EXCLUSIV | Ce să nu scandeze fanii pe stadioane? Cristian Jura atrage atenția asupra a două legi: „Trebuie să fie atenți pentru a evita sancționarea clubului favorit, a federației sau chiar a lor”

Publicat: 08 08. 2022, 13:58

Recentele sancțiuni dictate împotriva clubului turc Fenerbahce au născut polemici, mai ales că a fost amestecat numele lui Vladimir Putin.

Fanii echipei Fenerbahce au scandat numele lui Vladimir Putin la meciul cu Dinamo Kiev, pierdut, scor 1-2, în preliminariile Ligii Campionilor. Suporterii au început să cânte şi să scandeze numele președintelui rus după ce Dinamo Kiev a deschis scorul prin Buialski, în minutul 57.

Motiv pentru care am stat de vorbă cu Cristian Jura, judecător sportiv la TAS și membru al Colegiului Director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Are gradul didactic de profesor universitar. În calitate de cadru universitar este titular pentru disciplinele drept internaţional public şi mecanisme europene de promovare şi protecţie a drepturilor omului.

În exclusivitate pentru Gândul, Cristian Jura a răspuns la mai multe întrebări legate de scandările de pe stadioane. În străinătate, dar mai ales pe arenele noastre.

„Poate doar în Decizia Comisiei de Apel a UEFA, care va fi comunicată clubului, lucrurile vor fi mai clare”

Gândul: Domnule Jura, ce părere aveți despre sancțiunea aplicată de Comisia de Apel a UEFA clubului Fenerbahce pentru scandările Putin în timpul meciului cu Dinamo Kiev din turul doi preliminar al Champions League?

Cristian Jura: Am urmărit cu atenție cazul, și, așa cum mă așteptam, într-un timp foarte scurt, UEFA a deschis o anchetă și a sancționat clubul Fenerbahce. În acest caz, Comisia de Apel a UEFA a aplicat sancțiuni multiple.

Pe de o parte, a dat doar un avertisment clubului Fenerbahce pentru conduita necorespunzătoare a echipei, dar pe de altă parte a amendat clubul Fenerbahce cu 50.000 de euro și a dispus închiderea parțială a stadionului Sukru Saracoglu cu cel putin 5.000 de locuri pentru următorul meci în care Fenerbahce va fi club gazdă din cauza faptului că galeria clubului a aruncat diverse obiecte pe stadion, a transmis mesaje provocatoare cu caracter ofensator și a avut scandări interzise.

Din păcate, comunicatul de presă al Comisiei de Apel a UEFA este destul de vag în a oferi informații clare referitoare la cuantumul sancțiunii pentru aruncarea de obiecte pe stadion și care a fost cuantumul sancțiunii pentru scandările ”Putin” ale galeriei.

Poate doar în Decizia Comisiei de Apel a UEFA, care va fi comunicată clubului, lucrurile vor fi mai clare, cu atât mai mult cu cât, în comunicatul de presă, nu se face nici o referire la scandarea numelui Președintelui Federației Ruse.

În acest moment nu știm cu claritate care au fost scandările sancționate de către UEFA. De asemenea, există probabilitatea ca această decizie să nu fie făcută publică. Un aspect important îl reprezintă ceea ce a notat și delegatul UEFA pe foaia de joc.

Ce ar putea face echipa Fenerbahce împotriva acestei Decizii a Comisiei de Apel a UEFA?

Cristian Jura: Decizia Comisiei de Apel a UEFA poate fi atacată la Tribunalul pentru Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne. Dacă cei de la clubul Fenerbahce nu vor fi mulțumiți de decizia TAS, pot ataca la Tribunalul Federal Elvețian și, eventual, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Considerați că ar fi utilă o Decizie a UEFA mai clară?

Cristian Jura: Este o decizie foarte importantă, care marchează un hotar, un precedent în ceea ce privește sancționarea cluburilor pentru scandărilor suporterilor.

Este foarte important să cunoaștem exact pentru ce a fost sancționat clubul Fenerbahce, fiindcă de acum înainte cluburile și suporterii vor știp exact care este sancțiunea pentru anumite scandări.

În acest context este foarte important de precizat că fiecare echipă de fotbal răspunde pentru comportamentul propriilor suporteri, în conformitate cu toate regulamentele internaționale și naționale, indiferent dacă joacă acasă sau în deplasare. Așadar acest aspect nu poate fi pus la îndoială.

Spre deosebire de România, în străinătate, echipele creează relații speciale cu fanii, cu galeriile, au programe speciale de întâlniri între sportivi și fani, de autografe, de sărbătorire a unor evenimente din viața cluburilor, inclusiv zile de naștere, de locuri alocate pentru familii, pentru copii, chiar de educație.

Prin toate aceste programe, echipele păstrează o relație strânsă cu fanii, cu galeriile și încearcă să modereze comportamentul suporterilor pe stadion.

O altă rațiune pentru care trebuie să se cunoască exact de ce a fost sancționat clubul Fenerbahce este și faptul că, scandările triviale nu se sancționează. Așa cum spune comunicatul UEFA, clubul a fost sancționat pentru mesajele provocatoare cu caracter ofensator și pentru scandările interzise.

Este evident că scandările licențioase, deocheate, deșănțate, imorale, ”fără perdea”, indecente, necuviincioase, obscene sau vulgare, toate au un caracter ofensator.

Care este situația în România în ceea ce privește comportamentul suporterilor?

Este foarte important de știut pentru suporteri, pentru fani, pentru galerii e că în România, dacă se depășește o anumită limită pot fi sancționați fie contravențional, fie penal pentru anumite scandări.

Avem legea privind combaterea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, iar Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat contravențional numeroase echipe pentru scandări discriminatorii, dar și fani care au aruncat cu banane în teren (cazul Wellington), persoane din lumea sportului pentru declarații cu caracter discriminator sau chiar fotbaliști (cazul De Noojier) pentru remarci rasiste.

O altă lege care ar putea sancționa penal, de data aceasta, anumite derapaje ale galeriilor este Ordonanța Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

În concluzie, fanii, membrii galeriilor, suporterii trebuie să fie atenți la conținutul scandărilor de pe stadion pentru a evita sancționarea clubului favorit, a federației sau chiar a lor, personal.