Efectele negative ale mustului. Cui îi este interzis sucul de struguri

Publicat: 22 09. 2020, 14:34
Efectele negative ale mustului. Cui îi este interzis sucul de struguri

Mustul are numeroase beneficii pentru sănătate: fortifică imunitatea, energizează organismul, stimulează sistemul nervos, reduce retenția de apă. Totuși, medicii recomandă consumul moderat al acestei băuturi și atrage atenția asupra unor categorii de persoane cărora le este contraindicat consumul de must.

Mustul, băutura toanei, are numeroase beneficii pentru sănătate, dacă este consumat cu moderație, fiind bogat în vitaminele A, B1, B2 şi minerale.

Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția că mustul, consumat în exces îngrașă, deoarece are un conținut mare de zahăr.

Cui nu îi este indicat consumul de must

Această băutură nu este indicată persoanelor cu probleme de greutate, diabeticilor, sau celor cu rezistență la insulină.

„Mustul nu este recomandat persoanelor cu probleme de greutate. Consumat în cantităţi mari, mustul îngraşă, întrucât are un conţinut mare de zahar şi este foarte bogat din punct de vedere caloric. Se consideră ca un pahar mic de must este echivalentul unui kilogram de struguri. Pentru că are foarte mult zahar în compozitie, aproximativ 280 grame/litru, mustul este contraindicat diabeticilor sau celor cu rezistenţă la insulină. Cu cât trec zilele, cu atât concentraţia de alcool din must creşte. Dacă în prima zi după ce a fost stors din struguri, mustul nu conţine deloc alcool sau cel mult 1%, după 3-4 zile fermentează, prinde un gust uşor acrişor, iar gradul de alcoolemie ajunge chiar şi la 4%. Prin urmare, dacă urmează să te urci la volanul maşinii, evită consumul de must”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.

„Mustul cel mai bun se prepară din strugurii zdrobiţi în blender, cu tot cu coajă, după ce au fost curăţaţi de seminţe. După ce a fost preparat, se consumă imediat şi nu se fierbe deoarece se pierd toate vitaminele şi mineralele esenţiale, ”, spune specialistul.

Beneficiile mustului

Medicii recomandă consumul moderat de must de către persoanele care nu suferă de diabet. Bogat în vitamine și minerale, mustul ajută la detoxifierea și imunizarea organismului. Mustul este bun pentru inimă, deoarece favorizează producţia de oxid nitric – compus important pentru păstrarea vaselor de sânge flexibile. Astfel, tensiunea arterială se menţine la cote optime. Întrucât mustul conţine resveratrol, un antioxidant extras din pieliţa strugurilor, acesta previne şi combate cancerul.