Generația crizei: 75% dintre elevi – „analfabeți științific”, 50% dintre studenți – candidați la șomaj

Redactor:
Raul Florea
Generația crizei: 75% dintre elevi – „analfabeți științific”, 50% dintre studenți – candidați la șomaj
Școlile românești se golesc de elevi în ritm alert, numărul profesorilor este în cădere liberă, rezultatele școlarilor sunt din ce în ce mai proaste, iar per ansamblu sistemul educațional din România deține unele dintre cele mai triste recorduri din Europa.

Școlile românești se golesc de elevi în ritm alert, numărulprofesorilor este în cădere liberă, rezultatele școlarilor sunt dince în ce mai proaste, iar per ansamblu sistemul educațional dinRomânia deține unele dintre cele mai triste recorduri din Europa.Situația este recunoscută oficial de Ministerul Educației înRaportul privind Starea Învățământului, document care confirmăinvoluția din ultimii ani.

Astfel, populația școlară din gimnaziu a scăzut cu o treime înultimii opt ani, în timp ce în învățământul primar învață cu 20%mai puțini elevi decât în anul 2002. În facultăți, deficitul esteși mai evident: anul universitar 2009-2010 s-a desfășurat cu pesteo sută de mii de studenți mai puțini decât în anul anterior, ceamai dramatică scădere fiind în cazul universităților private (minus22%).

Depopularea școlilor și universităților vine în contextul încare România se află pe ultimele locuri din Europa în privințaraportului dintre numărul de elevi și studenți cuprinși în sistemulde învățământ și numărul total al populației cu vârstă între 3 și29 de ani. Concret, rata de participare la toate nivelurile deeducație înregistrată de România este de numai 56%, în condițiileîn care media UE este de 63%.

Tot sub media europeană stăm și în cazul speranței de viațășcolară. În timp ce în România este de așteptat ca, începând cugrădinița (la vârsta de trei ani), un copil să parcurgă în medie16,3 ani de educație, în Polonia, Estonia, sau Slovenia, speranțade viață școlară depășește 18 ani. O altă veste proastă este cărata de părăsire timpurie a sistemului educațional în rândultinerilor este în creștere, 16% dintre tineri necompletându-șistudiile gimnaziale, procent de trei ori mai mare decât celînregistrat în Polonia, Cehia și Slovacia.

Rezultatele de la bac și „fermitatea”ministrului

Raportul înaintat Parlamentului de către guvern aduce însă și oveste bună: deși, din ce în ce mai mulți elevi nu își încheieciclul de studii în care sunt înscriși, tendința este ca școala sănu fie abandonată pe parcursul semestrelor, ci după încheiereaanului școlar. Concret, statistica arată că abandonul școlar ascăzut de la 1,9% la 1,7%.

În ceea ce privește calitatea predării la clasă, lămuritoaresunt concluziile raportului care fac trimitere la testărileinternaționale. Peste trei sferturi dintre elevii români sunt subpragul alfabetizării științifice, în timp ce scorurile înregistratela citire atestă faptul că 56% dintre școlarii români se află la unnivel critic în privința lecturii.Slaba pregătire a elevilor reieseși din examenele organizate de MECTS, ale căror rezultate nelineareridică semne de întrebare și asupra aplicării omogene a criteriilorde evaluare. Spre exemplu, în anul școlar 2009-2010 un sfert dintreelevii de clasa a VIII-a nu au reușit să promoveze evaluareanațională derulată la matematică, deși în anul anterior, la teza cusubiect unic, peste 87% dintre școlari au obținut notă detrecere.

