FRF pune piciorul în prag după 18 ani: AMENZI dure pentru antrenorii care vor să profeseze în Superliga fără licența Pro! Ce pedepse financiare au apărut

Publicat: 04 03. 2023, 16:30
Actualizat: 04 03. 2023, 16:30

Răzvan Burleanu, președintele FRF, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că sancţiunile în cazul antrenorilor şi cluburilor care se folosesc de licenţele altor tehnicieni ajung până la 400.000 de lei în cazul recidivei.

Licența Pro a apărut în România din 2005, iar de atunci se acordă diverse derogări pentru a antrena în primul eșalon.

Acum oficialii de la Casa Fotbalului par a pune piciorul în prag și au introdus amenzi usturătoare atât pentru tehnicieni cât și pentru cluburi.

Unul dintre cazurile cele mai mediatizate de antrenori fără licenţa Pro de la nivelul Superligii este cel al lui Mihai Pintilii, care pregăteşte echipa FCSB, dar nu stă pe banca tehnică la meciurile oficiale.

FRF pune piciorul în prag după 18 ani: amenzi dure pentru antrenorii care vor să profeseze în Superliga fără licența Pro! Ce pedepse financiare au apărut

În documentele înregistrate la Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal, antrenor principal al echipei FCSB era Leonard Strizu, deţinător de licenţă Pro, care nu a făcut deplasarea cu echipa în cantonamentul de pregătire din Antalya, din această iarnă.

La 28 februarie 2023, fostul fotbalist Mihai Pintilii, care ocupă în organigrama clubului FCSB funcţia de delegat, a fost sancţionat cu 4 etape de suspendare şi 6.800 de lei de Comisia de Disciplină a Federaţiei Române de Fotbal pentru că antrenează echipa bucureşteană fără să deţină licenţa Pro. Conform soluţiei Comisiei, clubul FCSB a primit la rândul său o penalitate sportivă de 10.000 de lei pentru că i-a permis lui Pintilii să antreneze şi l-a instalat de formă pe Leonard Strizu, tehnician care deţine licenţa Pro.

Ce spune Răzvan Burleanu?

„În ceea ce priveşte antrenorii din umbră, dacă acum o lună enunţam principiile care vor sta la baza modificării regulamentului, astăzi Comitetul Executiv a aprobat în unanimitate ca fapta unui antrenor de a încheia cu un club un contract într-o funcţie pe care acesta nu o va exercita, facilitând astfel clubului respectiv folosirea licenţei sale, în scopul îndeplinirii formale a unei cerinţe de regulament, astfel încât să permită unei alte persoane, care nu deţine calificarea sau licenţa necesară, se exercite fără drept funcţia respectivă, constituie o abatere disciplinară, iar această abatere disciplinară se sancţionează cu suspendarea pe doi ani de zile şi cu o amendă de 20.000 de lei.

Persoana care exercită în fapt funcţia pentru care nu deţine calificarea necesară va primi o penalitate financiară de minim 25.000 de lei, la care se adaugă etapele de suspendare care fac parte din regulamentele noastre

Şi un element nou, clubul în cauză va achita o penalitate de 200.000 de lei. În caz de recidivă, penalitatea se va dubla.

Această decizie a fost luată în unanimitate şi le mulţumesc colegilor mei pentru că am reuşit să implementăm această măsură care ne dorim să prevină încălcarea regulamentului şi nicidecum să ajungem în această situaţie de a sancţiona.

Aceste măsuri se aplică din următorul sezon competiţional, 2023-2024″, a declarat Burleanu.

Acesta a afirmat că se află în discuţii cu mai mulţi parlamentari români pentru modificarea legislativă care să permită federaţiei să organizeze programele pentru obţinerea carnetelor de antrenori.

„Împreună cu mai mulţi parlamentari lucrăm la o modificare legislativă, astfel încât federaţiile sportive care au propriul program de profesionalizare, de organizare a licenţelor, să putem să ne organizăm de unii singuri programele dedicate pentru dobândirea carnetelor de antrenor, într-o perioadă mai scurtă de timp.

Pe de altă parte discutăm cu UEFA pentru reducerea timpului de dobândirea licenţei Pro, de la cinci ani, la trei ani”, a încheiat Burleanu.