De ce România e mai bună decât Anglia, pentru un fotograf de succes

Redactor:
Alina Bădălan Turcitu
„În Anglia, dacă apeși pe un buton, știi exact ce vei obține. În România, însă, dacă apeși pe același buton, mereu obții altceva; și niciodată nu știi ce. Anglia îți oferă răspunsuri, România te face să-ți pui întrebări. Anglia e ermetică, e constantă, România e mereu altfel. De câte ori revin în țară, găsesc ceva nou".

„În Anglia, dacă apeși pe un buton, știi exact ce vei obține. ÎnRomânia, însă, dacă apeși pe același buton, mereu obții altceva; șiniciodată nu știi ce. Anglia îți oferă răspunsuri, România te facesă-ți pui întrebări. Anglia e ermetică, e constantă, România emereu altfel. De câte ori revin în țară, găsesc ceva nou”.

Cam astea sunt motivele pentru care bucureșteanul Radu Tudoroiu,23 de ani, a ales să se întoarcă din Anglia în România. Acum treiani a plecat afară să studieze fotografia. Voia să știe mai multdecât ce se făcea în țară. Într-o facultate britanică de artă aînvățat fotografia, profesorii i-au dat pe mână aparate de mii delire, să-și facă proiectele de școală cu ele, iar rezultatele aufost frumoase de tot. Până acum, Radu a expus la Paris, laRochester și la Londra. Aici a fost ales să participe din 700-800de artiști care și-au încercat norocul; el și încă 24 defotografi.

A dat pe spate juriul printr-o singură fotografie – două scaunerupte, unul fără spătar, altul fără șezut, unul lângă altul, șiașezate exact în mijlocul unei străzi. Mai urmează expoziții înPolonia, în Finlanda și în Luton (lângă Londra). Aici este unuldintre cele patru nume cap de afiș, deși student încă. Cunoscuțiicare află că va părăsi Anglia să vină înapoi în țară îl privesc deparcă ar fi nițel nebun. Dar asta se va întâmpla peste câteva luni,după ce își va lua licența. Până atunci, locuiește tot îndormitorul lui britanic, transformat pe de-a întregul într-o imensăcameră obscură.

9.500 de lire – facultatea britanică; plătești numaidupă ce te angajezi

Era un puști când ai lui l-au trimis să vadă cum se câștigăbanii. Pe la 16 ani Radu a aterizat într-o redacție de ziar, săfacă practică cu fotoreporterii. Imediat cum termina orele lașcoală, o zbughea pe teren, la făcut poze. Pe la 17 ani deja munceacot la cot cu fo-toreporterii experimentați. Pleca în delegații și,rupt de somn, dormea pe bancheta din spate până când ajungea ladestinație… căci pe teren trebuia să fie fresh ca un boboc, chiardacă venise obosit de la școală. În timpul liber bătea la tobeîntr-o formație. Desigur, era cel mai mic și de acolo. Mai târziu aîn-ceput să viseze Anglia și așa a aplicat pentru „Fotografiedigitală și artă video” a Universității Bedfordshire, în Luton.

„Am trimis un portofoliu micuț mai mult așa, de amuzament, săvăd dacă merge. Am primit răspunsul lor cum că sunt încântați și căsunt acceptat. Însă la cursuri am descoperit că profesorii nu eraudestul de buni, în sensul în care aș fi vrut eu. Nu ne explicaufotografia conceptuală, artistică. Sau psihologia fotografiei. Nepredau tot lucruri tehnice, pe care le poți învăța și singur de peGoogle sau din cărți. Ne mai arătau cum să lucrăm cu unele aparate,cum să developăm filme ori să printăm pe hârtie foto”, povesteșteRadu.

Pentru facultate nu a plătit nimic deocamdată; aici, englezii auun sistem diferit de al nostru: „Guvernul îți plătește facultatea,iar tu returnezi banii, în rate, după ce o termini și începi săcâștigi din ceea ce faci. Plătești dacă ajungi să câștigi peste1.500 de lire pe lună, în Anglia, sau 600 de lire, în România. Eu,de pildă, am de înapoiat în jur de 9.500 de lire”.

