SCANDAL. Un județ din România riscă să ajungă îngropat de gunoaie. Tone de deșeuri la poarta gropii de gunoi

SCANDAL. Un județ din România riscă să ajungă îngropat de gunoaie. Tone de deșeuri la poarta gropii de gunoi
SCANDAL. Un județ din România riscă să ajungă îngropat de gunoaie. Tone de deșeuri la poarta Gropii de gunoi/ Sursă Foto: Oana Călin, corespondentă Gândul
Publicat: 21/05/2020, 18:54
Actualizat: 06/04/2021, 23:03

Miercuri, 20 mai, Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Frătești, cunoscut ca Groapa ecologică de la Frătești, operată de Eco Sud S.A. și-a sistat activitatea. Zeci de mașini care cară gunoiul din tot județul au fost oprite la poarta Centrului, situația fiind una destul de ingrată: nici joi, nici vineri operatorul de gunoi din județ nu a mai putut ridica deșeurile din cele peste 45 de UAT-uri pe care le deservește, conform contractului, relatează Oana Călin, corespondentă Gândul.

Groapa de gunoi funcționa din vara lui 2017:

Groapa de la Frătești a început să funcționeze în luna august 2017, după ce, ani de-a rândul, deschiderea ei a tot fost amânată din diverse motive. Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Frătești (CMID Frătești), realizat prin proiectul “Sistem de management integrat al deșeurilor solide în județul Giurgiu” este amplasat pe teritoriul administrativ al comunei Fratesti, la circa 14 kilometri nord de municipiul Giurgiu și aproximativ 4,4 kilometri de localitatea Frătești, în vecinatatea estică a DN 5B Giurgiu – Ghimpați.

CMID Frătești deservește populația întregului județ Giurgiu, adică 289.000 locuitori, din care 88.646 provin din zonele urbane și 200.354 din zonele rurale, oferind servicii de sortare, compostare, tratare și eliminare finală a deșeurilor.

Tone de deșeuri la poarta Gropii de gunoi

Conform celor declarate de reprezentanții ECOGREEN, operatorul care deservește aproape tot județul Giurgiu în colectarea și transportul deșeurilor, camioanele le-au fost oprite la poartă încă din după-amiaza de 20 mai, același „tratament” avându-l și joi, 21 mai.

„Nu ne-au dat niciun fel de explicație cu referire la cauza pentru care nu ne mai lasă să intrăm. Noi avem toate facturile achitate la zi, nu avem niciun fel de datorie către dumnealor. Nu înțelegem care este motivul pentru care ne tratează astfel. Din păcate, au de suferit oamenii simpli, cărora nu vom mai putea să le ridicăm gunoiul în zilele următoare. Nu putem transporta gunoiul nici către alte gropi de gunoi, deoarece suntem obligati contractual să descărcăm deșeurile la depozitul ecologic Frătești.”, precizau cei de la ECOGREEN.

Din fericire, situația nu este aceeași și în municipiu, operatorul ROSAL – nemulțumit, la rându-i, de prestațiile celor de la ECO SUD – alegând să opereze cu alt depozit.

Replica ECO SUD:

Contactați de corespondenții Gândul, reprezentanții ECO SUD au transmis următorul punct de vedere cu privire la situația creată la Frătești

„Referitor la situația privind temporizarea activității la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Frătești, vă aducem la cunoștință faptul că situația creată are trei cauze principale, și anume:

  • neplata serviciilor prestate, încă din luna iulie 2019;
  • pasivitatea și lipsa de interes din partea autorităților publice locale CJ Giurgiu și Primăria Municipiului Giurgiu;
  • schimbarea destinației fondurilor încasate de la populație aferente activității de salubrizare;
  1. Atât Consiliul Județean Giurgiu, cât și Primăria Municipiului Giurgiu, au hotărât încă din iulie 2019 să sisteze toate plățile aferente serviciilor prestate la CMID Frătești;
  2. Banii încasați de la locuitorii județului, de la asociațiile de propietari și de la agenții economici, nu au ajuns la prestatorul serviciului de la CMID Frătești, încă din iulie 2019;
  3. În prezent se înregistrează creanțe totale și neîncasate ce se cuvin Eco Sud, la nivelul de 672.167,74 lei. Din această sumă, aproximativ 1,2 milioane de lei constă în TVA și contribuția pentru economia circulară, SUMA DATORATĂ DE ECO SUD ȘI SUPORTATĂ DIN FONDURI PROPRII.

La această sumă se adaugă și cheltuielile de funcționare ale depozitului de la Frătești, în cuantum de aproximativ 1,64 milioane de lei (materii prime, salarii, servicii, taxe locale, etc), și acestea suportate într-o proporție covârșitoare din fonduri proprii!

Or, cu toata bunavoința Eco Sud, care a ținut în funcțiune depozitul prin fonduri proprii, s-a ajuns la situația în care NU NE MAI PUTEM PERMITE un asemenea efort financiar, iar furnizorii noștri nu mai acceptă să lucreze pentru CMID Frătești

  1. Soluționarea acestei situatii depinde DOAR de acțiunile Consiliul Județean Giurgiu și Primăria Orașului Giurgiu.
  2. Dezinteresul autorităților din Județul Giurgiu pentru funcționarea CMID Frătești realizat cu fonduri europene, încalcă legislația de mediu și provoacă daune majore sau riscuri pentru mediu și sănătatea populației, încălcând directiva 2008/1999 CE, care se sancționeaza în toate țările UE.”, se arată în adresa transmisă de ECO SUD.

Cetățenii, cei care suferă:

Din păcate, din tot acest război între instituții și societăți comerciale, de suferit au, ca de obicei, cetățenii simpli, ce se văd în situația de a nu mai avea unde să arunce deșeurile. Și atunci nu ar trebui să ne mirăm dacă, la marginile comunelor, în curând, vor reapărea clasicele mormane de gunoi, adus de locuitori, imagini pe care le credeam de mult apuse…

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cât de sănătos este, de fapt, pateul vegetal! Ce aditivi conține și cât de periculos...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Scandal uriaș în showbizul românesc. Protagoniști, Smiley, Damian Drăghici și Dinu Maxer
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
O turistă a murit în timp ce își făcea un selfie lângă lacul din craterul...