Calvarul părinților în așteptarea primei zile de școală: „Ghiozdanul trebuie să fie cu Elsa din Frozen. Nu s-a putut negocia cu fiica mea”

Calvarul părinților în așteptarea primei zile de școală: Ghiozdanul  trebuie să fie cu Elsa din Frozen. Nu s-a putut negocia cu fiica mea
Publicat: 09/09/2017, 23:32
Actualizat: 11/03/2019, 06:21

„În ultimii ani, am observat că rechizitele au devenit un moft, nu mai sunt o necesitate, dar dacă statul nu face manuale, măcar să umplem ghiozdanul copilului cu rechizite. Dar nu vă gândiți că orice rechizite, băiatul meu vrea ghiozdan cu desene animate, în special Cars 2 și am dat 250 de lei pe el, ceea ce nu este deloc puțin. Caietele trebuie să fie și ele „asortate” ca să zic așa, cu aceleași desene, mai punem penarul, creioanele, hainel și uite așa, am sărit de 600-700 de lei”, a povestit Ioan, tatăl unui băiețel de clasa a V-a.

Preferințele copiilor sunt bătăi mari de cap pentru mulți părinți, care sunt nevoiți să scoată sute de lei din portofel pentru plăcerile puștilor. Iar părinții sunt de părare că „mofturile” copiilor pornesc de la ce văd la ceilalți copii.

„La noi în casă s-a discutat numai despre ghiozdanul care trebuie să fie cu Elsa din Frozen, nu s-a putut negocia cu fiica mea. Argumentul ei a fost că toate fetele de la ea din clasă au ghiozdane așa. Este foarte greu, în ziua de azi, când există atâta diversitate, să le explici copiilor că la școală nu se face parada modei. Dar ghiozdanul cred că este cea mai mică problemă pentru că avem o listă dată de doamna învățătoare în care ni se spune ce trebuie să cumpărăm, de exemplu, foaie creponată, agendă sau bloc de desen de un anumit fel. Am depășit bugetul de 300 de lei pe care ni-l propusesem inițial”, a explicat Veronica, mama unei fetițe de clasa a III-a.

Potrivit prețurilor afișate la rafturi, pentru un ghiozdan, părinții plătesc între 35 de lei și 450 de lei. Penarele costă între 10 și 60 de lei, în funcție de model și dacă au sau nu creioane, pixuri sau carioci.

Mulți părinți sunt conștienți de greutatea pe care copiii sunt nevoiți să o ducă în spate, așa că preferă să cumpere ghiozdane cu roți.

„Chiar dacă noi cumpărăm rechizite și tot necesarul, oricum, vor mai fi de luat de la școală, auxiliare, caiete speciale, culegi, ca să nu mai spun de manuale, iar în felul acesta, ghiodanul ajunge să cântărească și 6-7 kilograme. Așa că am preferat să cumpăr un ghiozdan pe care să îl care pe un geamantan. Cred că ideea cu un singur manual pentru mai multe materii este una bună. Ar trebui ca ministerul Educației să se gândească la varianta asta și pentru alte clase, nu doar pentru a V-a. Desigur, să fie mai subțirel decât e acum, adică, materia să fie mai comprimată. Ar fi un adevărat ajutor pentru copii”, a explicat mămica unui băiețel de clasa a IV-a.

Greautatea ghiozdanului a fost un subiect intens discutat la nivelul ministerului Educației. Federația Națională a Asociaților de Părinți a pornit, în aprilie, o campanie pentru reglemetarea greutății ghiozdanului.

„Campania a plecat de la discuțiile pe care le-am avut cu părinții, dar și după discuțiile avute cu reprezentanții ministerului unde am cerut să se facă câte un manual pentru fiecare semestru, astfel încât să ușurăm greutatea ghiozdanului coroborat cu interzicerea manualelor auxiliare care reprezintă o povară pe umerii copiilor noștri. Sperăm, prin această campanie, să reușim să sensibilizăm ministerul ca din anul 2017-2018 manualele să se facă în două volume. Un elev ajunge să care în spate un ghiozdan de până la 7 – 7,5 kg, media este undeva la 6 kg, oricum, aproape triplu față de recomandările ministerului Sănătății”, a declarat pentru MEDIAFAX, Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți.

Ordinul 1955/1995 semnat de Iulian Mincu, fost ministru al Sănătății, reglementează clar că un ghiozdan nu poate să cântărească mai mult de 2,5 kilograme.

„Volumul și greutatea manualelor, ale rechizitelor și ale altor materiale necesare în procesul de învățământ, transportate zilnic de elevi la școală și de la școală, vor fi adaptate capacității de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor și tinerilor. Elevii din clasele I-IV vor folosi ghiozdane pentru prevenirea apariției deformărilor de coloană vertebrală. Greutatea conținutului ghiozdanului nu va depăși 2-2,5 kg”, se arată în art 28 al Ordinului de ministru 1955/1995.

Fostul ministrul al Educației, Pavel Năstase, a explicat în urmă cu câteva luni că urmează o revizuire a programei pentru a micșora numărul de pagini ale manualelor.

Potrivit calendarului publicat de ministerul Educației, luni, 11 septembrie, aproximativ trei milioane de elevi se întorc la școală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Scandal în familia lui Mădălin Păduran, după înmormântare. Narcisa, iubita tânărului, acuzată că a deschis...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 56 de ani. Cum s-a dat de gol...
Când și unde va fi înmormântat Costel Corduneanu. Familia interlopului a stabilit toate detaliile
Vești TRISTE despre Kate Middleton! Starea de sănătate a Prințesei de Wales nu este deloc...
O nouă taxă ar putea mări preţul biletelor de avion. Pasagerii ar primi în schimb...
Mireasa de 38 de ani a murit la propria ei nuntă, într-o tragedie care a...
Pensii aproape duble după recalculare! Ce români vor trece de la 2.100 de lei la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Sutienele sunt o necesitate de bază care ar trebui să fie scutite de TVA, spun...
EȘEC răsunător pentru cea mai AȘTEPTATĂ misiune de la NASA
Fumatul este INTERZIS la 5 m de altă persoană! Noua regulă intră în vigoare
ȘOC ÎN PNL. A fost găsit spânzurat în casă
Ramore și soția lui divorțează la doar 2 luni de la nuntă. Câștigătorul sezonului 13...
Cine este tânărul de 23 de ani care a încetat din viață într-un cumplit accident...
Patrick nu crede în atracția lui Robi față de Julia! Ce au spus Virginia și...
"Mie nu îmi place să ling, după ce am scuipat o dată". Gheorghe Turda, despre...
BANCUL ZILEI. Polițistul către Bulă: - De ce mergeți cu 160 km la oră?
FMI a redus prognoza de creștere economică pentru România în 2024