POVESTE URBANĂ: Casa Brück din Timișoara, veche de peste 100 de ani, readusă la viață de un italian

POVESTE URBANĂ: Casa Brück din Timișoara, veche de peste 100 de ani, readusă la viață de un italian
Publicat: 22/07/2014, 12:33
Actualizat: 15/10/2014, 17:36

Citește mai multe povești din campania Poveste urbană

Povestea Casei Brück face parte din proiectul „Poveste Urbană„, lansat de Fundația pentru Educație și Dezvoltare MediaPro, cu sprijinul ING Bank, care își propune să scoată la lumină poveștile caselor vechi, adevărate comori arhitecturale, ce se pierd însă în zgomotul cotidian.

Mediafax vă prezintă povestea Casei Brück din Timișoara.

Casa Brück din Timișoara se află pe strada Mercy nr. 9, colț cu Piața Unirii. Imobilul a fost construit în anul 1910 de arhitecții Székely László și Arnold Merbl, la propunerea proprietarului de la acea vreme, farmacistul Salamon Brück.

Istoricii timișoreni spun că atunci când a fost începută construcția clădirii unul dintre arhitecți, Arnold Merbl, și-a ridicat în zonă o baracă din lemn care într-o seară a fost spartă de un grup de hoți ce sperau să găsească sume mari de bani în interior, însă în loc de bani au descoperit doar un birou gol.

Clădirea, formată din subsol, parter și trei etaje, a fost construită în stilurile Art Nouveu și Secession și are motive folclorice maghiare.

Pentru fațadă au fost folosite ca ornament plăci ceramice cu motive folclorice maghiare, generalizate la arhitectura Secession din Ungaria, iar pe frontonul casei, care amintește de construcții din Budapesta, sunt inscripționate literele „BS”, reprezentând inițialele primului proprietar, Salamon Brück.

Fundația imobilului este din cărămidă, la fel și zidurile care au o grosime de 70 de centimetri, în timp ce tavanul este prevăzut cu bolți.

După construirea casei, în 1910, Salamon Brück a deschis o farmacie la parterul imobilului, care funcționează și acum și care păstrează încă o parte din mobilierul original. Pe partea superioară a vitrinei frontale este inscripționat cuvântul „Farmacie” în limbile română, maghiară și germană.

De-a lungul timpului, clădirea s-a degradat, iar fațada nu a mai avut strălucirea de odinioară. Cu toate acestea, un cetățean italian, Gianluca Testa, venit cu afaceri la Timișoara în anul 1997, s-a îndrăgostit de Casa Brück și și-a spus că o asemenea bijuterie trebuie renovată.

Acum, la etajele Casei Brück sunt amenajate apartamente deținute de mai mulți proprietari, iar la parter sunt spații comerciale.

Primul pas făcut de italian a fost să își cumpere un apartament în imobil. S-a întâmplat în anul 1999. Apoi, încetul cu încetul, și-a lămurit vecinii că este cazul să pună mână de la mână și să repare imobilul, fără să aștepte sprijin de la autorități.

„Eu am făcut demersurile pentru a obține autorizațiile necesare. Fiind vorba de un imobil istoric, nu a fost simplu deloc, pentru că părea că primăria nu are interes. A durat aproape trei ani și jumătate, timp în care am primit patru refuzuri nejustificate, dar m-am ambiționat mai ales că patrimoniul nu e numai economic, ci și istoric în acest caz. Fiind proprietar, m-am ambiționat, așa cum spuneam. Am vrut să fie respectate toate componentele tehnice: materialele, culorile, tot. Am colaborat bine cu Direcția de monumente istorice din cadrul primăriei privind culorile originale și elementele care s-au reconstruit, inclusiv faianța și gresia, cele originale, care în timp s-au distrus”, a povestit Gianluca Testa corespondentului MEDIAFAX.

Omul de afaceri italian spune că este mulțumit că a reușit să repare și interiorul imobilului, care este „o minune”.

„E o poveste care s-a sfârșit bine. Mă bucur că am reconstituit-o. Am făcut și casa scărilor, e o minune. Am respectat absolut tot, am refăcut inclusiv în camere”, mai spune Testa.

Cât despre costuri, acestea s-au ridicat la 300.000 de euro.

„Repararea imobilului a costat 300.000 de euro, iar în clădire sunt cinci sau șase apartamente. Am împărțit banii și am refăcut clădirea. Procesul nu e complet terminat, pentru că așteptăm să se refacă Piața Unirii (în Piața Unirii din Timișoara sunt lucrări de schimbare a rețelelor de apă și canalizare în cadrul unui proiect privind reamenajarea centrului istoric – n.r.), să se reconstituie canalizarea. Pentru că rețeaua era înfundată, o parte din fațadă s-a stricat din cauza umezelii. Așteptăm acum să se rezolve ca să înlocuim ultima faianță”, a spus Gianluca Testa.

Omul de afaceri se luptă acum și să îi convingă pe proprietarii farmaciei de la parterul imobilului și pe reprezentanții Primăriei Timișoara să înlăture firma luminoasă care anunță că acolo se află o farmacie și care nu se potrivește cu arhitectura casei

„Farmacia de la parter a plantat o emblemă, o reclamă care nu are legătură cu palatul și nici cu piața și conform legii trebuia făcut un studiu de fezabilitate aprobat de Comisia de monumente și de primărie. Se pare că s-a sărit peste lucrurile astea. Eu, deocamdată sunt în litigiu și cu primăria și cu farmacia, pentru că nu mi se pare normal. Scrie acolo cu sticlă de Murano că e farmacie. Ar fi bine să se curețe acea sticlă și să se reconstituie. Eventual să fie iluminată cu LED-uri delicate”, spune Testa.

Proiectul „Poveste Urbană„, lansat de Fundația pentru Educație și Dezvoltare MediaPro, cu sprijinul ING Bank, este o invitație către public să descopere casele vechi, cu valoare arhitecturală, din marile orașe ale României (București, Brașov, Iași, Cluj, Timișoara, Craiova și Constanța), care sunt neglijate sau pierdute în zgomotul și agitația citadină. Publicul este invitat ca în lunile iunie – august 2014 să fotografieze casele vechi, cu potențială valoare istorică, și să încarce fotografiile online, pe platforma www.povesteurbana.gandul.info. Acestea se vor regăsi și pe pagina de Facebook „Poveste Urbana”.

Pe lângă fotografie, alături de adresă și câteva informații (opționale) despre anul sau numele arhitectului casei, se caută poveștile imobilului sau ale foștilor proprietari, familii ce au trăit în înfloritoarea perioadă interbelică, sau au trecut prin zbuciumul instalării regimului comunist.

Fotografiile și poveștile adunate pe parcursul acestei perioade vor fi folosite pentru construirea unui ghid urban mobil – o aplicație pentru mobil ce va fi disponibilă, gratuit, în AppStore și PlayStore, din luna octombrie a acestui an.

În data de 12 august, va avea loc o tragere la sorți, în care vor intra toți utilizatorii ce au încărcat o fotografie până la data de 10 august 2014. La extragere vor fi desemnați 30 de câștigători, care vor primi fiecare câte un album de fotografie.

Citește mai multe povești din campania Poveste urbană

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice