Argentina a luat o decizie radicală în privința meciului amical cu Israelul. „În sfârșit, un lucru corect”

Publicat: 06/06/2018, 13:28

Argentina a anulat meciul amical cu Israelul, programat să se dispute pe 10 iunie, la Ierusalim, aparent ca urmare a presiunilor politice în legătură cu acțiunile forțelor militare israeliene în timpul protestelor recente din Fâșia Gaza, în urma cărora cel puțin 120 de palestinieni au fost uciși.

Atacantul argentinian Gonzalo Higuain a declarat pentru postul ESPN că meciul a fost anulat.

„În sfârșit au făcut lucrul corect”, a afirmat Higuain.

Ambasada Israelului la Buenos Aires a confirmat pe Twitter anularea meciului în contextul unor „amenințări și provocări la adresa lui Lionel Messi”.

Potrivit presei, premierul israelian Benjamin Netanyahu a discutat telefonic cu președintele argentinian Mauricio Macri în încercarea de a rezolva situația.

Cotidianul argentinian Clarín a transmis că președintele de la Buenos Aires a examinat chestiunea împreună cu Federația argentiniană de Fotbal și a concluzionat că „jucătorii nu doresc să joace în Israel din cauza amenințărilor la adresa lui Messi”.

Macri și-a cerut scuze față de Netanyahu, afirmând că motivele jucătorilor nu sunt de natură politică, potrivit cotidianului.

Vestea anulării meciului a fost primită cu urale în Fâșia Gaza, iar asociația palestiniană de fotbal a salutat decizia Argentinei, mulțumind atacantului argentinian Lionel Messi și colegilor săi.

„Valorile, moralitatea și sportul au câștigat astăzi o victorie și un cartonaș roșu a fost arătat Israelului prin anularea jocului”, a declarat președintele asociației palestiniene de fotbal, Jibril Rajoub, citat de agenția de presă Reuters.

Presa argentiniană, potrivit site-ului cotidianului Haaretz, relatează că meciul a fost anulat ca urmare a presiunilor palestiniene și opoziției principalilor jucători argentinieni, inclusiv Messi și Javier Mascherano, care nu doreau să se deplaseze în Israel.

Meciul, care urma să fie ultimul joc de pregătire pentru Argentina înainte de Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia, era programat să se dispute sâmbătă, pe un stadion din Ierusalimul de Vest.

Israelul consideră orașul Ierusalim drept capitala sa eternă și indivizibilă, potrivit terminologiei utilizate de liderii politici israelieni. Autoritatea Palestiniană vrea ca Ierusalimul de Est să devină capitala viitorului stat palestinian. Israelul a anexat Ierusalimul de Est, dar marile puteri și Națiunile Unite nu recunosc suveranitatea israeliană asupra întregului oraș, subliniind că zonele trebuie negociate.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult