IMPAS. Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sportului: „Mai multe sporturi au dificultăţi în reluarea activităţilor sportive. Nu au puterea financiară a fotbalului”

Publicat: 25 06. 2020, 18:19
Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului, invitat la Gândul LIVE înainte de declanșarea pandemiei COVID-19

Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, s-a întâlnit joi cu reprezentanţii federaţiilor sporturilor de echipă, cum ar fi volei, baschet, polo, rugby sau hochei, în contextul în care aceste discipline sportive au dificultăţi în reluarea antrenamentelor şi competiţiilor „deoarece nu dispun de puterea financiară a fotbalului”.

Ionuț Stroe le-a transmis federaţiilor sportive apelul de a redeschide bazele şi sălile de sport, cu respectarea normelor în vigoare, „pentru că trebuie să ne adaptăm şi să învăţăm să trăim cu acest virus”. Administratorii trebuie să deschidă bazele şi sălile de sport deoarece au posibilitatea legală, consideră ministrul.

„Ideea acestei întâlniri a fost de a găsi împreună soluţii pentru reluarea activităţii atât de antrenament, cât şi competiţionale la sporturile de echipă care nu au puterea financiară a fotbalului. Pentru că în momentul de faţă aceste sporturi au dificultăţi în reluarea acestor activităţi sportive. Ele sunt cele mai afectate sporturi în acest moment având în vedere acest caracter colectiv, faptul că sunt sporturi de contact şi că implică un număr mare de participanţi”, a declarat Ionuț Stroe pentru Agerpres.

Antrenamente limitate în sporturile de echipă

Sporturile de echipă, altele decât fotbalul, se pot antrena în acest moment, dar în mod limitat. Ministrul le-a recomandat să elaboreze norme interne specifice fiecărui sport, iar până săptămâna viitoare vor exista şi regulamente interne.

„Ele nu au puterea financiară a fotbalului pentru a-şi permite acele cantonamente de izolare costisitoare sau cele trei teste COVID-19 succesive pentru că evident competiţiile lor nu generează atâtea venituri. Dar împreună am gândit soluţii şi propuneri către Ministerul Sănătăţi şi Institutul Naţional de Sănătate Publică pentru reluarea activităţilor, pentru relaxarea anumitor măsuri dacă se poate. Aceste propuneri nu vizează neapărat următorul prag de relaxare. Tot ceea ce am discutat a fost pe termen scurt, termen mediu şi lung. Nu am fixat anumite repere”, a mai spus ministrul Stroe.

Care sunt condițiile în care s-au reluat activitățile sportive de la 1 iunie

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru şi ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe, au semnat la finalul lunii mai un ordin comun privind competiţiile sportive organizate în aer liber sau în bazine acoperite ori aflate în aer liber, care urnau să fie aplicatre după data de 1 iunie.

Astfel, fiecare sportiv va trebui să aibă asigurate o sticlă potabilă şi un set individual de protecţie, compus din măşti medicale, batiste de unică folosiţă, şerveţele pentru igiena mâinilor impregnate cu alcool, gel dezinfectant, pahar de unică folosinţă.

În ceea ce priveşte transportul la locul evenimentului, acesta se va face cu autobuze/microbuze proprii sau rezervate în acest sens sau cu maşina personală. Se vor evita schimburile de echipament sportiv, strângerile de mână sau îmbrăţişările la finalul evenimentului.

Conferinţele de presă se pot organiza exclusiv online. Declaraţiile de presă vor fi oferite reporterilor doar individual, păstrând distanţa de siguranţă. Acolo unde nu este posibilă reducerea aglomerării camerelor de luat vederi în alt fel, organizatorul competiţiei va instala pereţi despărţitori din plexiglas.

Pentru organizarea meciurilor s-au delimitat trei zone: Zona 1, care cuprinde terenul de joc, marginea terenului de joc, tunelul de acces şi zona vestiarelor. Zona 2 cuprinde zona tribunelor inclusiv spaţiile pentru administrative pentru transmisiunea TV a jocurilor şi zonele specifice media.

În Zona 3, zona exterioară, sunt incluse locul de parcare pentru transmisiile TV şi zona imediat exterioară a stadionului/terenului de joc.

În Zona 1 au voie maxim 80 de persoane, în Zona 2 maxim 85, iar în Zona 3 maxim 60.

Echipele vor ajunge la terenul de joc la ore diferite: echipa gazdă cu 75 de minute înainte de joc, iar echipa oaspete cu 90 de minute. Jucătorii celor două echipe nu vor ieşi în acelaşi timp la încălzire, iar mingile folosite la joc şi încălzire vor fi dezinfectate.