#roMânia Istoricul Adrian Majuru, despre migrația românească: Este O ȘANSĂ pentru reprofesionalizare

Publicat: 30/08/2018, 01:39

Istoricul Adrian Majuru susține cursuri la Facultatea de Urbanism și Arhitectură „Ion Mincu” și este cunoscut ca scriitor, dar și ca manager al Muzeului Municipiului București.

„Păstrând parametrii, migrația românească inversă, de revenire în patrie, e la o dimensiune mai redusă. Evident că și influențele poate sunt mai restrânse, dar se accentuează local, unde ei vin să investească. Aduc cunoștințe adecvate statusului pe care l-au atins în Occident. Aduc pe lângă ei, atât cât pot angaja în proiectul pe care l-au deschis sau în afacerea pe care o aduc la viață, oameni care nu ar fi avut inițial șansa de a călători sau de a studia”, apreciază istoricul.

Vă prezentăm integral interviul acordat pentru Campania Gândul #roMânia:

Reporter: De ce fel de experiențe este legat fenomenul migrației în istorie pentru România modernă?

Adrian Majuru: O să vă dau un exemplu mai complet în legătură cu acest fenomen. Este vorba despre ceea ce s-a petrecut cu 150 de ani în urmă. E o perioadă de o generație. Dacă vorbim despre orașul românesc din secolul XIX. Mediul urban era legat de populații alogene care aveau cetățenie română, dar veneau din alte medii culturale sau urbane mai dezvoltate din Europa Centrală sau Occidentală. Ei s-au adăugat comunităților etnice mai vechi din zona balcanilor, cum ar fi greci, sârbi, evrei sefarzi, bulgari, aromâni și albanezi. Evident că a fost o migrație a unei populații profesionalizate, care au adus cu ea know-how. Uneori au fost primii medici, ceasornicari, ingineri. Până a apărut prima generație de profesioniști români, aceștia au fost exemple pentru fiecare domeniu.

#roMânia

Reporter: Când s-a întâmplat acest lucru?

Adrian Majuru: Asta se întâmpla, în special, după epoca napoleoniană, după 1815, când, în Europa Centrală și de Vest, mediul urban mai dezvoltat se trezește cu o populație profesionalizată care șoma. Această categorie pleacă spre Europa Orientală. Nu numai la noi s-a întâmplat acest lucru, ci și în orașele din Polonia de astăzi sau în cele din Ungaria de azi. În România, care devine treptat autonomă din punct de vedere economic, după 1829, la Adrianopole și politic și social, după 1859, erau multe de făcut și se putea lua viața de la început. Pentru cei mai mulți, asta s-a și întâmplat. Astfel au ajuns chiar până la a treia generație de antreprenori, de industriași, de bancheri, de tâmplari. Acest lucru a modificat optica autohtonă legată de toleranță etnică și confesională, de profesionalizare. Pentru că se vedea astfel că erau lucruri care se puteau face și instituțional. Cel mai important este faptul că acești oameni, care au venit în valuri timp de o generație, au dat conținut și instituțiilor care au modelat și reformat această țară după 1860.

Reporter: Astăzi, în ce fel este resimțit acest schimb cu spațiile în care românii merg în căutarea unor oportunități de câștig sau de schimbare a standardelor vieții?

Adrian Majuru: Păstrând parametrii, migrația românească inversă, de revenire în patrie, e la o dimensiune mai redusă. Evident că și influențele poate sunt mai restrânse, dar se accentuează local, unde ei vin să investească. Ei aduc cunoștințe adecvate statusului pe care l-au atins în Occident. Aduc pe lângă ei, atât cât pot angaja în proiectul pe care l-au deschis sau în afacerea pe care o aduc la viață, oameni care nu ar fi avut inițial șansa de a călători sau de a studia. În acest context, au această posibilitate. Este o șansă pentru reprofesionalizare. Important ar fi ca această revenire să se producă treptat și este importat să fie variată, pe mai multe paliere profesionale și sincronizată la nevoile regionale ale țării. Revenirea înseamnă o investiție pe termen lung în locul pe care îl alegi. De aici se poate porni.

