RAREȘ BUHAI, „copilul de aur al informaticii”, învață 5 ore pe zi și vrea să muncească în România

RAREȘ BUHAI, copilul de aur al informaticii, învață 5 ore pe zi și vrea să muncească în România
Publicat: 24/08/2012, 12:12
Actualizat: 03/07/2013, 15:16

Rareș Buhai, elevul care a câștigat în acest an medalii de aur la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaada din Rusia, respectiv la Olimpiada Balcanică de Informatică de la Belgrad, învață cel puțin cinci ore pe zi, vrea să își continue studiile în străinătate, dar să lucreze în România.

Anul acesta, bistrițeanul Rareș Buhai a câștigat două medalii de aur la concursuri internaționale de informatică, respectiv una la Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Tuymaada din Rusia și alta la Olimpiada Balcanică de Informatică de la Belgrad.

Abia întors acasă de la Olimpiada Balcanică de Informatică, desfășurată la Belgrad în perioada 15 -19 august, Rareș Buhai, elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, a început pregătirea pentru Olimpiada internațională de informatică din Italia, care va avea loc la sfârșitul lunii septembrie și la care România va fi reprezentată de patru elevi.

Adolescentul spune că a muncit mult pentru fiecare concurs și continuă să o facă.

„Am muncit foarte mult, m-am pregătit pentru asta și am reușit să mă concentrez în concurs, la Balcaniadă. A ieșit foarte bine. Informatica îmi place din clasa a V-a, de când am început să învăț la școală această disciplină. De atunci am început să particip la olimpiade. Anul trecut am luat aur la Olimpiada balcanică pentru juniori, la același concurs ca și cel de acum, dar varianta pentru juniori, iar de trei ani consecutivi am luat locul întâi la Olimpiada națională de informatică, iar anul acesta am obținut două medalii de aur”, a declarat Rareș Buhai pentru corespondentul MEDIAFAX.

„Copilul de aur al informaticii” spune că, înainte de concursuri, studiază chiar și peste cinci ore pe zi.

„Înainte de concursuri lucrez zilnic în jur de cinci ore, iar pregătirea constă în rezolvarea de probleme, în general subiecte care se dau la aceste concursuri. M-a ajutat și mă ajută foarte mult domnul profesor Constantin Gălățan, care este coordonatorul lotului național de informatică. Acum mă pregătesc pentru concursul internațional de informatică din Italia din luna septembrie. M-am calificat și acolo. Subiectele vor fi mai dificile. Lucrez și mai mult când e nevoie”, a afirmat Rareș.

La acest concurs vor participa peste trei sute de concurenți din cel puțin 80 de țări. România va fi reprezentată de patru elevi – Rareș Buhai, un elev din Ploiești și doi din București.

Concentrat pe concurs, Rareș Buhai evită să vorbească despre planurile sale.

„De studiat o să vreau cel mai probabil să studiez în străinătate și după aceea nu m-am gândit ce voi face. Cu siguranță că voi continua tot în acest domeniu, al informaticii, dar nu m-am gândit la ceva anume. De exemplu, Google este una din cele mai bune companii care are și pentru angajați cele mai bune oferte, dar nu neapărat că voi vrea acolo. Mai este timp să mă gândesc la asta. Liceul îl voi face la Bistrița cel mai probabil”, a spus el.

Adolescentul mai spune că după absolvirea liceului, cel mai probabil, va pleca în America.

„Din străinătate, nu am primit încă oferte, dar probabil că voi primi. Nu știu sigur unde mi-ar plăcea să studiez. Cele mai puternice universități în domeniu sunt în America, dar mai sunt câteva și în Anglia. Sunt cele mai puternice centre din lume la informatică. Personal nu știu ce aș alege. Deocamdată, mă pregătesc”, a spus el.

În timpul liber, lui Rareș Buhai îi place să se informeze de pe rețele de socializare. În afară de computere, el cântă la chitară, joacă fotbal și citește.

Aceste lucruri se întâmplă mai ales în timpul vacanțelor, fiindcă odată ce începe școala are mult de învățat.

„Am fost primul în clasă ca medie, în semestrul al doilea am luat numai medii de zece. Am mai participat la olimpiada de matematică. Am luat locul întâi la faza pe școală, la cea județeană nu am mai participat fiindcă s-a suprapus cu un concurs de informatic”, a spus elevul.

Pentru performanțele sale, Rareș Buhai a primit și o bursă de la stat.

„Statul acordă premii. Este o premiere la București la care se acordă sume destul de mari pentru medaliile la competiții internaționale, chiar și peste o mie de euro. Pentru fiecare medalie obținută la nivel internațional se acordă bursă lunară în următorul an în cuantumul salariului minim pe economie. Anul trecut, am avut bursă de 700 de lei lunar pentru medalia de aur la Balcaniada de juniori. Anul acesta, voi obține cel puțin două astfel de burse pentru competițiile de până acum”, a spus el.

Banii din bursă i-a folosit tot pentru pasiunea lui.

„Banii îi folosesc pentru mine. Mi-am mai cumpărat chestii de care aveam nevoie, gen laptop sau alte lucruri pe care părinții nu își permit să mi le ia. Îmi și strâng banii pentru chestii mai mari de care voi avea nevoie”, a declarat el.

Fiind ocupat cu olimpiadele, anul acesta nu a fost în vacanță. Doar la sfârșit de săptămână a mai făcut excursii cu părinții.

La întrebarea dacă se va întoarce în România după ce își va termina toate studiile, Rareș a răspuns: „Mi-ar plăcea să am propria mea afacere în România, fiindcă eu cred că se poate dezvolta ceva aici în acest domeniu. Mi-ar plăcea să rămân în România fiindcă sunt român și mi-ar place să rămân în țara mea. Aici mă simt cel mai bine”.

Acesta locuiește cu familia într-un bloc ANL din Bistrița. Tatăl lui este inginer, iar mama asistentă medicală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii