În prima zi de cod galben, corturile anti-caniculă s-au topit la soare. „Aerul condiționat nu merge că s-a întâmplat o defecțiune. Avem noroc că avem copac”

Publicat: 07/07/2015, 22:27

Primăria București a anunțat luni, 6 iulie, amplasarea a 20 de corturi menite să vină în ajutorul oamenilor în zilele caniculare. Autoritățile locale, în colaborare cu Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, au promis apă rece din plin, aer condiționat pentru cei care trec pragul corturilor și asistență medicală, atunci când canicula pune stăpânire pe București. Toate dotările promise există, însă nu prea funcționează.

În parcul Cișmigiu, chiar vizavi de Primăria Capitalei, puteți opri pentru un pahar cu apă. Marți, pe la prânz, nici nu fusese montat cortul cu apă, însă dozatorul de apă deja era folosit de trecători.

„Corturile se amplasează pentru protecția anti-caniculă, în sprijinul populației, a oamenilor care au probleme din punct de vedere al caniculei. Îi servim cu apă rece, este asistență medicală permanentă pe timpul zilei și eventual, în situații de urgență, comunicăm și chemăm să vină salvarea, un prim ajutor”, a spus Constantin Oprea, șef serviciu în cadrul Administrației Spitalelor, pentru gândul, chiar în timp ce un grup de muncitor monta cortul la colțul parcului. În acest timp, câțiva trecători se servesc singuri de la dozatorul deja amplasat.

Dacă se termină bidoanele cu apă, nicio problemă, susține domnul Oprea. „Avem distribuitor, îi sunăm, avem provizii de apă, permanent se actualizează. Dimineața se face turul corturilor și se completează stocul de apă”, ne-a asigurat el.

Domnul Oprea ne-a asigurat că în corturi există aer condiționat. Ne-a și arătat aparatul, gata să fie montat și el. „Absolut orice persoană poate să vină, poate să stea și în cort, avem și scaune”, ne spune el, întrebat dacă trecătorii care vor să se răcorească pot poposi în cortul care se anunță a fi înviorător.

Numai că nici măcar personalul medical sau paznicul nu prea îndrăznesc să intre în cort. Cel puțin nu la cele amplasate în zonele centrale. Înăuntru este atât de cald încât mai bine stai afară, fiind deja pierzător în lupta cu canicula. Noroc de copacul care face umbră, ne-a mărturisit paznicul unui cort de la Universitate.

„Nu prea, avem noroc c-avem copac, stăm și noi la umbră”, a spus el. Întrebat de ce nu funcționează aparatul de aer condiționat, omul ridică din umeri. „Nu merge curent din cauză că s-a întâmplat o defecțiune. Au venit cei de la primărie, au constat și acum așteptăm să vină Enel să repare defecțiunea care este”, este explicația.

Sfaturile nutriționistului Mihaela Bilic. Ce trebuie să mâncăm în această perioadă caniculară

La cortul de lângă Colțea nici tensiometrul nu funcționează. După ce o doamnă a venit să i se ia tensiunea și i s-a spus că aparatul este stricat, am vrut să facem un test. Tensiometrul este rupt, sistemul de închidere fiind stricat, motiv pentru care ne-am trezit cu o tensiunea de 8, cu mult mai mică decât în realitate.

La fântânile de la Universitate, găsiți un alt astfel de cort. Dotat cu toate cele promise: aer condiționat, asistentă, paznic și apă. Există însă o problemă. Aerul condiționat a pierdut clar lupta cu căldura. Cum corturile sunt deschise, numărul mare de grade de afară intră și înăuntru. Diferența: lipsa unei mici adieri, ceea ce face ca atmosfera să fie de-a dreptul sufocantă.

La cortul din fața magazinului Unirea însă, funcționează totul. Apă rece există, tensiometrele funcționează perfect, iar personalul care ajută trecătorii să depășească temperatura ridicată sunt instruiți ca la carte. Vorbim despre un militar, abia ieșit din tură de la serviciu, și de un băiat de 18 ani, în prag de admitere la Stomatologie. Amândoi petrec 7-8 ore pe zi ca să-i ajute pe bucureșteni pe bază de voluntariat. „O faci pentru satisfacția că faci cuiva un bine”, au recunoscut cei doi.

La mijlocul zilei, deja sute de bucureșteni au trecut pe la corturile amplasate în capitală. Bidoane golite și multe pahare aruncate.

„Nu am apelat niciodată la aceste corturi decât din dorința de a mă hidrata”, a spus un domn, după ce a băut un pahar de apă.

Un alt domn abia și-a început ziua caniculară, așa că profită de primul pahar de apă. E mai bine acasă, spune el.

„Primul pahar de apă, că am plecat pe la 12 de acasă. Suport, dar transpir. Stau acasă ca să trecem de caniculă”, a spus el.

O altă doamnă e deja la al treilea pahar, în același cort.

„Este o idee bună, consum apă. Am băut vreo trei pahare, că am avut niște treabă pe aici. Este o idee bună pentru apă, e bine să stea și un bodyguard. Restul, nu știu dacă e bine să stea și o doamnă de la Policlinică, săraca și ea…suferă de căldură. Atâta, apă, în rest…eu beau mai multă apă”, a spus femeia.

Mai multe puncte de prim ajutor și 20 de corturi medicale anticaniculă vor fi amenajate în Capitală, după ce meteorologii au anunțat temperaturi ridicate în zilele următoare, informează Primăria Municipiului București (PMB).

Municipalitatea, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale a început amplasarea a 20 de corturi medicale anticaniculă. Acestea vor fi dotate cu aer condiționat, apă, personal medical, aparatură de specialitate și toalete ecologice și vor fi amplasate în zone cu trafic intens din Capitala: Piața Victoriei, Piața Romană (rond ASE și la metrou), Piața Universității ( la Spitalul Colțea și la Arhitectură), Piața Unirii (Magazin Unirea, pe Regina Maria și în Piața 11 iunie), Piața Moghioroș, Piața C.A. Rosetti, Piața Iancului (metrou), Dristor (metrou), Parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle), Parcul Cișmigiu (vizavi de sediul PMB), Parcul Carol, Piața Roma, Piața Muncii, Piața Crângași, magazinul Bucur Obor și la Gara de Nord.

Cum va fi vremea în următoarele zile

Potrivit avertizărilor emise până în prezent de ANM, județele Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare vor fi sub avertizare cod portocaliu de caniculă marți, când se vor înregistra temperaturi de 38-39 de grade, iar Bucureștiul și 32 de județe au fost atenționate cu cod galben, fiind anunțate temperaturi de 35 – 37 de grade și disconfort termic accentuat.

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) Ion Sandu a declarat că nu este exclus ca miercuri să fie emis cod roșu de caniculă în județele din vest și nord-vest, România urmând să treacă prin intervale scurte de coduri portocalii sau roșii de caniculă alternate cu furtuni.

Sandu a precizat că județele Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare se vor afla sub cod portocaliu de caniculă și marți, și miercuri, spre deosebire de județele din partea de est, și nu este exclusă posibilitatea ca în aceste județe, pe parcursul zilei de miercuri, să fie emis cod roșu de caniculă.

„În aceste județe trebuie mare atenție, pentru că miercuri noapte vor fi emise cu siguranță avertizări de descărcări electrice și furtuni foarte puternice, violente. Pe parcursul zilei de joi în partea de sud și est se va extinde codul galben de caniculă și joi noaptea vom avea instabilitate și eventual furtuni în această parte de sud și est”, a mai spus Sandu.

Totodată, el a atras atenția că România va traversa o perioadă cu intervale scurte de coduri portocalii sau roșii de temperaturi extreme, ce vor alterna cu instabilitate, dar aceste intervale nu vor fi atât de violente cum este în partea de vest a Europei, unde sunt țări sub cod roșu de o săptămână.

„Numai că trebuie să fim atenți că până la sfârșitul lunii vor fi temperaturi de peste 30 de grade. Chiar dacă nu vom ajunge la 35 – 40, o lună de zile cu temperaturi de 30 de grade este o perioadă grea, pentru că e posibil să ne ducă în foarte multe zone din România la secetă extremă”, a mai spus Ion Sandu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Ramona Olaru, fără chiloți în public. Dialog bizar cu Alina Pușcaș
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Părinții Andreei Morega au clacat la înmormântarea singurului lor copil. Cei doi abia s-au putut...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
A fost găsită prima așezare Homo sapiens de după părăsirea Africii