Poate cel mai relevant rezultat este însă cel înregistrat labacalaureat. Rata de succes la examenul maturității a scăzutdramatic în acest an, sub punctul de 35%. Interesantă esteexplicația ministerului, care explică acest fapt ca pe un merit ce”se datorează cel mai probabil măsurilor de control și de evitare afraudelor implementate cu fermitate la nivelul acestui an școlar”.Din document reiese că și ceea ce s-a câștigat a avut costuriridicate. Astfel, în timp ce rata de absolvire a liceului a crescutușor, cea înregistrată în cazul învățământului profesional s-aprăbușit, în medie doar patru din zece tineri înscriși reușindsă-și finalizeze studiile. Aceasta în condițiile în care rata detranziție de la liceu la facultate este la rându-i în scădere.

Mai puțin de 60% dintre elevii de clasa a XII-a se înscriu lafacultate, la acest capitol înregistrându-se o disproporție întresexe: în timp ce jumătate dintre băieți nu urmează filierauniversitară, doar o treime dintre fete nu se înscriu la facultate.Nici învățământul superior nu se poate lăuda cu performanțe. După ocreștere continuă, rata de absolvire a facultății a scăzut la 65%în anul universitar 2008-2009, în concordanță cu durata medie defrecventare, studenții români parcurgând în medie doar 1,3 ani destudii.

Doar jumătate dintre absolvenții de facultate au loc demuncă

În aceste condiții se ridică întrebarea ce se întâmplă cuprofesorii. Dacă în Germania, Austria, Belgia sau Suedia numărul decadre didactice este în creștere, în România situația este exact pedos: anul școlar 2009-2010 a debutat cu 2,3% mai puțini dascălidecât în anul precedent, iar scăderea nu a luat în calcul și cele15000 de posturi tăiate de ministrul Daniel Funeriu în varatrecută. Dincolo de faptul că din ce în ce mai multe catedre rămângoale, problema este cine rămâne să predea elevilor. Punct în careapare un semnal pozitiv: reducerile de personal au adus și scădereanumărului de cadre didactice necalificate: de la 4% la 3%, în cazulgimnaziului și de la 8% la 4%, în cazul învățământului profesional,în ceea ce privește nivelul liceal profesorii calificați fiind înpondere de 99%. Rămâne în schimb slaba distribuire a cursurilor.România înregistrează un procent de 12% a normelor parțiale, dubludecât cel din Italia,â și Portugalia și mai ridicat decât cel dinBulgaria, unde doar 11% dintre dascăli nu au normă întreagă.

Nivelul școlarizării, combinat cu criza economică, se reflectăși în cerințele de pe piața muncii. Rata de ocupare înregistrată lafinele anului trecut reflectă o scădere dramatică în privințaabsolvenților de studii superioare. Astfel, doar 53% dintre ceicare au obținut diploma de licență aveau loc de muncă în țară, fațăde 58% în 2008 și 65% în 2004. Chiar și așa, raportul arată cășansele de angajare sunt mult mai ridicate în cazul celor care auparcurs studiile universitare, cei care și-au încheiat parcursuleducațional o dată cu liceul având o rată de ocupare de 22%.

Anunţ bombă făcut de China despre coronavirus. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva
Pepe, mesaj dur pentru Raluca! Nu i-a mai păsat de nimeni: 'Când știu că iubești...
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Veste TERIBILĂ pentru pensionari. Ce pensii se desființează DEFINITV: Să nu se mai acorde aceste...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Boala care va ucide mai multe persoane decât Covid-19. Avertismentul OMS
Pepe, mesaj dur pentru Raluca! Nu i-a mai păsat de nimeni: 'Când știu că iubești...
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOC! Armata chineză, pregătită de luptă! Noua armă MORTALĂ va distruge tot în jurul ei....
Lovitură pentru Dacia, șefii în ședință de urgență: anunțul despre Sandero a venit acum
Mesaje de Sfântul Andrei 2020: Felicitări, urări şi imagini cu La mulţi ani Andreea şi...
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
O româncă a fost nevoită să ia o decizie în doar 15 minute. Aceasta i-a...
Jador, cadou de senzație pentru admiratori! Artistul i-a luat prin surprindere: ”Pentru că vă iubesc”
×
Inchide