Gândul
  • Publicat:
Știri

Admiterea la liceu 2011. Tot ce trebuie să știi despre înscrierea din acest an

Admiterea la liceu 2011. Tot ce trebuie să știi despre înscrierea din acest an
Elevii de clasa a VIII-a mai au o lună la dispoziție pentru a alege liceul pe care doresc să-l urmeze. Unitățile de învățământ liceal au obligația să afișeze oferta disponibilă pentru admiterea din această vară

ULTIMA ORĂ: Ministerul Educației apublicat listele cu repartizarea la licee a absolvenților claselora 8-a. CLICK AICI PENTRUREZULTATE


Elevii de clasa a VIII-a mai au o lună la dispoziție pentru aalege liceul pe care doresc să-l urmeze. Unitățile de învățământliceal au obligația să afișeze oferta disponibilă pentru admitereadin această vară, astfel încât școlarii să-și evalueze propriileșanse de reușită.

Înscrierea propriu-zisă nu se va face însă la liceul pe careelevii și l-au ales, ci la școala generală unde aceștia învață.Fișele trebuie completate, în prezența dirigintelui, de fiecareșcolar în parte, însoțit de părinte. Ca precauție, MinisterulEducației amintește că fișa trebuie completată cu mare atenție,căci orice eroare poate duce la o repartizare nedorită. Deasemenea, profesorii recomandă candidaților să completeze cât maimulte opțiuni, astfel încât să nu existe riscul pierderiicursurilor liceale.

Dacă fișele sunt completate în mod corect, șansele de a prindeloc la liceu sunt sigure, căci, per total, cifra de școlarizare dinaceastă vară este direct proporțională cu numărul absolvenților declasa a VIII-a. Concret, 235000 de locuri vor fi puse la bătaie,dintre care 15000 la liceele din București.

Elevii vor avea și unele puncte de reper. Până la sfârșitullunii iunie toate mediile vor fi ierarhizate la nivel de oraș,respectiv județ, astfel încât candidații să-și poată evalua singurișansele de reușită.

Distribuirea va ține cont în mod egal de media absolvită peparcursul claselor V-VIII și de nota obținută la testareanațională. În cazul unor medii identice, departajarea se va face înfuncție de media obținută la testarea națională, apoi, la nevoie,în funcție de media de absolvire a gimnaziului.

Ziua decisivă pentru candidați va fi 12 iulie, dată când va avealoc repartizarea. A doua zi, fiecare liceu va afișa listeleadmiterii în ordinea descrescătoare a rezultatelor. În termen de 13zile de la repartizare candidații declarați admiși trebuie să-șiconfirme decizia prin depunerea la liceu a dosarului de înscriere.Locurile care nu sunt confirmate vor reintra în circuitul deadmitere.

O a doua șansă pentru cei rămași nerepartizați va veni la doardouă zile de la prima distribuire a locurilor. În data de 14 iulieeste programată cea de-a doua etapă a înscrierii, repartizareaurmând a avea loc în 27 iulie. (R.F.)

Inchide