Cum învață studenții străini: ceri, și facultatea îți dăorice cameră dorești

Ca să învețe și mai mult, s-a transferat la o altă facultate(Universitatea pentru arte creative), în Rochester, la „Studii defotografie contemporană”, direct în anul doi. Aici, întâlnirile cuprofesorii sunt foarte rare (cam două pe lună, fiecare de câte 45de minute), în rest – practică și proiecte. Nu trebuie decât săceară și li se aduce aproape orice cameră își doresc. Ba câtorvadintre ei li se lasă tot timpul pe mână, chiar și în vacanțe. Radua fost cu adevărat fericit când li s-au adus la facultate niștecamere Hasselblad, din topul celor digitale. Prima serie valora înjur de 20.000 de lire. Acum, el lucrează cu un Wista și cu unHorseman, fiecare de câteva mii de lire. Sunt ale facultății, darare voie să le ia oriunde cu el, chiar și în România.

Wista e o ciudățenie de aparat; zici că e de epocă, dar nu-i.Are numai o lentilă și placa. Restul e o cutie întunecată. Cu el,pozele se fac extrem de încet, aștepți, numeri secundele după ceas,iar aștepți, măsori lumina cu un exponometru. „O singură fotografiea durat odată șase ore. Am stat într-o cameră întunecată, pe unscaun, șase ore, ca să prind lumina potrivită. Nu puteam ieși, căcidacă deschideam ușa intra lumina în cameră. Aparatul ăsta m-aînvățat să fiu mai liniștit, să stau locului. O să-l iubescîntotdeauna. Oricum, am învățat că, dacă vrei să-ți iasă un lucrufoarte bine, nu trebuie să faci compromisuri”.

Lucrarea sa de licență, partea scrisă, are numai… 36 depagini. E despre psihologia portretelor, scurt și la obiect. Iarpartea practică va fi o expoziție serioasă. Profesorii de licențăsunt unii dintre cei mai buni critici de artă din Anglia.

„Am stat trei zile într-un pub, numai bând ceai șiobservând oamenii”

Notele se iau numai pe proiecte. Ca student-artist, ești libersă-ți alegi ce temă vrei. Iar proiectul nu rămâne numai pe blog, cise concretizează într-o expoziție. Pentru expoziția „A treiapersoană”, Radu și-a pus colegii să arunce niște electronice, întimp ce el le prindea pe cameră. Au ieșit po-ze cu televizoarezburătoare sau cu impri-mante în cădere liberă. „Am mai distrusdouă computere, o imprimantă, patru televizoare, două cuptoare cumicrounde și un aspirator care înainte funcționa perfect și pe carel-am stricat noi de-a binelea. Toate erau abandonate pe trotuar, lagunoi. Britanicii au obiceiul să-și arunce lucrurile din casă, deșisunt funcționale, pentru a-și cumpăra altele, noi. Tema expozițieimele era, de fapt, o critică a nevoii de consum”, explicătânărul.

La expoziția din Paris a „exportat” un set de fotografii pentrucare a transpirat documentându-se zile în șir. A pornit tot dintr-otemă de școală. „În apropiere de aeroportul Heathrow există treilocalități cu 10.000 de oameni care ar urma să fie strămutațipentru a face loc unei piste pentru aeroport. Am încercat,obiectiv, să arăt ce ar putea să piardă acești oameni. E ca și cândai distruge un habitat. Așa că m-am dus acolo și am stat trei zileîntr-un pub, bând ceai și numai uitându-mă la oameni, observându-i,fără să vorbesc cu nimeni.

Abia apoi am început să și vorbim. M-au trimis la măcelar, lamecanic… Am descoperit povestea foarte interesantă a lui Tommy;în al Doilea Război Mondial făcuse parte din echipajul avionului depoștă secretă care transporta corespondența din Franța în Anglia.Cum avionul nu avea voie să și aterizeze, Tommy stătea în spate șiagăța sacii de poștă. Acum, Regina îl simpatizează și l-a șidecorat”.

Dar cu tot succesul său de acolo, Radu simte că România l-arîmplini mai mult. E mai bună pentru artiști, provoacă mai mult șiîi dă mai multe idei. Plus că aici mai sunt și părinții, cei carel-au susținut cel mai mult în tot ceea ce a făcut. Dar cum rămânecu greutățile vieții din țară? „Depinde ce vrei să vezi. Dacă vreisă vezi numai lucrurile urâte, sigur le vei vedea”.

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Fabuloasa vizită a lui Michael Jackson, din 1999, la echipa patronată de fostul „socru” al...
O nouă taxă pentru aceşti români. Pentru ce vor plăti zeci de lei în plus
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Vaccinarea cu Johnson & Johnson, stopată în America după decesul unui bărbat. Detalii de ultimă...
Moment de infarct dezvăluit de Dan Dotson, de la „Războiul Depozitelor”. Ce a descoperit un...
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide