DOLIU. Ennio Morricone a murit la 91 de ani. Celebrul compozitor era internat într-un spital din Roma

Redactor:
Silviu Bănilă
DOLIU. Ennio Morricone a murit la 91 de ani. Celebrul compozitor era internat într-un spital din Roma
DOLIU. Ennio Morricone a murit la 91 de ani. Celebrul compozitor era internat într-un spital din Roma / Foto: Wikimedia Commons

Compozitorul italian Ennio Morricone a murit la vârsta de 91 de ani. Morricone era internat într-un spital din Roma, după ce în urmă cu câteva zile căzuse și își rupsese femurul.

Compozitorul celebru va fi înmormântat sâmbătă. Morricone s-a născut la Roma la 10 noiembrie 1928 și a studiat Conservatorul din Santa Cecila, până la completarea în 1946 a studiilor de trompetă, instrument la care cânta și tatăl său și la primirea în 1954 a diplomei în Compoziție, transmite THR.

Primele sale compoziții provin din anii 1950, în timp ce saltul săui s-a produs spre cetatea filmului s-a produs în 1961, cu coloana sonoră pentru „Il Federale”, de Luciano Salce.

Morricone devine celebru pe plan mondial pentru muzica produsă pentru filmele prietenului său, celebrul regizor Sergio Leone.

Pentru „regele” filmelor spaghetti western, Morricone a compus piese pentru filme memorabile precum „Per un pugno di dollari” (1964), „Il buono, il brutto e il cattivo” (1966), „C’era una volta il The West” (1968), sau „Giu la testa” (1971).

2015: Celebrul compozitor Ennio Morricone compune prima sa coloană sonoră pentru un western din ultimii 40 de ani

Informația a fost dezvăluită chiar de Quentin Tarantino la Convenția Comic Con San Diego 2015 – cel mai mare salon dedicat creațiilor science fiction și benzilor desenate din SUA -, care s-a desfășurat în perioada 9 – 12 iulie.

Totuși, în 2013, Morricone spunea, într-un discurs susținut la Universitatea LUISS din Roma, că nu va mai colabora niciodată cu Quentin Tarantino, pentru că nu i-a plăcut modul în care regizorul i-a folosit creațiile în filmul „Django dezlănțuit/ Django Unchained”.

La acel moment, compozitorul italian, care a colaborat cu Tarantino la patru filme – „Django Unchained”, „Ticăloși fără glorie” și cele două pelicule „Kill Bill” -, a spus că regizorul i-a folosit muzica „într-un mod incoerent”. Pentru filmul „Django Unchained”, acesta i-a dat permisiunea lui Tarantino să folosească pe coloana sonoră cântecul „Ancora Qui”, alături de alte trei piese instrumentale.

„Nu mi-ar plăcea să mai colaborez cu el la nimic. Mi-a spus anul trecut că vrea să lucreze din nou cu mine – de la filmul ‘Inglourious Basterds’ -, dar i-am spus că nu pot, pentru că nu am suficient timp. Așa că a folosit un cântec compus de mine anterior”, a mai spus Morricone la momentul respectiv.

Și, ca să explice motivul refuzului său, compozitorul a adăugat: „Pune muzică în film fără coerență… și nu poți face nimic cu cineva de tipul acesta”.

Filmul „The Hateful Eight”, din distribuția căruia fac parte actorii Samuel L. Jackson, Bruce Dern, Demian Bichir și Jennifer Jason Leigh, va avea premiera pe 25 decembrie într-un număr limitat de cinematografe din SUA, urmând să fie distribuit la nivel național din 8 ianuarie 2016.

Quentin Tarantino a dezvăluit în toamna anului 2013, în emisiunea de televiziune „The Tonight Show” prezentată la momentul respectiv de Jay Leno, că noul său film va fi un western. Ulterior, acesta a anunțat că pelicula urma să se intituleze „The Hateful Eight” – probabil o aluzie la westernul „Magnificii șapte/ The Magnificent Seven”, regizat de John Sturges în 1960.

Pe de altă parte, anul trecut, Quentin Tarantino a declarat că plănuiește să se retragă din activitate după terminarea peliculei „The Hateful Eight”, spunând că turnarea a zece filme și inducerea sentimentului de a vrea mai mult fanilor „sună corect”.

Afirmațiile lui Tarantino trebuie privite totuși cu o oarecare neîncredere, având în vedere că regizorul a spus că nu va mai turna „The Hateful Eight” după ce scenariul filmului a fost publicat pe internet, dar s-a răzgândit două săptămâni mai târziu.

Ennio Morricone, născut pe 10 noiembrie 1928, este unul dintre cei mai influenți compozitori de muzică de film din generația sa. Morricone a compus coloana sonoră a peste 500 de lungmetraje și filme de televiziune, fiind celebru pentru colaborările sale cu o serie de regizori de talie mondială, precum Sergio Leone, Brian De Palma, Barry Levinson și Giuseppe Tornatore.

Ennio Morricone a câștigat două premii Grammy, două Globuri de Aur, cinci Anthony Asquith Awards for Film Music – oferite de organizatorii galelor BAFTA și a fost nominalizat de cinci ori la premiile Oscar la categoria „cea mai bună coloană sonoră originală”. Compozitorul italian a primit Oscarul onorific în 2007, din partea Academiei de film americane, pentru „contribuția sa magnifică și multilaterală adusă artei de a compune muzică de film”.

Câștigător al trofeului Palme d’Or de la Cannes, cu filmul „Pulp Fiction” din 1994, și a două premii Oscar, pentru scenariile filmelor „Pulp fiction” și „Django Unchained”, Quentin Tarantino este regizor, scenarist, producător și chiar actor în filmele sale. Deși este acuzat de critici că trivializează violența, opera sa cinematografică nu a încetat să entuziasmeze publicul, iar peliculele sale „Profesioniștii crimei/ Reservoir Dogs”, „Pulp Fiction”, „Jackie Brown”, cele două filme din seria „Kill Bill”, „Mașina morții/ Death Proof”, „Ticăloși fără glorie/ Inglorious Basterds” și „Django dezlănțuit/ Django Unchained” au devenit filme de referință ale cinematografiei mondiale.

Inchide