Dacă ești la pensie, mai poți plăti pentru mărirea stagiului de cotizare? Răspunsul experților

Publicat: 23 08. 2021, 14:41
Actualizat: 23 08. 2021, 14:47
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Posibilitatea de a-și mări veniturile depinde de situația pensionarului pentru limită de vârstă, respectiv dacă aceasta este singura sursă de venit sau dacă mai câștigă bani din alte activități.

Pentru a ieși la pensie pentru limită de vârstă în sistemul public, un asigurat trebuie să îndeplinească o serie de condiții, printre care etatea, desigur, și stagiul complet de cotizare, astfel că, odată ieșit la pensie, acesta nu mai poate contribui pentru a-l completa, explică specialiștii consultați de avocatnet.ro.

Pensia lunară medie în sistemul asigurărilor sociale de stat era 1.603 lei, în iulie, cu 1 lei mai mare decât în iunie, potrivit celor mai recente statistici ale Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Per total sistem, deci și pensionarii beneficiari proveniți din fostul sistem de pensii al agricultorilor, pensia medie era de 1.558 de lei.

Pe categorii de venit, peste 402.000 de pensionari din totalul de 4,87 milioane au o pensie, conform deciziei de pensionare, de până la 500 de lei, în timp ce aproximativ 56.700 pensionari câștigă peste 5.000 de lei.

De precizat că beneficiarii sistemului public de pensii cu venituri cumulare din pensii și indemnizații de sub 800 de lei lunar încasează acestă sumă, conform legii, denumită „indemnizația socială pentru pensionari” (fosta pensie minimă garantată). În total, aproximativ 1,09 milioane au pensia de 800 de lei.

În ce situații de poate mări pensia

Majorarea veniturilor din pensie depinde însă de situația în care se află pensionarul: dacă aceasta este singura sursă de venit sau dacă mai câștigă bani și din alte activități.

Legea nr. 263/2010 permite în prezent cumularea cu pensia pentru limită de vârstă a veniturilor obținute atât din activități dependente, cât și din activități independente, indiferent de mărimea acestor venituri sau de domeniu – la stat sau la privat. Astfel, acești pensionari își măresc pensia prin contribuția plătită la sistemul public, alături de taoate celelealte taxe și impozite pe câștigurile obținute.

Această lege a fost modificată însă, în iunie, de Guvern și a fost trimisă spre dezbaterea Parlamentului. Prin modificările adoptate, un asigurat are opțiunea să se pensioneze mai târziu decât actuala vârsta standard de pensionare, respectiv la 70 de ani, deci poate contribui mai mult pentru pensie. Pe de altă parte, dacă trece de Legislativ, în forma adoptată de Executiv, mai multe categorii de bugetari nu vor putea cumula pensia cu salariul din sistemul public. Sunt și unele excepții, respectiv  bugetari la care nu se aplică.

Pentru pensionarii cei care nu au alte venituri, legea nu prevede posibilitatea de a mări stagiul de cotizare. Contribuția ar urma, teroretic, să fie plătită din pensie, diminuând-o în prezent pentru un viitor ipotetic, scrie avocatnet.ro.

Cine poate cumpăra vechime

Se poate cumpăra vechime în muncă, potrivit legii pentru aprobarea OUG 163/2020, dar numai înainte de a obține calitatea de pensionar și posibilitatea este valabilă doar pentru cei care îndeplinesc clar condițiile pentru limita de vârstă, potrivit preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu.

În cazul celorlate tipuri de pensii (pensia anticipată, anticipată parțială, de invaliditate sau de urmaș), veniturile în plus pe care legea le permite sunt limitate, scrie avocatnet.ro.

O situație aparte este în cazul pensiei de invaliditate, perioadă necontributivă dar care se asimilează stagiului de cotizare. Cu alte cuvinte, în timp ce primești pensie de invaliditate contribui și la stagiul de cotizare.

Potrivit legii, la stabilirea pensiei de invaliditate, se acordă un stagiu potenţial, determinat ca diferenţă dintre stagiul complet de la lege şi stagiul de cotizare realizat până la data acordării/solicitării pensiei de invaliditate, arată Casa Națională de Pensii Publice. Stagiul potenţial rezultat nu poate fi mai mare decât stagiul de cotizare pe care persoana l-ar fi putut realiza de la data acordării pensiei de invaliditate până la împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de lege, la care poate solicita pensie pentru limită de vârstă. Stagiul potențial se acordă doar în situația persoanelor încadrate în gradul I sau II de invaliditate, în condițiile în care au realizat la data emiterii deciziei medicale asupra capacităţii de muncă, stagiul de cotizare în raport cu vârsta, conform legii.

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă, și se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos, potrivit CNPP.