UPDATE | O dronă rusească a căzut în România. Ambasadorul Federației Ruse a fost convocat la MAE

Publicat: 14/12/2023, 11:35
Actualizat: 14/12/2023, 16:57

Forțele ruse au lansat un nou atac cu drone asupra porturilor ucrainene Reni și Izmail, aflate la granița cu România. Autoritățile române au emis un mesaj de avertizare RO-Alert despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian.  Incidentul a determinat oficialii MAE să îl convoace pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse.

UPDATE 16:50: MAE: Ambasadorului Federației Ruse la București a fost la MAE

Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, miercuri, 14 decembrie 2023, ambasadorul Federației Ruse la București a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice, ca urmare a incidentului din noaptea de 13/14 decembrie 2023, din apropierea de localității Grindu, a transmis MAE.

„Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul ferm al autorităților române față de noul incidentul generat de prăbușirea necontrolată a unei drone utilizată în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene”, potrivit MAE.

Oficialul român a solicitat ferm părții ruse să oprească imediat  atacurile împotriva infrastructurii portuare ucrainene, care pun în pericol securitatea națională a României și siguranța transporturilor de cereale din Ucraina prin porturile de la Dunăre și Marea Neagră.

„Secretarul de stat a condamnat cu fermitate acțiunile părții ruse de escaladare a situației de securitate în regiune. Atacurile Federației Ruse împotriva infrastructurii civile ucrainene reprezintă crime de război”, au transmis reprezentanții MAE.

UPDATE: MAE îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse în urma incidentului

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, joi după-amiază, că protestează ferm față de incidentul generat de  prăbușirea necontrolată a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene în noaptea de 13/14 decembrie a.c., într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu. Acesta reprezintă o nouă violare a spațiului aerian al României, contrar dreptului internațional.

„Ministerul Afacerilor Externe solicită ferm încetarea atacurilor repetate împotriva populației și a infrastructurii civile ucrainene, precum și a escaladării iresponsabile de către Federația Rusă a situației de securitate inclusiv la frontiera dintre România și Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe reiterează condamnarea fermă a acestor atacuri împotriva obiectivelor civile, care încalcă normele de drept internațional umanitar și sunt considerate crime de război. Ministerul Afacerilor Externe a informat și se consultă cu aliații NATO asupra evoluțiilor de la frontiera dintre România și Ucraina, inclusiv asupra incidentului de astăzi. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe îl va convoca pe șeful misiunii diplomatice a Federației Ruse”, au precizat reprezentanții diplomației române.

UPDATE: MApN: „Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național”

„Miercuri spre joi, 13/14 decembrie, forțele ruse au continuat atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței dintre Ucraina și România.

Ministerul Apărării Naționale a monitorizat situația în zona de frontieră și a activat procedurile de Poliție Aeriană, notificând totodată Inspectoratul General pentru Situații de Urgență cu privire la zonele din județele Tulcea și Galați care ar fi putut fi afectate de riscurile asociate acestei situații. IGSU a emis un mesaj RO-Alert la ora 22.45, iar starea alertă aeriană a încetat în jurul orei 02.00”, conform unui comunicat al Ministerului Apărării.

Aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești și aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spațiului aerian național.

„Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat, în cursul acestei situații,  o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat la înălțime mică pe un traseu către zona Grindu, din județul Tulcea.

În baza informațiilor din teren privind un posibil impact pe teritoriul României, echipe mixte MApN/MAI s-au deplasat în cursul nopții în zonă și au raportat, în această dimineață, că a fost identificat un crater de 1,5 m adâncime rezultat ca urmare a prăbușirii necontrolate a unei drone utilizate în atacul asupra infrastructurii portuare ucrainene, într-un perimetru nelocuit aflat la circa 4 km amonte de localitatea Grindu. Au fost luate măsuri de securizare a zonei și au fost notificate structurile competente pentru ridicarea probelor și desfășurarea investigațiilor, conform procedurilor.

Ministerul Apărării Naționale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federația Rusă împotriva unor obiective și elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate și în gravă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar.

Forțele MApN vor continua misiunile de monitorizare a spațiului aerian și de cercetare în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestor situații.

De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situația generată de aceste atacuri”, adaugă oficialii Armatei Române.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Mesajul RO-Alert a fost emis pe toată zona de nord a judeţului Tulcea, dar şi în zona de graniţă cu Ucraina a judeţului Galaţi, a precizat ISU Tulcea.

Cetăţenii sunt avertizaţi să se adăpostească în beciuri sau în adăposturi de protecţie civilă

„În urmă cu puţin timp a fost emis un mesaj RO-alert de avertizare despre posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Există indicii că asupra teritoriului ucrainean, în apropierea graniţei cu România sunt desfăşurate atacuri aeriene. Populaţia din zona de graniţă este informată prin acest mesaj despre posibilele pericole şi este sfătuită să nu intre în panică şi să ia măsuri de protecţie şi adăpostire dacă situaţia o impune”, au transmis, miercuri seară, reprezetanţii ISU Tulcea.

Conform sursei menționate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Delta” al judeţului Tulcea, sub coordonarea IGSU, împreună cu instituţiile cu rol de apărare monitorizează situaţia generată de conflictul armat din zona de graniţă cu statul Român pentru a oferi protecţie şi sprijin comunităţilor din regiune.

În mesajul RO-Alert cetăţenii sunt avertizaţi să se adăpostească în beciuri sau în adăposturi de protecţie civilă, iar în lipsa acestora să rămână în casă, departe de geamuri şi de pereţii exteriori.

Deocamdată nu au fost precizate localităţile în care a fost transmis mesajul, acesta fiind emis de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Sursa video: Declarația privind drona din zona Grindu, Tulcea, a generalului de brigadă Constantin Spînu, directorul de Comunicare strategică a MApN

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Obligație totală în România. S-A DAT ORDIN direct de la Guvern: Deja avem o creştere
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum au avut de suferit estuarele, așa-numitele „pepiniere ale mării”, în ultimii 35 de ani?