AVANPREMIERA filmului Moromeții 2, UN EȘEC în Teleorman, județul lui Marin Preda. Care e EXPLICAȚIA

Redactor:
Departamentul Life
AVANPREMIERA filmului Moromeții 2, UN EȘEC în Teleorman, județul lui Marin Preda.  Care e EXPLICAȚIA
Moromeții 2. Avanpremiera din Alexandria a fost un eșec total. Vezi de ce sute de oameni au plecat din sală

La doar câteva minute după începerea filmului Moromeții 2, sute de spectatori s-au ridicat și au plecat din Sala Polivalentă din Alexandria, acuzând sonorizarea extrem de proastă și zgomotul infernal al aparatelor de aer condiționat.

În Alexandria nu există decât un mini-cinematograf în Casa de Cultură a orașului, dar care are o capacitate de puțin peste 70 de locuri, care nu ar fi putut susține un eveniment de amploarea avanpremierei filmului Moromeții 2, filmat în localitatea Talpa.

Pentru proiecția de gală, organizatorii evenimentului, Transilvania International Film Festival, au luat decizia să proiecteze pelicula în singura locație mai mare din oraș, Sala Polivalentă, concepută, însă, pentru evenimente sportive. Acustica sălii nu a permis în niciun fel buna derulare a proiecției, astfel că sute de oameni au plecat în timpul filmului, nervoși și supărați.

Carmen Petrescu, care a mers să vadă fimul și-a scris nemulțumirea pe Facebook.

„Am sperat să asist la un eveniment cultural deosebit, aspect rarisim pentru urbea noastră, respectiv lansarea filmului Moromeții 2 în Sala Polivalentă din Alexandria. Evenimentul a fost „deosebit”, dar nu din punct de vedere cultural, ci tehnic. Bref, sonorizarea sub orice critică și zgomotul de fond „asigurat” de instalația de ventilare/climatizare au făcut rostirile actorilor absolut neinteligibile, aspect ce m-a făcut ca după 10 minute pline de nervi, să părăsesc sala, împreună cu alte zeci (poate până la urmă sute) de spectatori. Absolut condamnabil gestul organizatorilor de a nu efectua niște minimale probe de sunet/acustică în sala respectivă, pentru a vedea dacă se pretează unui astfel de eveniment. Păcat de timpul irosit și de speranțele înșelate! Cu siguranță voi merge să îl văd în București la un cinema sau într-un Mall, pentru că în Alexandria nu avem cinematograf (încă)”, a scris femeia.

Și Florentin Mocanu și-a exprimat punctul de vedere, fiind extrem de supărat.

„Alexandria, 07.11.2018, un eveniment inedit, proiecția peliculei Moromeții 2. Sala Polivalentă. Plină la refuz. Momentul începerii se amână cu 15 minute, pentru a putea intra în sală toți cei ce aveau bilete și datorită afluenței, nu reușiseră. Începe! Nu, trebuie ca domnul viceprimar să ne adreseze câteva cuvinte. Până la urmă începe. Dar… ce e asta? Sonorizarea sub orice critică. Oamenii încep să protesteze. După 7-8 minute de chin, încep să plece. Am plecat și noi. Alexandria, un municipiu reședință de județ care nu are cinematograf, nu are teatru, filarmonică sau măcar o sală de casă de culură a sindicatelor…. În 2018, la 11 ani de la intrarea în UE iar autoritățile locale sunt cam aceleași de prea mulți ani și ar trebui să fi rezolvat aceste probleme. Sau poate nu se văd de la înălțimile funcțiilor lor. Setea de a vedea un film a alexăndrenilor și a celor veniți din toate colțurile județului a fost călcată în picioare de o organizare lipsită de respect și responsabilitate”, a scris bărbatul pe Facebook.

Primăria Alexandria a transmis, după eveniment, că vina aparține organizatorilor.

„La Sala Polivalentă ar fi trebuit să aibă loc proiecția în avanpremieră a filmului Moromeții 2. Evenimentul a fost atât de așteptat, încât a umplut toată sala. Oamenii au venit să vizioneze filmul și o mare parte au plecat dezamăgiți. Firma care organizează turneul național de promovare și care nu are legătură cu Primăria Municipiului Alexandria a „omis” să verifice condițiile de sonorizare și așa s-a ajuns la o situație extrem de neplăcută. Având în vedere ca filmul va fi proiectat în cinematografe începând cu data de 14 noiembrie, vă așteptăm la film, în incinta Casei de Cultura, în condiții normale de vizionare”, a transmis Primăria Alexandria.

Transilvania International Film își asumă responsabilitatea pentru eșec, însă susține că e inadmisibil ca într-un oraș precum Alexandria să nu existe spațiu adecvat unei proiecții de film sau pentru un spectacol de teatru.

„Ne-am asumat din start că vor fi situații în care vom face aceste proiecții speciale în spații alternative, care nu au construcția, designul și dotările necesare pentru a replica optim condițiile de spectacol cinematografic, dar realitatea este că nu aveam alte opțiuni. Ceea ce s-a întâmplat aseară (miercuri seara – n.r.) în Alexandria stă, încă o dată, ca dovadă a necesității unei săli în care să se poată desfășura un spectacol cinematografic în condiții (măcar) decente. Este inadmisibil ca într-un oraș ca acesta, în care există mulți oameni interesați de film, de teatru, în care se desfășoară multe alte acte culturale minunate (și ele tot în spații alternative sau improvizate) să nu existe un spațiu care să faciliteze întâlnirea publicului cu aceste manifestări culturale. Vă asigurăm că noi ne-am învățat lecția, vom organiza proiecții mai multe în spații mai mici, astfel încât să evităm problemele de sonorizare și totuși să ajungem la public. Vom restitui integral celor care solicită banii pe bilete – dacă au fost cumpărate de la casierie, tot de acolo le puteți returna și veți primi banii înapoi; în cazul celor achiziționate online, în urma solicitării vor fi returnați direct în contul din care a fost făcută plata”, arată Transilvania International Film Festival, printr-un comunicat de presă.

Filmul Moromeții 2 a fost turnat în comuna Talpa din județul Teleorman, locul de baștină al scriitorului Marin Preda.

 

Inchide