CNSU: A fost activat Mecanismul de Protecție Civilă, pentru a accesa medicamente pentru variola maimuței – DOCUMENT

Publicat: 29 09. 2022, 15:06
Actualizat: 29 09. 2022, 15:07
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, joi, Hotărârea privind transmiterea solicitării de asistență internațională, prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente pentru tratarea variolei maimuței.

Conform sursei citate, CNSU a cerut asistență internațională, prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 pacienți infectați cu virusul variola maimuței.

Urmare a aprobării acestei hotărâri, Departamentul pentru Situații de Urgență va dispune măsurile necesare în vederea activării Mecanismului European de Protecție Civilă pentru a identifica posibilități de sprijin.

40 de persoane, diagnosticate cu variola maimuței, în România

Ședința CNSU a avut loc ca urmare a adresei transmise de Ministerul Sănătății și în contextul declarării de către Organizația Mondială a Sănătății, în data de 23 iulie 2022, a focarului de variola maimuței ca urgență de sănătate publică de interes internațional.

Comisia Europeană a informat statele membre că sunt disponibile 10.008 tratamente cu antiviralul Tecovirimat pentru infecția cu variola maimuței. Țările membre pot accesa aceste tratamente prin mecanismul european de protecție civilă. Pentru a beneficia de tratament, Ministerul Sănătății a solicitat prin Departamentul pentru Situații de Urgență activarea acestui mecanism european pentru aproximativ 150 de persoane.

Până în prezent, în România au fost diagnosticate cu variola maimuței 40 de persoane.

Variola maimuței a depășit 50.000 de cazuri în lume

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care inventariază toate cazurile confirmate, până la data de 31 august 2022 au fost raportate 50.496 de cazuri și 16 decese în 101 țări și teritorii.

În Europa, unde epidemia a apărut în luna mai, Spania confirmase deja la sfârșitul lunii iulie două decese ale unor pacienți infectați cu acest virus.

Vă recomandăm să citiți și: