GODPORAȚIA. Biserica oferă credite clericilor și mirenilor: cât dai înapoi dacă iei un credit de 10.000 de lei de la BOR, BCR, BRD și Banca Transilvania

GODPORAȚIA. Biserica oferă credite clericilor și mirenilor: cât dai înapoi dacă iei un credit de 10.000 de lei de la BOR, BCR, BRD și Banca Transilvania
Publicat: 23/09/2014, 09:46

Dobânzile sunt mai mici decât la bănci, la fel și presiunea resimțită când vine ziua de plată a ratei. Ba mai mult, și condițiile pentru aprobarea creditului sunt mai puține. Asta pune la dispoziție biserica, prin intermediul a două Case de Ajutor Reciproc (CAR), una a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei- Arhiepiscopia Iașilor, a doua a Mitropoliei Olteniei-Arhiepiscopia Craiovei.

La Iași, CAR-ul este condus de părintele Grigore Timoftescu încă din 2010, așa cum se arată și în CV-ul lui, prezentat pe site-ul Bisericii Sfântului Nicolae Socola din Iași. Banca Națională a României, cea care se ocupă de casele de ajutor reciproc, a autorizat acest CAR pentru clerici și mireni. Contactat de un reporter gândul, sub pretextul că este un credincios care dorește un credit, preotul i-a explicat că, de fapt, la acest fond de întrajutorare nu au acces toți creștinii, ci se adresează doar preoților, angajaților bisericii și soților sau soțiilor acestora.

„Noi nu am putut să ne extindem decât atât, atât ne-am putut permite din cauza bugetului. Nu e nicio discriminare. Ca orice altă instituție, fie din învățământ, fie de la jandarmerie sau poliție, avem propriul CAR, pentru salariații lor. Păi între salariații noștri se află și mireni, nu?”, a explicat părintele Timoftescu, contactat ulterior de gândul.

Pentru ca aceștia să poată lua un împrumut de la CAR-ul Clericilor și Mirenilor Iași, unde dobânda este de doar 6%, trebuie să plătească o taxă de înscriere de 35 de lei, o cotizație lunară de 30 de lei, plus doi lei pentru fondul de înmormântare, de boală sau de naștere. În plus, este nevoie de doi giranți, membri și ei ai CAR-ului, care nu trebuie să fie pensionari. Maximum 15.000 de lei poate împrumuta un mirean în aceste condiții, pe o perioadă de 12 sau 24 de luni, iar în momentul în care solicită o anumită sumă, trebuie să aibă în cont minim o treime din aceasta.

În total, 814 membri a strâns, în aproape trei ani de zile, CAR-ul pentru Clerici și Mireni din Iași.

„Am făcut acest CAR dintr-o necesitate, din nevoia de a ne ajuta propriii salariați. Am avut solicitări de la credincioși, când lumea e atât de necăjită apelează, dar, din păcate, nu-i putem ajuta. Au înțeles oamenii că există niște condiții, un statut care trebuie respectate”, ne spune părintele Timoftescu.

Întrebat dacă s-au confruntat cu oameni care nu au plătit rata la timp, preotul a spus că, spre deosebire de bănci, plățile sunt făcute la timp. „Nu s-a întâmplat să întârzie nimeni cu rata, fiecare e conștient că atunci când a luat trebuie să înapoieze”, a adăugat el.

La CAR-ul bisericesc din Craiova, preoții girează

La Craiova, un alt CAR pentru clerici și mireni. De altfel, cele două sunt singurele listate în registrele BNR cu acest scop. Fondată în 1949, casa de ajutor este acum condusă de părintele Cristian Grecu, care a fost precedat de părintele Virgil Preda. Spre deosebire de Iași, aici dobânda este mai mare, de 9% și nici nu se anunță o scădere prea curând. Mai mult, potrivit preotului Grecu, cei care vor să devină membri trebuie să achite o cotizație de 75 de lei lunar și pot lua un împrumut de maximum 10.000 de lei.

Până în prezent, CAR-ul pentru Clerici și Mireni din Craiova a strâns aproape 1.500 de membri. Însă, spre deosebire de Iași, aici fondul de întrajutorare se adresează tuturor ortodocșilor din Arhiepiscopia Craiovei și trebuie să aibă trei giranți, dintre care doi trebuie să fie preoți. „La noi se pot înscrie toți, cu condiția să aibă girul a doi preoți și să nu fie pensionari”, a precizat părintele Grecu, contactat de gândul.

Cu toate acestea, majoritatea clienților sunt clericii. „Inițial se dădeau credite numai pentru preoți, dar ulterior s-a acceptat și ajutorul mirenilor. Există angajați la diferite parohii, cântăreți bisericești de exemplu, care pot fi ajutați prin această formă de împrumut. Scopul principal este întrajutorarea membrilor acestei asociații”, a adăugat preotul.

Întrebat dacă s-a confruntat cu persoane care au întârziat cu plata, părintele Grecu spune că a avut și astfel de situații, însă nu sunt probleme mari.

„Unii mai întârzie cu rata, dar probleme majore nu sunt. Îi mai sunăm, dar restanțe foarte mari nu sunt. În general, nu sunt probleme, ei vin cu recomandarea unor preoți, deci se merge pe încredere”, a explicat el.

Biserica versus Banca

Credincioșii care apelează la aceste case de ajutor reciproc vor plăti împrumutul cu o dobândă de 6%, respectiv 9%. La bănci, sunt dobânzi mai mari, plus comisioanele de administrare.

De exemplu, pentru un credit de nevoi personale în valoare de 10.000 de lei, luat pe un an de zile, la CAR-ul pentru Clerici și Mireni din Iași, un credincios ar avea de înapoiat 10.600 de lei (dobânda fiind de 6%), iar la același tip de CAR din Craiova, 10.900 de lei. La bancă, fără a avea cont sau asigurare de viață, suma de rambursat este ceva mai ridicată.

De exemplu, la BCR, pentru un astfel de credit dobânda este de 11.5%, iar suma de rambursat ar fi de 11.003 lei. La BRD, la o dobândă de 8.33%, oamenii ar fi obligați să returneze suma de 10.709 lei, iar la Banca Transilvania, pentru același tip de credit, ar trebui să ramburseze 10.789 de lei.

În plus, în cazul în care se întârzie cu plata ratei, se aplică și penalități.

Pe lângă cele două CAR-uri pentru clerici și mireni, singurele listate în registrele BNR, mai există încă trei astfel de case de ajutor reciproc doar pentru clerici și salariații bisericilor (în Arhiepiscopia Buzăului și a Vrancei, ArhiepiscopiaTârgoviștei și ArhiepiscopiaBucureștilor).

Precizăm că dobânzile afișate la bănci sunt calculate pe baza simulatoarelor de credit disponibile pe site-urile oficiale ale băncilor în cauză.

Dobânda din tabel este dobânda anuală, nu DAE (dobânda anuală efectivă). Ea se aplică soldului din fiecare lună. Pe măsură ce clientul rambursează din credit, soldul asupra căruia se aplică dobânda scade, rezultând astfel costuri mai mici la acest capitol.

„Calculatorul de pe site promovează dobânda cea mai mică pe care o poate obține un client cu istoric de creditare relevant și comportament de rambursare bun, venituri în cont, vechime în muncă”, au precizat pentru gândul reprezentanții BCR, adăugând că valoarea totală plătibilă este calculată conform legislației în vigoare și include atât valoarea totală a creditului cât și costurile legate de dobândă, comisioane sau alte taxe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Mari amenzi pentru proprietarii de apartamente. Cine nu face asta va plăti scump
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani