Cluburile din Liga I care nu obțin licența nu vor mai retrograda

Publicat: 10 11. 2014, 17:41

„S-au modificat sancțiunile în ceea ce privește sistemul de licențiere. Nu se mai aplică retrogradarea, e vorba doar de depunctare și sancțiune financiară. În cazul în care cluburile nu mai obțin licența, nu mai sunt retrogradate în eșalonul inferior, ci sunt depunctate echipele cu până la șase puncte și sunt sancționate cu amenzi de până la 100.000 de lei. Criteriile rămân însă aceleași, numai sancțiunile s-au modificat”, au declarat sursele citate.

În octombrie, conducătorii cluburilor din Liga I au înaintat FRF mai multe propuneri de modificare a regulamentului de licențiere, printre acestea aflându-se și eliminarea sancțiunii cu retrogradarea pentru grupările care nu obțin licența.

Conducătorii de cluburi sunt nemulțumiți de mai mult timp de condițiile extrem de severe din punct de vedere financiar pe care sunt obligați să le îndeplinească pentru a obține licența de Liga I. Aceștia au făcut un prim pas în 19 martie, la seminarul având ca temă „Licențierea cluburilor din Liga I”, când, cu majoritate de voturi (cluburile Ceahlăul Piatra Neamț și FC Astra s-au abținut), au decis să solicite FRF demararea unei corespondențe cu UEFA în vederea renunțării la condiția licențierii pentru participarea la campionatul Ligii I, cu aplicare pentru ediția de campionat 2014/2015, urmând ca licențierea să se desfășoare numai pentru cluburile participante în competițiile europene.

Măsura suspendării obligativității deținerii licenței pentru participarea în Liga I s-ar fi aplicat doar pentru ediția de campionat 2014/2015, cu condiția aprobării ei de către UEFA și de Adunarea Generală a FRF. Totodată grupările din Liga I care urmau să participe în sezonul 2014/2015 în competițiile organizate de UEFA ar fi trebuit să îndeplinească toate criteriile de licențiere prevăzute în Regulamentul Național de Licențiere a Cluburilor – ediția 2013, inclusiv condițiile prevăzute la criteriul financiar.

În răspunsul remis FRF la începutul lunii aprilie, UEFA a menționat că se opune „cu fermitate” suspendării procesului de licențiere în România, însă a recomandat adoptarea altor sancțiuni decât excluderea din Liga I, în cazul grupărilor care nu îndeplinesc criteriile de licențiere. „Pentru a nu risca prejudicierea fotbalului din România din cauza excluderii a numeroase cluburi ce nu îndeplinesc cerințele de ordin financiar, este recomandat ca, în loc ca procesul de licențiere să fie suspendat, alte sancțiuni (în afara excluderii) să fie impuse acestora pentru a putea participa la Campionatul național al primei divizii”, preciza forul de la Nyon la momentul respectiv, iar condițiile de licențiere au rămas neschimbate pentru sezonul 2014/2015.

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, declara, la 9 aprilie, că UEFA a recomandat forului român relaxarea condițiilor de licențiere, retrogradarea urmând a fi înlocuită cu depunctarea, pentru un club care nu îndeplinește criteriile, însă a precizat că pentur sezonul 2014/2015 nu se va schimba procedura. „În primul rând procedura de licențiere nu poate fi schimbată pentru acest sezon competițional (n.r. – 2014/2015). Recomandarea UEFA este să avem o relaxare în ceea ce privește licențierea pentru următoarea ediție de campionat (n.r. – 2015/2016). Altfel spus, în primă fază, dacă nu îndeplinești condițiile de licențiere să nu fii imediat retrogradat, ci să ți se ia câteva puncte. În a doua fază – ți se dă un anumit teremen, de 30 de zile – nu ai reușit să îndeplinești condițiile, ți se mai iau câteva puncte, mergând practic până la sancțiunea să ți se suspende dreptul de a face transferuri de jucători. Altfel spus, o relaxare, nu mai vorbim de retrogradare, ci de depunctare a echipelor. Așteptăm o analiză comparativă să vedem care sunt sistemele în alte campionate în Europa”, a afirmat atunci Burleanu.

În ultimii ani, mai multe cluburi, printre care Rapid sau Gloria Bistrița, nu au îndeplinit criteriile financiare obligatorii pentru obținerea licenției, lucru care a dus la retrogradarea acestora în Liga a II-a la masa verde. Pierderea licenței a provocat de asemenea o serie de procese la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne și modificarea componenței Ligii I după începutul competiției.