LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 659: UE caută o soluţie la veto-ul Ungariei privind Ucraina / Reacția lui Viktor Orban

LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 659: UE caută o soluţie la veto-ul Ungariei privind Ucraina / Reacția lui Viktor Orban
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski
Publicat: 14/12/2023, 07:58
Actualizat: 14/12/2023, 13:58
14:34

UE ”nu se află în poziţia” de a deschide negocieri de aderare la UE a Ucrainei, reiterează Orban la sosirea la summitul UE de la Bruxelles

Uniunea Europeană (UE) ”nu se află în poziţia” de a deschide negocieri de aderare cu Ucraina, a reiterat joi premierul ungar Viktor Orban la sosirea la summitul european de la Bruxelles, considerat crucial pentru Kiev, relatează AFP.

”Nu există niciun motiv să discutăm absolut nimic, pentru că condiţiile (cerute în vederea deschiderii negocierilor de aderare) nu au fost îndeplinite”, a subliniat liderul naţionalist.

Viktor Orban se opune totodată unei susţineri bugetare a Ucrainei cu suma de 50 de miliarde de euro.

Aceste două decizii necesită o unanimitate a statelor membre UE.

”Extinderea este un proces juridic detaliat şi bazat pe merit. Noi am stabilit şapte condiţii, iar chiar conform evaluării Comisiei (Europene, CE) trei dintre cele şapte (condiţii) nu sunt îndeplinite”, a declatrat Viktor Orban.

”Aşadar, nu ne aflăm în poziţia de a deschide negocieri”, a continuat el.

”Trebuie să revenim asupra acestui subiect mai târziu, atunci când (condiţiile) vor fi îndeplinite”, a declarat el, citat de News.ro.

13:58

Serviciul de frontieră ucrainean: Slovacia a deblocat trecerea rutieră spre Ucraina

Slovacia a deblocat circulația camioanelor la granița sa cu Ucraina după trei zile de restricții, a anunțat, joi, serviciul de frontieră ucrainean.

Transportatorii slovaci au blocat luni traficul de camioane dinspre Ucraina, cerând introducerea unor permise de transport pentru vehiculele ucrainene. Protestul s-a încheiat în noaptea de miercuri spre joi.

„Începând cu ora 19:30 (17:30 GMT) din 13 decembrie, partea slovacă a reluat parțial operațiunile de trecere pentru a intra pe teritoriul său”, a anunțat serviciul de frontieră pe Facebook, citat de Mediafax.

Ucrainenii au mai spus că joi 28 de camioane au fost autorizate să părăsească Ucraina spre Slovacia, prin punctul de trecere Uzhhorod.

Din cauza blocării timp de aproape o lună a frontierei dintre Polonia și Ucraina de către transportatorii polonezi, numeroase camioane au folosit punctele de trecere a frontierei slovace pentru a trece în UE.

12:54

Ucraina anunţă interceptarea a 41 din 42 de drone lansate de Rusia în principal către Odesa. Unsprezece răniţi, inclusiv copii, şi 11 clădiri avariate

Ucraina anunţă că a interceptat 41 dintr-un total de 42 de drone explozive lansate de Rusia în noaptea de miercuri spre joi pe teritoriul ucrainean, un nou atac care ilustrează presiunile tot mai mari ale Moscovei pe teren în ultimele zile, iar Rusia că a ”neutralizat” nouă drone care se îndreptau către Moscova, relatează AFP.

„41 (de drone explozive de tip) Shahed distruse” dintr-un ”total de 42 înregistrate”, anunţă într-un comunicat pe Telegram Forţele Aeriene ucrainene.

Potrivit acestei surse, Rusia a tras ”în valuri” – din trei direcţii, de pe teritoriul rus – şi viza ”în principal Odesa”, un mare port ucrainean în sudul ţării, conform News.ro.

Cel puţin 11 persoane au fost rănite – inclusiv trei copii -, iar 11 clădiri au fost avariate, potrivit Administraţiei Militare din Odesa.

