Piața Progresul, inaugurată „parțial” de Piedone cu cântece de veselie. GALERIE FOTO din piața dotată cu televizoare pe care vor rula ședințele Consiliului Local

Publicat: 25/01/2013, 13:12
Actualizat: 22/10/2014, 10:04

Cu muzică populară, cu înghesuială și cu aproape toată Poliția Locală din Sectorul 4. Așa a fost inaugurată Piața Progresul din Capitală de către Primarul Piedone, care a vrut astfel să marcheze Ziua Unirii Principatelor Române.

Inaugurarea a început la ora 12, cu tot tacâmul pentru un astfel de moment: tăiat de panglică, artificii, sfințire a locului de către preot și o horă la fața locului.

La intrarea în clădire, Piedone a tăiat panglica ținută de două mascote, o „găină” și de o „vacă”. Pentru că ziua inaugurării a coincis cu cea a Unirii Mici, sau o fi fost intenționat potrivită astfel, Primăria a îmbodobit locul în ton cu tradiția – așa că, la un loc, bucureștenii au avut parte de baloane colorate în trei culori, dar și de artificii. Și cum sărbătoare fără horă nu se poate la români, au venit și artiștii – un ansamblu folcloric din Otopeni.

După ce a tăiat panglica, Piedone s-a prins în horă alături de angajații de la primărie și de oamenii veniți la piață și a dansat vesel câteva minute. Apoi, timp de o oră, edilul s-a plimbat mândru printre rândurile de tarabe, urmat de mulțime.

La fiecare raion, Piedone se oprea și vorbea cu oamenii. Ca să ia pulsul poporului. Unul dintre comercianți i-a urat să-l vadă președinte. „Ei, lasați-mă la primărie! Să nu ne gândim așa departe!”, i-a spus modest Piedone.

Odată spartă gheața, un alt întreprinzător are ceva de vorbit cu primarul. Probleme mai lumești, precum șperțul. Cineva din primărie i-ar fi cerut șpagă de 5.000 de euro pentru o tarabă, spune omul. Dar replica primarului nu se lasă așteptată. „Cine v-a cerut șpagă? Dacă nu deschideam piața nu aveați unde să vă vindeți marfa”, răspunde edilul continuându-și vizita.

Parcurge toate cele patru hale ale complexului comercial, a mâncat pepene murat de la unul dintre comercianți și, în final,ajunge sus pe acoperiș, în parcarea pieței.

„Să trăiți!”- l-au întâmpinat polițiștii aliniați ca la raport pe lângă mașini pe Piedone.

„Am vrut să testăm cu mașinile poliției locale structura de rezistență. De aceea am adus toate mașinile pe acoperiș”, a spus Piedone aflat la ultimul etaj, unde va fi parcarea pieței.

El a admis că piața nu este încă gata, dar a fost inaugurată la rugămințile comercianților, care nu mai aveau unde să-și vândă marfa de când a fost demolată vechea piață în urmă cu doi ani. Și așa lucrările au fost întârziate din cauza legăturilor la utilități care au trebuit refăcute.

Primarul a declarat că de luni va da dispoziție poliției locale să înfiiințeze Poliția Piețelor care va avea grijă de toate piețele din Sectorul 4.

Plasme cu informații publice și ședințele consiliului local

Bucureștenii care vin în Piața Progresul își vor putea face cumpărăturile de la 380 de tarabe cu legume și fructe, dar și din cele 4 hale de carne, lactate și brânzeturi, pește și ouă.

În plus, cumpărătorii ajunși aici au parte și de-o surpriză. Cei care n-au văzut în viața lor o plasmă, au acum ocazia în piațaProgresul, dotată cu 15 televizoare LCD, pe care se va rula ședințele primăriei locale. „Avem un sistem audio-video pe cele două etaje, iar două- trei zile pe săptămână se vor rula ședintele de la primărie, iar în rest vor fi informații publice precum date despre ajutoarele sociale”, explică Piedone.

Ideea cu amplasarea plasmelor i-a venit primarului anul trecut, când a fost întrebat de presă despre o hotărâre de consiliu local, iar el nu și-a adus aminte. Atunci s-a decis. Va pune televizoare pe care să ruleze ședintele consiliului local, să le vadă tot poporul. Pentru că Piața Progresul era în construcție pe vremea aceea, Piedone a hotărât să-și pună în practică ideea aici. Banii de plasme au fost prevăzuți în proiectul pieței.

Cât a costat piața construită cu credit de la bancă

Piața are și o parcare cu 250 de locuri pentru comercianți și cumpărători și 100 de locuri pentru bucureștenii care locuiesc în zonă și cărora le-au fost dărâmate parcările odată cu refacerea pieței. Parcarea va fi gratuită, dar cumpărătorii vor putea să stea maximum o oră.

Pentru un loc la tarabă comercianții vor plăti 100 de lei. Societățile comerciale care vor vinde altceva decât legume și fructe vor plăti 450 de lei pentru un loc în piață. Toți comercianții însă vor plăti o garanție de 300 de lei pe lună. În cazul în care chiria lunară nu va fi achitată atunci comerciantul va pierde și taraba și garanția.

„Prețurile de la tarabe vor fi de producători. Prețurile vor fi mult mai mici, deoarece în zonă concurența este foarte mare. Sunt două complexe comerciale în apropiere. În proporție de 80% tarabele sunt ocupate”, a spus Piedone.

Investiția toatală pentru Piața Progresul a fost de 36,8 milioane de lei, bani proveniți dintr-un credit bancar, anunță oficialitățile. Suma va fi returnată de Direcția de Administrare a Piețelor Sector 4 în următorii 15 ani, din banii obținuți din încasările de la piață. Primăria spune că rambursarea creditului nu va afecta bugetului local al Sectorului 4.

Piața Progresul are o suprafață de 17.710 metri pătrați.

Foto Gândul//Primarul Piedone a fost salutat de Poliția Locală

Foto Gându// Zeci de oameni au participat la inaugurarea Pieței Progresul din Sectorul 4

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un drog „neobișnuit de puternic” a omorât un om și a băgat alți opt în...