UEFA a anunţat decizia în cazul meciului Fenerbahce – Dinamo Kiev! Nu se face referire la scandările pro-Putin. „Ne aflăm într-un context special”

UEFA a anunţat decizia în cazul meciului Fenerbahce - Dinamo Kiev! Nu se face referire la scandările pro-Putin. Ne aflăm într-un context special
Vladimir Putin | Sursa foto: Profimedia Images
Publicat: 06/08/2022, 09:22

UEFA a anunţat decizia în cazul meciului Fenerbahce – Dinamo Kiev, la care fanii gazdelor au scandat numele lui Vladimir Putin.

Comisia de Apel a UEFA a comunicat vineri decizia forului european în cazul suporterilor echipei Fenerbahce, care au avut scandări pro-Putin în timpul manşei secunde din turul doi preliminar al Ligii Campionilor.

Dinamo Kiev a învins cu 2-1 pe Fenerbahce SK, la Istanbul, miercuri, 27 iulie, într-un meci contând pentru manşa secundă a turului doi preliminar al UEFA Champions League.

Măsurile luate de UEFA sunt următoarele:

– Avertisment dat clubului Fenerbahce, privind conduita necorespunzătoare a echipei;
– A amendat clubul turc Fenerbahce cu suma de 50.000 de euro şi a dispus închiderea parţială a stadionului Sukru Saracoglu cu cel puţin 5.000 de locuri pentru următorul meci în care Fenerbahce SK va fi club gazdă. Motivaţia a fost aceea că galeria clubului din Istanbul a aruncat diverse obiecte pe gazon, a transmis mesaje provocatoare cu caracter ofensator şi a avut scandări interzise.

„Fotbalul este un joc corect. Dinamo Kiev a fost mai puternică ieri seară. Este foarte trist să auzi din partea suporterilor lui Fenerbahce cuvinte care susţin un asasin şi un agresor care bombardează ţara noastră”, a reacţionat ambasadorul pe Twitter.

Cristian Jura: „Va fi interesant de urmărit care va fi temeiul legal”

Cristian Jura, judecător TAS, a detaliat pentru ProSport care vor fi repercusiunile acestui gest.

„Este un subiect de foarte mare interes pentru presa și publicul din Turcia. Într-adevăr, UEFA a deschis o anchetă in cazul presupusului “comportament inadecvat” al suporterilor lui Fenerbahce – ca să citez din comunicatul oficial.

Contextul scandărilor este deosebit de sensibil, practic s-a scandat numele președintelui Rusiei la un meci in care a jucat o echipa din Ucraina.

Dar, pe un alt plan, cred ca și UEFA are o sarcină dificilă pentru că, deocamdată, din punct de vedere strict legal, folosirea numelui președintelui Rusiei nu este interzisă și nici persoana care folosește acest nume nu este sancționabilă, așa cum se întâmpla in cazul altor persoane

Așadar, va fi interesant de urmărit care va fi temeiul legal pentru o eventuală sancțiune. Cu toate acestea, probabil ca într-un timp scurt clubul Fenerbahce va fi sancționat.

Mai răspund cluburile pentru suporteri?

O altă discuție este în ce măsură clubul este răspunzător, strict in acest caz, pentru comportamentul suporterilor. Conform standardelor UEFA, cluburile răspund pentru comportamentul suporterilor, dar aici ne aflăm într-un context special.

Aș mai adăuga faptul ca această situație va crea un precedent semnificativ cu impact asupra viitoarelor meciuri de fotbal”, a încheiat Cristian Jura dialogul cu ProSport.

Interesant este că acea comunicare de la UEFA nu face referire la sancțiuni dictate vizavi de scandările fanilor turci.