Reportaj din interiorul uneia dintre cele mai EXCLUSIVISTE organizații din ROMÂNIA. Cine face parte din CLUBUL ROTARY: ” Nu suntem MASONI”

Publicat: 23/04/2012, 19:29
Actualizat: 10/10/2013, 23:50

De la masa lui, șeful cel mare bate cu ciocănelul de lemnîntr-un clopot auriu, iar la sunetul ăsta cei 20 de rotarieni lasăgluma deoparte, devin brusc serioși și fiecare se așază la locullui. Începe ședința. Este adunarea obișnuită a Rotary ClubBucurești, cel mai vechi dintre cele 96 de cluburi Rotary dinRomânia. E lege: se întâlnesc în fiecare joi la 7 jumate, lahotelul Marriott. Spun că discută despre ce acțiuni caritabile sămai facă.

Astăzi parcă toată lumea are chef de glumă. „Dumnealui estedomnul președinte Cătălin Chiriac-Babei. Ne schimbăm între noi laconducere în fiecare an, să nu ruginim”, glumește un rotarian. Sunttoți îmbrăcați la patru ace; domnii au obrazul proaspăt ras, iardoamnele (vreo cinci la număr) – poartă bijuterii fine și parfumuridiscrete. Toți au la rever insigna minusculă în formă de rotiță,însemnul clubului. Fiecare dintre ei are în Rotary câte un „naș” -așa îi zice omului dinăuntru care te recomandă c-ai fi bun să fiirotarian. Căci tu singur nu poți să intri, e musai să te chemeînăuntru un „naș”. Și, dacă faci prostii în club, nașul e cel carete trage de urechi după aia.

La ședința din seara asta a venit și Dumitru Dorin Prunariu,rotarian din ′97, fost președinte. S-a așezat strategic lângăinginerul Peter Agripa Popescu și șușotesc între ei chestiitehnice. Domnului Agripa Popescu îi sună telefonul. „Scuze, am untelefon pe care nu știu să-l închid… hehehe, eu sunt generațiaBBC. Cum, nu știți ce înseamnă? Born before computer”. Și tatăl săua fost rotarian.

Dumitru Prunariu în ședință cu colegiirotarieni

Tema zilei este balul caritabil cu strângere de fonduri. Pânăatunci, însă, se discută lucruri simpatice: despre o scrisoareveche a unei mătuși, care spunea că „nu crede vreodată că Elvețiava ajunge la nivelul României” („în sus sau în jos?”, întreabăcolegul), despre prezentarea unei capsule spațiale copiilor, iarDorin Prunariu vorbește despre o mare conferință cu „problemeimportante: asteroizi, deșeuri cosmice și radiații”.

Îl umflă râsul: „I-am spus la ureche lui Medvedev că amautografe de la trei șefi de stat ai Rusiei și l-am întrebat dacăar fi de acord să-mi dea și mie unul. A spus da, ca să nu rămânămai prejos”.

Râdem, glumim, însă… Șeful de club își drege vocea șiamintește de bal. „Aoleo, balul!”, murmură cineva. Treaba lor esă-și convingă prietenii sus-puși să doneze obiecte importante caresă fie licitate în seara balului. Banii strânși vor merge laSpitalul Colentina, la Clinica de Ortopedie. Se vorbește despreobiecte filatelice, vinuri și multe altele. „Auziți, da′ trebuie săfie numai obiecte serioase? N-are nimeni nimic de la Cioran?”,întreabă cineva. După o oră, președintele sună iar clopotul, iarședința se termină. Nici nu apucă să iasă toți, că și dau năvalăpeste ei „ăia mici” de la Interact. Este clubul – pui. „Ăia mici”au între 12 și 18 ani și, când vor ajunge la 30 de ani, vor intrași ei în Rotary. Căci asta e prima condiție să intri în club:vârsta. După care urmează multe altele. Care sunt celelaltecondiții și ce avantaje ai ca membru Rotary aflați mai jos.

Cum intri în Rotary și cum te alege „nașul”

În primul rând , rotarienii sunt oameni discreți. Ajută eleviicu burse, strâng bani pentru spitale, oferă cărți și multe altele,dar nu prea le place să primească ziariști pe la ședințele lor. Depildă, la primul club unde am dorit să vedem o ședință ni s-a spusnu. Doar numai după ce am publicat noi un prim material despreclub, ni s-a zis. Oare să fie rotarienii masoni, așa cum s-a maispus?

Anca Manea mai să râdă în hohote la întrebarea asta. „Chiar amauzit că noi am fi avangarda masoneriei. Nici pomeneală!”, zice.Este președinta Rotary Club București Atheneum, de profesie medic,și mai demult a intrat și în afaceri. Până la urmă admite că uniirotarieni or fi și masoni, dar asta e treaba lor, fiecare e libersă se exprime cum simte.