#roMânia

Reporter: La nivel lingvistic sau al obiceiurilor, al tradițiilor, în ce fel putem vorbi despre reflectări ale experiențelor noi din spațiile culturale în care au activat migranții români?

Adrian Majuru: Să nu credeți că, dacă au plecat heterosexuali, se întorc heterosexuali. Ei se întorc cu reflexe și cu un conținut profesional conectat la rețelele occidentale similare cu care vor continua să colaboreze. Altfel nu ar însemna decât că nu reușesc să păstreze legătura cu lumea în care s-au putut forma mai bine decât aici. În perioadele mai vechi, chiar și atunci când au avut posibilitatea să circule, cei din spațiul românesc aveau nevoie de vize. Nu oricine reușea să circule. Era nevoie de bani serioși. Sunt lucruri diferite. Atunci era vorba de o concentrare strict asupra aducerii de know-how și de a face studii. Acum este vorba despre a putea supraviețui și de a putea să construiești ceva de la zero.

Reporter: Ce nu aveam în România înaintea acestor valuri de plecări în străinătate de după 1989 și avem acum?

Adrian Majuru: Avem deja o masă critică destul de onorabilă de antreprenoriat și free-lanceri care reușesc să funcționeze într-o țară ușor disfuncțională. Ceea ce nu aveam în anii ’90, nici măcar la nivel ideatic. Și la Muzeul Municipiului avem cifre care arată creștere și de 300% a audienței, față de 2014. Asta pentru că am diversificat tematica și oferta legată de expunere și evenimente. Însă, la nivel de resursă umană, resimțim deprofesionalizarea celor mai tineri. Găsim foarte greu un viitor coleg care să poată scrie coerent un eseu și să vorbească despre ce își dorește să facă într-un colectiv nou. Pe palierul cultural, suntem într-o zonă care încă nu și-a revenit. În jurul meu se pleacă și la vârsta de 50 de ani.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„UE și-a pierdut mințile. Este un gest sinucigaș”. Moscova despre ajutorul european acordat Ucrainei
BREAKING | Gemenii-premianți din Târgu Jiu, dați dispăruți pe 16 septembrie, au fost găsiți! Ireal...
Fostul iubit al Mădălinei Ghenea a sărit în apărarea Simonei Halep! „E ciudat ce s-a...
Mesajul operațiunii anti-Hezbollah: „oriunde crezi că ești în siguranță, Israelul va ajunge la tine!” Ar...
Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”
Furie printre propagandiștii ruși după explozia mega-depozitului de muniții. „Rusia a pierdut muniție cât pentru...
Ştirea tristă a dimineţii! A MURIT pe loc
Ilie Năstase, revoltat după marea recalculare a pensiilor. Câți bani încasează: „Nici mai mult, nici...
Cod galben de vânt puternic în 9 judeţe din ţară. ANM anunţă rafale de 65 km/h
De ce s-a sinucis, de fapt, Cătălina, secretara de la UMF: Am văzut-o, era...
Cum a reușit Mario Iorgulescu să scape de cei 13 ani de închisoare. Fiul lui...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Chinezii au lansat în România rivalul Daciei Duster! Preț accesibil și dotări pe care nu...
Au fost închise porturile din Constanţa şi Mangalia
JETURI enorme, văzute în spațiu! Ce sau CINE le-a făcut?
Alertă maximă în România! Vine marea viitură. A scufundat deja Budapesta
David Popovici s-a obișnuit greu cu celebritatea. A trecut prin multe momente neplăcute
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa,...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta...
Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnu’ doctor, eu mă tem. Pe vărul meu l-au tratat de...
Ceva incredibil se întâmplă atunci când ne uităm în ochii unui câine