Cum să alegi peștele proaspăt din supermarket: Ghid esențial pentru cumpărători

Publicat: 27 03. 2025, 18:55
Actualizat: 27 03. 2025, 19:00

Mulți români cumpără pește și fructe de mare de la Lidl România la prețuri accesibile: păstrăv, dorada, biban de mare, somon norvegian, file de șalău de Nil, doradă și diverse fructe de mare. 

Foarte puțini clienți analizează eticheta produselor, dar reprezentanții lanțului de magazine susține că toate produsele sale respectă standarde stricte de calitate, căci peștele de la Lidl și fructele de mare provin din zone sigure și sunt certificate Marine Stewardship Council (MSC), ceea ce indică că nu provin din pescuit ilegal:

„Nu comercializăm pește și fructe de mare care sunt transbordate de pe navele de pescuit pe vapoarele colectoare care nu pot fi urmărite. Transbordarea poate fi permisă doar în cazul în care este controlată și acceptată de noi în mod explicit”. 

Cum să alegi peștele proaspăt

InfoCons le recomandă clienților să fie atenți la mai multe aspecte înainte de a achiziționa pește din supermarket. Potrivit Clujenii, peștele trebuie să aibă:

  • o suprafață lucioasă, fără semne de rupturi sau deshidratare
  • mirosul să fie proaspăt, fără note neplăcute
  • ambalajul trebuie să fie intact, fără urme de desigilare sau deteriorare.
  • în cazul peștelui congelat, este important să nu prezinte un strat excesiv de gheață care să ascundă eventuale defecte ale produsului.

Recomandările Mihaelei Bilic

Mihaela Bilic susține că tonul la conservă, fie în suc propriu, fie în ulei, este o bună opțiune pentru cei care vor să se bucure de beneficiile sale.  Tonul în suc propriu e bogat în vitamine, dar și în minerale. Medicul nutriționist afirmă că tonul în conservă contribuie la creșterea nivelului de energie, fiind o sursă excelentă de proteine și e bogat și în omega-3.

„Tonul la conservă este cea mai practică variantă de a mânca pește suficient de des cât să aducă beneficii pentru sănătate, adică de minim 2ori/săptămână. (…). De preferat conserva în saramură (suc propriu), nu merită să creșteți aportul caloric din cauza uleiului, fie el și de măsline!”, a dezvăluit nutriționistul Mihaela Bilic pentru Doctorul Zilei .


Sursa Foto: Profimedia

Citește și: Rețetă de ICRE false, ideală în perioada din Postul Paștelui. Cum o prepari rapid