Cum poți intra în club: dacă ai peste 30 de ani, o carierăfrumoasă, ceva recunoaștere, dacă te-ai remarcat că ai fi adus vreocontribuție societății prin ceva și dacă nu ai imaginea pătată,”nașul” te recomandă clubului. Sigur, asta presupune că trebuiesă-ți fie prieten sau să te cunoască, oricum, foarte bine.

Bucătăria de club

Perioada de probă este de trei luni. În vremea asta, vii laședințe, ai idei, propuneri și te zbați să pui și tu umărul la vreofaptă caritabilă. Desigur, înveți statutul, căci există și așaceva. După ce primești insigna și legitimația de membru, trebuie săvii la cam toate ședințele și să-ți plătești cotizația la zi. Astavariază în funcție de club. În Rotary Club București, de exemplu,este de 1.400 de lei pe an. Cine nu-și plătește cotizația esteradiat.

O parte din acești bani merg la Rotary International, laDistrictul 2241 care acoperă România și Republica Moldova, iar altefonduri (inclusiv donații) pleacă la Fundația Rotary International.De regulă, o parte din banii donați se întorc în club, atunci cândacesta vrea să ajute pe cineva. La nivel internațional, cluburileau o organizare ca la carte, cu constituție, manual de procedură șichiar reprezentant permanent la ONU. Deviza Rotary Internationaleste: „A servi mai presus de sine”. Dar câți rotarieni o șiaplică?

Între bătăile clopotului – interzis la politică, afaceriși discriminări

„Este interzis să forțăm afacerile între noi. Relațiile, oricum,apar în mod firesc. Dar este interzisă situația aceasta: suntemamândoi rotarieni, hai să facem afaceri împreună! În timpulședinței, între bătăile clopotului, nu este voie să se facăpolitică deloc (deși avem și membri din toate partidele), esteinterzis prozelitismul religios, la fel și discriminările de oricefel”, ne explică Radu Popescu, membru în Rotary Club București.Este om de afaceri, a fost președinte în 2001-2002, iar în „anulrotarian” 2012 – 2013 va fi guvernator al Districtului 2241.

A intrat în club în ’96 și se dă în vânt după viața de rotarian,mai ales că la întâlniri află câte-n lună și-n stele: „De la DorinPrunariu și de la Marius Piso, președintele Agenției SpațialeRomâne, mereu afli tot… până și ce va fi cu anul 2012. Iar de laprofesorul Vlad Ciurea, fost director al Spitalului Bagdasar -Arseni, am aflat ce greu se formează un medic neurochirurg, de abiade la 38 de ani încolo”, spune.

Radiat fiindcă n-a mai avut bani decotizație

Uneori, însă, oricât de nobili ar fi ei prin statut, rotarieniimai calcă și ei strâmb. Radu Popescu ne-a spus povestea unui colegdin club care a fost dat afară fiindcă n-a mai putut să-și achitecotizația: „Avea calificarea de profesor. Când a fost admis în clubera primar, așadar avea bani să-și plătească și cotizația. A douaoară a pierdut alegerile, s-a reîntors la catedră și nu și-a maipermis cotizația. Atunci clubul a decis să-l radieze, dar eu le-ambătut obrazul… Acolo era, de fapt, responsabilitatea nașului. Afost împotriva moralei rotariene, care înseamnă prietenie”.

Rotary International are o istorie de 106 ani. Cu totul, existăpeste 1, 2 milioane de rotarieni în peste 200 de țări ale lumii.Toți aceștia sunt organizați în circa 33.000 de cluburi, iar larândul lor, acestea – în 530 de districte. În România Rotary arecâteva mii de membri.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, şefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Poate o lovitură puternică să ducă la cheag de sânge? Ce semne dau cheagurile periculoase
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Colosalul fotbalist Erling Haaland, petrecere de zile mari alături de un milionar român: `Ghiciți cine...
Când vine CANICULA în România?! Meteorologii au făcut anunţul MULT AŞTEPTAT!
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Jennifer Lopez și Ben Affleck, surprinși pentru prima dată în ipostaze intime în public. VIDEO
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, şefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
Descoperire IMPRESIONANTĂ în timpul lucrărilor la drumul expres Craiova – Pitești! „În unele GROPI am...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Cum fac rost românii de PERMISE FALSE, de fapt. Poliția Română nu s-a sesizat nici...
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort în locuința sa
Lovitură cruntă pentru ProTV! S-a aflat adevărul. O mare vedetă nu s-a mai abţinut
Iohannis are un nou favorit la șefia PNL. Cîțu și Orban, marii pierzători
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum să îţi transformi curtea într-o afacere de sute de mii de euro. Povestea omului...