UNDE SE GĂSESC CEI MAI BOGAȚI STUDENȚI. Topul universităților din România în funcție de cât cheltuiesc studenții

Redactor:
Raul Florea
UNDE SE GĂSESC CEI MAI BOGAȚI STUDENȚI. Topul universităților din România în funcție de cât cheltuiesc studenții
Bugetul părinților se reflectă direct în starea financiară a studenților, care depind în marea lor majoritate de banii de acasă.

Bugetul părinților se reflectă direct în starea financiară astudenților, care depind în marea lor majoritate de banii de acasă.Nivelul taxelor de școlarizare polarizează social și facultățile:la medicină și în marile centre se găsesc tinerii înstăriți, întimp ce universitățile mici din provincie au, cel puțin ținând contde medie, studenți mai săraci.Un studiu întocmit tocmai de cătrestudenți arată că bursa nu mai un venit care să sigure un nivelminim pentru întreținere, dar și că tinerii își schimbă rapid modulde viață. Spre exemlu, majoritatea sunt mulțumiți de condițiile dincantine, însă doar o cincime mănâncă săptămânal în respectivelespații.

• Majoritateastudenților români (70%) dispun lunar pentru acoperireacheltuielilor de sume mai mici decât un salariu minim pe economie,ceva mai mult de 10% având la dispoziție o sumă mai mare de 700 delei. Cei mai înstăriți studenți sunt cei ai Universitățiide Medicină „Carol Davila” din București, care, în medie,cheltuiesc lunar peste 700 de lei. Pe treapta următoare seaflă „constănțenii” de la Universitatea „Ovidius” și UniversitateaMaritimă, aceștia scoțând din buzunar între 500 și 700 de lei.Urmează apoi tinerii din marile centre universitare: București,Cluj, Iași și Timișoara unde un student lasă în medie sume cuprinseîntre 300 și 500 de lei. Universitățile mai mici au și cei maisăraci studenți: la Alba Iulia, Oradea, Sibiu, Suceava, Galați sauBaia Mare, majoritatea tinerilor dispunând de maximum 300 delei.

• Banii studențilorreflectă în mare parte nivelul de trai al părinților, două treimidintre tineri întreținându-se doar din sumele primite de acasă. Unprocent destul de restrâns (14%) apelează la angajatori, iar oparte și mai mică dintre tineri (7%) se bazează doar pe bursă. Înprivința împărțirii timpului între job și facultate, studențiipolitehniști sunt în top- aproape o treime având și un loc demuncă. În cazul celor de la ASE, procentul studenților cu job esteîntre 10 și 20%, în timp ce la polul opus se află studenții de lamedicină, mai puțin de unul din zece având și un loc de muncă.

• În condițiile încare șapte din zece studenți își plătesc propria școlarizare,taxele de studiu rămân o problemă. Și în acest caz, studențiiuniversităților de medicină ies în evidență, la Cluj și Iași, 71%,respectiv 54% fiind de părere că taxele sunt foarte mari. Existătotuși și studenți mulțumiți: la Universitatea de Arhitectură șiUrbanism din București niciun student nu a afirmat că taxele suntinhibitive, în timp ce la Universitatea de Nord din Baia Mare, doaro zecime dintre studenți spun că taxele îi împiedică să-și continuestudiile.

• Datele reies dinstudiul „Nevoile Sociale ale Studenților 2011”, cercetare conformcăreia tinerii sunt din ce în ce mai mulțumiți de condițiile decazare. 90% dintre studenții Universității „Ștefan celMare” din Suceava se declară mulțumiți și de aspectul căminelor șide tarif, fapt afirmat de 70% dintre studenții Universității dinAlba Iulia și 63% dintre studenții Universității dinOradea. Nemulțumiți de cazare sunt studenții de laarhitectură- două treimi dintre aceștia semnalând condiții proaste.Cât privește tariful, principalele critici sunt îndreptate cătreUniversitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de ȘtiințeAgricole din Cluj-Napoca și Universitatea din Craiova.

Cantina nu mai este demult unul dintre locurile de bază alestudenției. Cam unul din zece studenți mănâncă zilnic în spațiileamenajate de facultăți, 22% merg la cantină o dată sau de două oripe săptămână, iar 25% dintre studenți cam o dată la o lună. Doar laUniversitatea din Suceava și la Universitatea „Dunărea de Jos” dinGalați procentul studenților care mănâncă zilnic la cantinădepășește 40%, ținta de 60% cât se presupune că ar fi pondereanormală nefiind atinsă în nici un centru universitar. Și maiîngrjorător este faptul că există universități din România care nudispun nici măcar de o cantină- exemplul citat de studiu:Universitatea de Medicină „Victor Babeș” din Timișoara. Toateacestea în ciuda faptului că majoritea tinerilor se arată mulțumițide condițiile din cantine.

Studiul a fost realizat de Alianța Națională a OrganizațiilorStudențești din România, pe baza a 20000 de răspunsuri dată decătre studenții din 24 de universități.

TOP 4

1. Studenți cu venituri lunare de peste700 de lei: Universitatea de Medicină șiFarmacie „Carol Davila” din București

2. Studenți cu venituri lunare cuprinseîntre 501 și 700 de lei: Universitatea”Ovidius” din Constanța, Universitatea Maritimă dinConstanța

3. Studenți cu venituri între 301 și500 de lei: Universitatea din București, Academiade Studii Economice, Universitatea „Politehnica” din București,Universitatea de Arhitectură și Urbanism din București,Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea deMedicină din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca,Universitatea de Științe Agrcole din Cluj-Napoca, Universitatea”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea de Medicină din Iași,Universitatea Tehnică din Iași, Universitatea Politehnică dinTimișoara, Universitatea de Medicină din Timișoara.

4. Studenți cu venituri lunare sub 300de lei: Universitatea din Oradea, Universitatea „1decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Lucian Blaga” dinSibiu, Universitatea din Craiova, Universitatea de Nord din BaiaMare, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava și Universitatea”Dunărea de Jos” din Galați.

Femeia devenită vedetă peste noapte în România, nevoită să facă videochat! "Nu mi-aş face vreodată...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
Bărbatul de 50 de ani cu care se căsătorește fiica lui VADIM TUDOR! Toată lumea...
Cea mai frumoasă gimnastă din lume, mesaj șocant: `Nu mai trăim în epoca de piatră!`...
Fiul unui mare lider PSD a vrut să se arunce de pe pod! Momente uluitoare...
Le-au injectat ser fiziologic în loc de vaccin. Unde s-a întâmplat
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Cum controlăm noua tulpină de coronavirus? Explicațiile unui medic pneumolog
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Viață de bogătan! Ion Țiriac a uitat 2 Ferrari-uri într-un garaj din München. Ce s-a...
SINGURUL loc de pe glob în care Rusia și SUA trăiesc în COMPLETĂ armonie și...
Despre Mălina Olinescu se știa că s-a sinucis, dar acum s-a aflat adevărul! Mărturie BOMBĂ,...
ULTIMA ORĂ. ȘOC! Ce s-a întâmplat, de fapt, cu femeia din Bacău care a murit...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru...
Anunțul ȘOC despre Sebi, la fix două săptămâni de la dispariție. Ce s-a întâmplat, de...
Theresa Ivancik, femeia cu bicepși de 40 de centimetri care este des confundată cu un...
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Cine este femeia care S-A ÎMBOGĂŢIT cu o resursă din Carpaţi de care românii NU...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide