Cum le strică legea antifumat afacerile patronilor din Centrul Vechi și ce zic clienții

Publicat: 28/01/2016, 21:18
Actualizat: 29/01/2016, 11:22

Curtea Constituțională a respins sesizarea celor 33 de senatori care au criticat prevederile legii antifumat. Documentul merge acum la promulgare. Și cel mai probabil actul normativ va intra în vigoare la finalul acestei primăveri . Din acel moment, nu se va mai fuma în interior, în spații publice, nici în restaurante sau cluburi, nici în școli sau spitale, dar nici în spațiu liber în apropierea locurilor de joacă pentru copii. Persoanele fizice care nu respectă prevederile legii riscă amenzi de până la 500 de lei. În cazul cluburilor, barurilor și restaurantelor, sancțiunile sunt mai dure: amenzi între 5.000 și 15.000 de lei sau suspendarea activității. Sancțiunile merg chiar până la închiderea unităților care nu au respectat legea.

Cred că nu vom mai avea clienți, toată lumea va fugi”

Angajații localurilor din Centrul Istoric al Bucureștiului sunt de părere că efectele acestei legi vor fi resimțite în volumul scăzut de vânzări cu care se vor confrunta în perioada următoare implementării noului act normativ. „Cred că nu vom mai avea clienți, toată lumea va fugi. Nu cred că e o idee foarte bună. Nu cred că suntem pregătiți pentru legea asta”, a declarat un barman din Centrul Vechi.

Alt angajat al unui local din Centrul Istoric este de părere că trebuie să treacă cel puțin jumătate de an până când românii să se acomodeze cu noua lege. „Probabil vor scădea mult vânzările dar, probabil, peste 6 luni se vor adapta. Cred că localurile sunt pregătite, poate mai puțin cluburile, care vor avea mult de pierdut, restaurantele nu au ce să piardă”, a mai spus el.

Legea a fost criticată atât de industria tutunului, care a vorbit de discriminarea fumătorilor și de efectele economice ale măsurii, cât și de asociații ale proprietarilor de localuri publice în care fumatul era până acum permis. Adrian David, reprezentant al Asociației Comercianților din Centrul Istoric al Bucureștiului a spus pentru RFI că va urma o perioadă de câteva luni în care unele afaceri se vor reprofila.

Activitatea va fi afectată din două puncte de vedere. În primul rând e vorba de clienți nefumători care veneau în aceste localuri atunci când se întâlneau cu fumători. Probabil că fumătorii nu vor mai veni, iar din cauza asta nici unii nefumători care veneau pentru a se întâlni cu ei nu vor mai veni. Pe de altă parte, e vorba de aspectul economic și de efectele pe termen mediu. În primele luni se va simți foarte puternic, așa cum s-a întâmplat și în alte țări europene care au adoptat legi de acest fel. Unele localuri probabil că se vor închide, altele se vor reprofila” spune Adrian David.

„Ți se interzice un drept, țigara nu a omorât pe nimeni până acum”

În ceea ce privește părerile românilor chestionați de Gândul, cei mai mulți aprobă legea care interzice fumatul în spațiile publice închise. Fumători sau nefumători, cei care văd cu ochi bun noul act normativ sunt de părere că legea este bună pentru că „nu este normal ca nefumătorii sau copiii să fie obligați să inhaleze fumul altora”. „Nu mi se pare normal să stau în fumul de țigară al altora”, „unii fumează, alții nu fumează, de ce să suporte cei care nu fumează?”, „e chiar în regulă, mai ales pentru nefumători, care sunt obligați să inhaleze fumul altora”, sau „sunt nefumător și când mănânci nu este plăcut să simți miros de țigară”, sunt doar câteva dintre răspunsurile primite de Gândul de la cetățenii care sunt de acord cu legea antifumat.

În ceea ce privește răspunsurile primite de la cei care nu susțin legea antifumat, în număr mai mic, aceștia socotesc că interzicerea fumatului în spațiile publice discriminează fumătorii. „Mi se pare un abuz pentru că discriminează fumătorii. Trebuia să fie restaurante unde se fumează, unde nu se fumează. Mi se pare o lege absurdă”, „nu sunt de acord cu chestia asta, sunt fumător și nici un fumător nu este de acord cu asta. M-aș gândi că ar fi ok să se facă spațiu de fumător și spațiu de nefumător, dar în nici un caz să se stopeze de tot” sau „tocmai m-am lăsat de fumat, dar cred că cei care vor să fumeze ar trebui să fie lăsați să fumeze”, sunt trei dintre răspunsurile cu care și-au motivat poziția cei care se opun actului normativ ce urmează să fie promulgat de președinte.

Alții sunt de părere că legea antifumat le restrânge drepturile: „Ți se interzice un drept, țigara nu a omorât pe nimeni până acum. Nu a avut un impact social negativ, alcoolul da. Iar cetățenii își pot alege dacă vor cârciumi de fumători sau de nefumători, e o chestie logică.”

Vor respecta românii această lege?

Răspunsurile primite de la cei chestionați sunt împărțite. Dacă unii dintre respondenți sunt de părere că românii vor respecta de frica amenzilor prevederile legii antifumat, alții cred românii nu sunt pregătiți să se conformeze noului act normativ. Totodată, cei care se așteaptă ca noua lege să fie respectată după ce va intra în vigoare opinează că la fel cum în străinătate aceste prevederi au fost acceptate de societate, la fel, și românii au capacitatea să se adapteze în scurt timp la a nu mai fuma în spațiile publice. „În altă țări se respectă și bănuiesc că se va respecta și la noi”, „dacă e posibil, în Franța, Germania, Anglia, Italia, de ce nu ar fi posibil și la noi?”, „Legea este făcută să fie respectată. Cred că fumătorii au fost pregătiți pentru asta. A fost anunțată de mai mult timp această lege și acestă intenție de lege”, sunt câteva dintre răspunsurile primite de Gândul de la cei care cred că legea antifumat va fi respectată.

Proiectul de lege inițiat de Ministerul Sănătății a fost comentat și de Magdalena Ciobanu, consilier în Ministerul Sănătății și coordonator de proiecte pentru controlul tutunului la Organizația Mondială a Sănătății: „Curtea Constituțională a fost foarte clară. Fumatul nu este un drept al omului. Este doar un drept de a folosi un produs comercializat legal, dar faptul că este legal nu îți dă dreptul să îl consumi oriunde. Trebuie să ții cont de cel de lângă tine și e foarte important să ne aducem aminte asta. Libertatea ta se termină unde începe libertatea celuilalt. Decizia Curții ne aduce aminte de asta și, din acest punct de vedere, este o decizie istorică.”

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a respins miercuri obiecția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile Legii privind modificarea și completarea Legii nr.349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun sunt constituționale în raport de criticile formulate. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Președintelui României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Declarații cutremurătoare făcute de mama lui Sebastian Olariu, tânărul ucis în accidentul de la 2...
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
Cea mai puternică furtună solară din ultimii 20 de ani loveşte Pământul. Cum ar putea afecta...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Vești bune despre Florin Piersic. Medicii de la Spitalul ”Foișor” au facut anunțul: ”Se alimentează...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Vis spulberat pentru Halep. S-a terminat. Cutremur în circuitul WTA
Meghan îl duce pe Harry în Nigeria, în căutarea rădăcinilor familiei sale
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a reacționat soția lui Vali Vijelie, după ce a ascultat melodia „Să iubești două...
Promisiunea făcută de Iulia Albu după ce fostul ei soț, Mihai Albu, a fost diagnosticat...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
O nouă cercetare arată care este secretul satisfacției în relații