Meniuri de Sfinții Apostoli Petru și Pavel: Cu ce preparate îți poți servi musafirii dacă nu există mâncăruri tradiționale specifice sărbătorii?
Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt a patra cea mai importantă sărbătoare creștin-ortodoxă, celebrată anual pe 29 iunie. Și se întâmplă ca azi să ai musafiri care îți aduc cadouri de onomastică pentru că azi e ziua ta de onomastică. Ce ar trebui să pui pe masă?
Iar într-un alt scenariu, ai o iubită cu numele Petronela sau un coleg pe nume Pavel și ați stabilit ca azi să vă întâlniți la un restaurant. Cu ce ar trebui să-i faci cinste?
Sărbătoarea nu are un anume preparat tradițional
De Paști îți servești musafirii cu ouă vopsite, friptură de miel, drob, pască și cozonac. Și de Crăciun pare ușor să te orientezi când vine vorba de alegerea meniurilor. Când le faci cinste celor dragi de Crăciun, imediat te uiți în meniu după preparatele din carne de porc, sarmale, salată de boeuf, cârnați, lebăr, cozonac etc. Nu știm însă cu ce să-i servim pe musafiri cu ocazia acestei sărbători. Nu există preparate tradiționale specifice.
Probabil o să cauți pe internet și o să te inspiri după niște rețete de supă cu avocado de la bloggeri care postează rețete culinare. De fapt, e chiar mult mai ușor să găsești idei de preparate inedite. Trebuie doar să deschizi Biblia, să răsfoiești printre paginile Evangheliilor Noului Testament sau pe la Faptele Apostolilor. Sau să cauți pe internet pentru a citi despre viețile Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Poți citi chiar de aici: Sfinții Apostoli Petru și Pavel, primul Papă și cel de-al 13-lea Apostol: Tradițiile celei de-a patra mari sărbători creștin-ortodoxe. Vei observa că Sfinții Apostoli consumau foarte des pește, pâine și vin. Sfântul Apostol Petru a fost chiar pescar.
Peștele este în centrul atenției
Acasă TV a propus câteva preparate inedite pentru această sărbătoare.
- Plăcintă cu pește, cartofi și sos de lapte – aperitiv sau fel principal;
- Supă italienească cu pește și legume proaspete – fel principal;
- Salată cu pește marinat la grătar – felul doi;
- Pește file cu sos de unt, cu migdale și lămâie – felul doi;
- Salată de fructe de mare – aperitiv;
- Creveți prăjiți – aperitiv;
- Pește fript – felul principal;
- Pește cu orez și legume, după rețetă asiatică – felul principal;
- Caviar sau icre- aperitiv;
Un desert de „Cireșar”
Cum rămâne cu desertul? Este finalul lunii iunie. Astfel, poți prepara deserturi din fructele de sezon, precum cireșe, vișine sau căpșuni.
Iată câteva propuneri:
- înghețată de cireșe;
- înghețată din căpșuni;
- prăjitură sau plăcintă cu gem de vișine;
- jeleu de căpșuni;
În privința băuturilor, pe lângă vinuri, îți poți servi musafirii cu shake de căpșuni sau cu un cocktail din cireșe/ vișine, combinate cu lămâie și mentă. O surpriză plăcută ar fi să-i servești cu un clasic sirop de vișine combinat cu apă minerală carbogazoasă din sifon, preparat ca pe vremuri, în gospodăria bunicii.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: