„Magazinele de vise” s-au trezit cu 1.400 de polițiști la poartă

„Magazinele de vise s-au trezit cu 1.400 de polițiști la poartă
Publicat: 23/04/2012, 19:18
Actualizat: 27/04/2012, 15:47

De ieri, „magazinele de vise” au tras obloanele. Nici măcarsite-urile unde puteai face comandă nu mai funcționau. Smulși dinvisele lor frumoase, comercianții de plante etnobotanice s-autrezit cu polițiștii pe cap. Ordonanța de urgență care interzicecomercializarea majorității produselor pe care le aveau în stoc afost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că totoficial au intrat în ilegalitate. Acum, comercianții de „vise” au10 zile la dispoziție pentru a-și distruge pe cheltuiala propriemarfa, însă polițiștii au început verificările și confiscărileimediat.

Cea mai importantă captură a avut loc la Brașov, oraș care s-a”bucurat” până acum de 18 magazine de acest tip. Într-o razieefectuată în noaptea de luni spre marți, o echipă formată dinpolițiști și reprezentanți ai Gărzii Financiare, Direcției deSănătate Publică și Protecția Consumatorului a confiscataproximativ 50 de kilograme de produse etnobotanice, în valoare de500.000 de lei.

Interzicerea „viselor”, nefericireaelevilor

În ciuda capturii, polițiștii brașoveni spun că fenomenulconsumului de droguri abia urmează să crească. „Ne așteptăm la ocerere mai mare pe piața de droguri, de aceea credem că va creșteinfracționalitatea privind traficul de droguri, dar și consumul dedroguri”, a declarat șeful Brigăzii de Combatere a CrimeiOrganizate Brașov, Gabriel Florescu.

Acesta a adăugat că lista produselor recent declarate ilegaleeste incompletă, așteptându-se ca alte produse similare, care nu auintrat pe această listă, să le înlocuiască pe cele vechi.

„Sunt magazine cu acest profil care au deschidere în afaragranițelor țării și care sunt importatoare de astfel de produse șie posibil să se aprovizioneze cu produse care nu sunt incriminateîn prezent în legislația României. Însă noi vom monitoriza atentactivitatea acestor magazine pentru a depista apariția de noiproduse”, a spus șeful BCCO Brașov.

La rândul său, Anda Samson, psiholog la Centrul Antidrog Brașov,a declarat că mulți tineri au devenit dependenți de astfel deproduse, având chiar tendințe de suicid, și au ajuns sau au fostaduși la ore de consiliere pentru a scăpa de dependența creată înurma consumului de droguri legale.

Potrivit acesteia, anumite produse etnobotanice pot fi chiar maipericuloase decât drogurile de mare risc precum cocaina, heroinasau marijuana, deoarece efectele sunt mult mai rapide și mai grave,creând dependență rapidă.

Nici cei mai posibili consumatori, elevii, nu vor scăpa desupraveghere. Subprefectul Brașovului, Carol Ambrus, a solicitat omonitorizare atentă a elevilor care consumă droguri. „De laInspectoratul Școlar Județean vrem să avem date cât mai exactedespre numărul de elevi care au apelat la aceste magazine, pentrucă ei par a fi cel mai aproape de fenomen. Totodată, vrem oimplicare mai vizibilă din partea Direcției de Sănătate Publică,care ar trebui să monitorizeze cazurile de intoxicații care apar înspitalele din județ”, a spus Carol Ambrus.

Controale în toată țara

Nu doar Brașovul a fost ținta controalelor în noaptea de lunispre marți. Acțiunea s-a desfășurat în toată țara, la eaparticipând 1.400 de polițiști care au cercetat peste 400 demagazine de gen. Alertați, majoritatea proprietarilor au închisprăvăliile.

Cele care încă mai funcționau au trebuit să predea marfa laverificat pentru a se stabili dacă substanțele sunt încadrate încategoria celor proaspăt interzise.

În județul Argeș, echipele de control au confiscat treikilograme de substanțe etnobotanice în valoare de 15.000 de lei,din 14 magazine. De asemenea, în județul Dâmbovița, polițiștii aucontrolat opt unități unde se comercializau plante etnobotanice șidouă magazine virtuale.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Dâmbovița, subinspectorul IoanaPreda, a declarat că au fost verificate doar două astfel demagazine, restul fiind găsite închise. Dintr-un „magazin de vise”din municipiul Târgoviște au fost confiscate substanțe interzise învaloare de 6.132 de lei, iar pe numele administratorului a fostîntocmit dosar penal. Totodată, în județul Buzău, polițiști șireprezentanți ai Oficiului pentru Protecția Consumatorului Buzău aucontrolat, în noaptea de luni spre marți, magazinele din județ carecomercializează produse etnobotanice, oamenii legii confiscândmărfuri în valoare de aproape 8.000 de lei.

Droguri vândute pe post de îngrășământ

În Târgu Mureș, raziile au arătat nu doar că „magazinele devise” comercializau produse ilegle, ci și că acestea nu respectaunormele de etichetare. „Am verificat cinci magazine din TârguMureș, împreună cu Poliția, ridicând circa 300 de grame de produseetnobotanice, în total.

Cea mai mare captură de la un astfel de magazin constă în 200 degrame din niște plante foarte fin măcinate, fără etichetă. Întreagacantitate a fost ridicată de organele de Poliție pentru expertiză”,a declarat comisarul Anica Cârstea, de la Oficiul Județean pentruProtecția Consumatorului Mureș. Aceasta a adăugat că, la control,s-au găsit deficiențe la etichetarea produselor, cumpărătorii fiindinduși în eroare întrucât inscripțiile indicau că ar fi vorbadespre îngrășământ pentru plante.

„Pe etichetă se spune chiar cum se prepară «îngrășământul», iarîn compoziție sunt săruri de baie. Există chiar și un concurs peetichetă, că, dacă trimiți SMS la un anumit număr, poți câștiga1.000 de euro la fiecare dată de întâi a lunii, prin tragere lasorți”, a mai spus reprezentantul OJPC Mureș.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
O nouă boală cumplită a apărut din senin! Se extinde chiar acum cu repeziciune
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...