Armata rusă a tras rachete de tip S-300 către regiunile ucrainene Herson şi Mîkolaiv (sud), potrivit Forţelor Aeriene ucrainene, care nu oferă informaţii despre consecinţele acestor atacuri.

Această nouă salvă de atac cu rachete iraniene intervine la o zi după un atac nocturn la Kiev – soldat cu 53 de răniţi -, cel mai grav bilanţ de mai multe luni în capitala ucraineană.

12:49

O dronă folosită pentru atacarea Ucrainei a căzut în România

Forțele ruse au lansat un nou atac cu drone asupra porturilor ucrainene Reni și Izmail, aflate la granița cu România. Autoritățile române au emis un mesaj de avertizare RO-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.

Potrivit Armatei Române, a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu. Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor.

(Citește detalii suplimentare despre acest subiect aici…)

07:27

Forţele ucrainene „îşi pierd rapid poziţiile", afirmă Kremlinul

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, într-un interviu publicat miercuri, că armata ucraineană pierde „rapid” teren pe linia frontului şi că erodarea sprijinului occidental pune Kievul într-o „situaţie dificilă”, informează AFP.

Statele Unite, un aliat major al Ucrainei, „se întreabă unde se duc banii lor”, deoarece „nu există nicio victorie pe câmpul de luptă”, a declarat el pentru presa rusă Izvestia.

„În plus, forţele armate ucrainene îşi pierd rapid poziţiile”, a adăugat el.

Rusia, încurajată de eşecul contraofensivei ucrainene, îşi intensifică atacurile pe toată linia frontului. Marţi, ea a revendicat un avans „semnificativ” în regiunea sudică Zaporojie, titrează News.ro.

Armata sa a lansat, de asemenea, o ofensivă majoră în jurul Avdiivka şi Mariinka, puncte fierbinţi pe frontul de est, potrivit ucrainenilor.

UE caută o soluţie la veto-ul Ungariei privind Ucraina

Liderii europeni vor încerca joi să îl convingă pe inflexibilul prim-ministru ungar Viktor Orban să accepte ca UE să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi să renunţe la veto-ul său asupra ajutorului crucial pentru ţara devastată de război, scrie AFP.

Un „summit foarte dificil”, o „reuniune complexă”, negocieri care s-ar putea prelungi dincolo de ziua de vineri, diplomaţii şi liderii europeni se aflau deja miercuri la faţa locului, pregătindu-se pentru ore lungi de discuţii.

Viktor Orban a declarat miercuri în parlamentul său că europenii ar face o „greşeală teribilă” dacă ar accepta să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina în cadrul summitului de la Bruxelles.

„Trebuie să împiedicăm acest lucru, chiar dacă ceilalţi 26 de membri au o opinie diferită”, a insistat el.

La rândul său, Kievul consideră că a îndeplinit toate condiţiile cerute de Bruxelles înainte de a deschide aceste negocieri, iar acum aşteaptă cu nerăbdare încurajările atât de necesare din partea europenilor.

De mai multe săptămâni, norii se adună deasupra Ucrainei: contraofensiva militară nu a reuşit să producă un progres decisiv, iar ajutorul occidental, vital pentru efortul său de război, a fost blocat atât de Washington, cât şi de Bruxelles, conform News.ro.

Viktor Orban refuză, de asemenea, ca UE să acorde Ucrainei un ajutor suplimentar de 50 de miliarde de euro, cerând mai întâi o „dezbatere strategică” între cei 27 cu privire la continuarea sprijinului acordat Kievului.

Iar fără ajutorul occidental, „bineînţeles, nu putem câştiga”, a declarat miercuri la Oslo preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Mă voi întâlni cu Viktor Orban şi lucrez zi şi noapte pentru a obţine decizii pozitive”, a declarat miercuri Charles Michel, preşedintele Consiliului European, care prezidează dezbaterile celor 27 la summituri.

Rămâne de văzut ce intenţionează să realizeze de data aceasta premierul ungar, adesea singur împotriva tuturor şanselor.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...