Comitetul pentru „Revenirea României la normalitate” la 1 iunie a fost constituit printr-o decizie, publicată în Monitorul Oficial

Publicat: 08 04. 2021, 08:35
Florin Cîțu, prim-ministru. Sursă Foto: Guvernul României

Comitetul pentru „Revenirea României la normalitate” de la 1 iunie 2021 a fost constituit printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu publicată miercuri în Monitorul Oficial.

Decizia privind înființarea unui Comitet interministerial pentru Revenirea României la normalitate la 1 iunie a fost publicată miercuri în Monitorul Oficial

„Comitetul are ca obiectiv stabilirea, coordonarea şi monitorizarea aplicării măsurilor pentru pregătirea revenirii României la normalitate de la 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19. În vederea îndeplinirii obiectivului prevăzut la alineatul (1), Comitetul are următoarele atribuţii: stabileşte domeniile de intervenţie şi coordonatorii acestora; stabileşte acţiunile prioritare şi măsurile specifice, la propunerea ministerelor de resort sau a instituţiilor publice competente; stabileşte calendarul de implementare; monitorizează şi evaluează îndeplinirea atribuţiilor”, se arată în decizia prim-ministrului.

Potrivit deciziei, Comitetul este condus de către prim-ministrul României, în calitate de preşedinte, şi de către secretarul general al Guvernului, în calitate de vicepreşedinte şi este compus din ministerele şi instituţiile administraţiei publice centrale prezentate în Anexa documentului.

Comitetul interministerial este format din următoarele ministere și instituții: Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Secretariatul General al Guvernului, Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, Institutul Naţional pentru Sănătate Publică.

De asemenea, în termen de 3 zile de la intrarea în vigoare a deciziei, membrii Comitetului prevăzuţi în anexă desemnează şi comunică reprezentanţi la nivel de secretari de stat, precum şi supleanţi ai acestora.

În decizie se mai arată că şedinţele Comitetului se convoacă, de regulă, săptămânal sau ori de câte ori este necesar.

Florin Cîțu: Vom putea vorbi de 10 milioane de persoane vaccinate la sfârșitul lunii iulie

Premierul Florin Cîțu a anunțat înființarea acestui comitet, precizând că România ar trebui să aibă 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID până la finele lunii mai și 10 milioane până la sfârșitul lui iulie.

”Avem dozele, deja sunt programate și vom putea vorbi de 10 milioane de persoane vaccinate la sfârșitul lunii iulie. Sunt 70% dintre persoanele adulte și putem să vorbim clar de o redeschidere a economiei aproape în totalitate. Am făcut tot ce este posibil, am devansat, am adus mai aproape aceste date, știți bine că în februarie vorbeam de finalul lui septembrie, avem acum dozele programate pentru finalul lunii iunie, dar trebuie să ne programăm, să mergem să ne vaccinăm”, a spus Florin Cîțu.