Mărturiile emoționante ale Alexandrei, nepoata asistentei medicale care a murit în tragedia aviatică SMURD Iași: „Spunea cât e de frumos când salvezi viața unui pacient”

Publicat: 09 01. 2022, 14:04

Duminică s-au împlinit 16 ani de la prăbușirea primul elicopter SMURD Iași, când toți cei aflați la bordul elicopterului și-au pierdut viața. În elicopter se aflau două cadre medicale – medicul Liliana Puiu și asistenta medicală Mioara Haută, pilotul Valentin Stănescu și copilotul Augustin Toma.

Ziua de 9 ianuarie 2006 va rămâne o zi dureroasăîn istoria UPU – SMURD Iași! Ne amintim de colegii noștri medic, asistent medical și piloți, aprindem lumânări și ne rugăm pentru ei. Noi – generații de atunci și de acum, continuăm să zburăm, să facem misiuni medicale aeriene și sa mergem mai departe făcându-ne datoria și continuându-le visul de a zbura pentru pacienții critici”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași.

Elicopterul SMURD de tip EC 135 s-a prăbușit pe 9 ianuarie 2006, în zona Aeroportului Iași, la doar zece minute din momentul decolării pentru un zbor tehnic. În urma impactului, aparatul a fost distrus în totalitate, iar niciunul dintre cei aflați la bord nu a putut fi salvat.

Alexandra s-a specializat în medicină de urgență

Nepoata asistentei medicale care și-a pierdut viața în urma accidentului aviatic, Mioara Haută, a continuat tradiția familiei. Astfel, Alexandra Haută este de doi ani șeful rezidenților în medicina de urgență.

Tradiția și dragostea pentru medicina de urgență a rămas în familie, chiar dacă atunci medicul de astăzi era atunci doar un copil”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD.

Avea doar 12 ani când și-a pierdut mătușa

Alexandra își amintește că atunci când s-a produs accidentul avea doar 12 ani, însă a înțeles ce s-a întâmplat. Era apropiată de mătușa sa, alături de care petrecea foarte mult timp, astfel că aurmat aceeași profesie: s-a înscris la Facultatea de Medicină și ulterior a ales specializarea „medicină de urgență”. Mioara Haută a fost pentru ea un exemplu pe care și-a dorit să îl urmeze.

Ne aducea la spital când avea timp liber, ne-a învățat să facem manevre, să luăm tensiunea, lucruri mai ușoare, pentru copii. Mi s-a părut foarte interesant ce făcea, era foarte devotată, vorbea despre ce face ea la spital și cât e de frumos când salvezi viața unui pacient, dar și cât de neplăcut este când se întâmplă să nu reușești să aduci un om înapoi la viață”, a povestit Alexandra Haută, care acum este rezidentă în anul al III-lea.

Tânăra intenționează ca în viitor să participe și la misiuni de salvare cu elicopterul SMURD pentru că ar vrea să continue ceea ce făcea și mătușa sa. „Cu elicopterul nu am avut șansa încă, misiunile fiind realizate doar de medici specialiști sau primari, dar sper să am această ocazie. Mi se pare interesant, sunt cazuri diverse, niciodată nu știi la ce să te aștepți când ajungi la un astfel de caz”, a mai precizat Alexandra.

Din anul al doilea de rezidențiat a început să facă ture și pe echipajele medicale SMURD, iar în restul timpului Alexandra Haută își desfășoară activitatea în Unitatea de Primire a Urgențelor de la Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon”.

Citește și Mărturiile emoționante ale salvatorilor de pe Ambulanță care petrec ore în șir îmbrăcați în combinezoane: „Unii pacienți ne spun că mor. Imaginea cu femeia întinsă pe pat care se chinuia să respire m-a șocat” (VIDEO/REPORTAJ)