Am mers după marea minune românească din Taiwan: Unde a dispărut „nava spațială” a lui Dorin Ștefan

Publicat: 10/07/2013, 15:04
Actualizat: 29/07/2014, 19:16

Arhitectul român Dorin Ștefan câștiga, în 2010, un concurs de design pentru un turn care urma să fie situat în Taichung (Taiwan) și care să rivalizeze cu celebrul Taipei 101, clădire clasată – din punct de vedere al înălțimii – pe locul 4 în lume.

Propunerea lui Dorin Ștefan, „Floating Observatories”, reprezenta un turn de peste 300 de metri înălțime, cu mai multe zepeline de o parte și de alta, care urmau să urce și să coboare de-a lungul clădirii. Din originalele ascensoare, turiștii puteau admira orașul.

Deși a impresionat pe toată lumea, turnul lui Dorin Ștefan nu a mai fost construit, deoarece concursul a fost unul conceptual, a explicat pentru gândul Barry Cheng, organizatorul competiției. Un an mai târziu, arhitecții din Taichung, conduși de Cheng, au organizat un nou concurs, care de această dată urma să aibă ca finalitate construirea unui turn-simbol al Taiwanului. Dorin Ștefan a participat din nou, cu o versiune mai realizabilă a turnului „Floating Observatories”, însă a ieșit pe locul 3.

„Am rămas impresionat, Taiwanul se întreabă și acum unde e turnul”

Barry Cheng a precizat că a rămas impresionat de turnul lui Dorin Ștefan și s-a declarat dezamăgit că acesta nu a fost construit.

„Ideea lui Dorin Ștefan a fost foarte diferită de toate celelalte, de asta a câștigat. În Taiwan, chiar și acum oamenii întreabă de ce nu se construiește turnul lui. Eu am rămas impresionat, dar a fost un concurs conceptual. Ne-am dat seama că nu pot sta oameni înăuntru, e prea periculos, din cauza condițiilor meteo și a greutății la care ar fi supuse observatoarele plutitoare”, a declarat Barry Cheng.

Barry Cheng prezintă pentru gândul proiectul lui Dorin Ștefan

Dorin Ștefan și colegii care au proiectat turnul „Floating Observatories” au primit un premiu de 100.000 de dolari pentru câștigarea concursului conceptual, conform lui Cheng. „Nu s-a pus problema să ne despăgubească pentru că nu s-a mai construit. Taiwanezii au făcut studiul de fezabilitate și au ajuns la concluzia că zepelinele trebuie să fie mai ușoare ca aerul, pentru ca proiectul să fie realizabil. Au spus că le-ar mai trebui zece ani să aibă tehnologia necesară pentru a construi zepelinele”, a declarat Dorin Ștefan pentrugândul.

A doua propunere a lui Dorin Ștefan – dispozitive zburătoare „nelocuite”

La concursul din 2011, arhitectul român a înscris un turn mai înalt, de aproape 350 de metri, în jurul căruia urmau să zboare zepeline, însă fără oameni înăuntru. „Dorin Ștefan a proiectat zepelinele ca pe niște dispozitive digitale uriașe. Oamenii urmau să trimită fotografii din telefon către zepelinele respective, iar acestea să le afișeze pe toată suprafața”, a declarat Barry Cheng.

Arhitectul taiwanez crede că această idee nu este la fel de bună ca prima, dar îl laudă pe Dorin Ștefan pentru că a crezut în turnul său și a încercat să-l facă mai „realizabil”. „În cazul celui de-al doilea proiect, toată atenția ar fi fost atrasă de dispozitivele digitale zburătoare. De ce ar mai fi fost nevoie de turn?”, se întreabă Barry Cheng.

Dorin Ștefan știe că, dacă ar fi fost construit, turnul „Floating Observatories” ar fi devenit cunoscut în întreaga lume. „Ar fi devenit un simbol pentru Taichung, pentru Taiwan și nu numai”, a declarat arhitectul român.

Cine a câștigat concursul din 2011: „Tot turnul lui Dorin Ștefan e mai bun”

Concursul din 2011 a fost câștigat de o echipă de arhitecți japonezi, care au proiectat un turn sub forma ramurilor de banyan, un copac tradițional din estul Asiei.

Proiectul, numit „21st century oasis”, va adăposti un muzeu la primele cinci etaje și o grădină plutitoare pe acoperiș, de unde turiștii pot admira panorama Taichungului. În rest, turnul va fi doar o uriașă „schelă”, cu lifturi de o parte și de alta. Construcția „21st century oasis” a început în urmă cu o lună, cu evaluarea de mediu, și va fi gata la finalul anului viitor, susține Barry Cheng.

Proiectul 21st Century Oasis. Sursa foto skyscrapercity.com

Cheng, care nu a făcut parte din juriu la niciunul dintre cele două concursuri, spune că, pentru el, tot turnul lui Dorin Ștefan rămâne cel mai bun. Arhitectul român a câștigat încă 50.000 de dolari fiindcă proiectul său a fost ales între primele.

Proiectul lui Dorin Ștefan, realizabil: „Poate va fi construit exact cum l-a proiectat el”

Cheng crede că turnul lui Dorin Ștefan s-ar potrivi într-un parc tematic. „Dacă ar fi într-un parc de distracții, ar putea fi mai mic și nu ar mai fi periculos de construit. Ți-ai putea duce copiii sau logodnica acolo. Sau poate, în viitor, turnul va fi construit exact așa cum l-a proiectat Dorin Ștefan”, a declarat Barry Cheng.

Foto gândul

Arhitectul taiwanez se întreabă, la doi ani de la terminarea concursului, dacă Taichung are într-adevăr nevoie de un turn pentru a-și crea o identitate în lume. „Chiar avem nevoie de un turn ca să demonstrăm că suntem grozavi? Parisul a făcut asta din 1889 (n.r. anul inaugurării Turnului Eiffel)”, a declarat Cheng.

Răspunsul ar putea fi unul pozitiv în cazul în care turnul ar fi „Floating Observatories”. „În viitor, se va putea construi. Poate devin agentul lui Dorin Ștefan”, a încheiat Cheng, amuzat.

DĂ LIKE PAGINII GÂNDUL EXCLUSIV PENTRU JURNALISM DE CALITATE: REPORTAJE, ANCHETE, ANALIZE ȘI COMENTARII, NUMAI PE GÂNDUL EXCLUSIV

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este INTERZIS pentru proprietarii de apartamente. Anunț pentru cei care nu stau la adresa din...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații