Albanez aflat în stop cardiac la Rânca, salvat de salvamontiștii din Gorj

Publicat: 09 01. 2021, 11:17
Albanez aflat în stop cardiac la Rânca, salvat de salvamontiștii din Gorj / Sursă FOTO: Salvamont România - Dispeceratul Național Salvamont (Facebook)

O persoană de origine albaneză a fost salvată de la moarte de salvamontiștii din Gorj după ce făcuse un stop cardiac în timp ce se afla în stațiunea Rânca.

Anunțul a fost făcut pe Facebook, de Salvamont România – Dispeceratul Național Salvamont.

Bărbatul de origine albaneză, salvat „la limită”

„Intervenție la limita a salvamontiștilor din cadrul Serviciului Salvamont al Consiliului Județean Gorj, pentru salvarea unei persoane de origine albaneză, intrată în stop cardiac. Resuscitarea a avut rezultat, victima și-a recăpătat funcțiile vitale și acestea i-au fost menținute de către salvamontiști până la predarea acesteia la ambulanță. Este a patra acțiune a salvamontiștilor gorjeni pe ziua de astăzi (n.r. 8 ianuarie), a 110 – a de la începutul sezonului de iarna. Salvamont România, prietenii Dumneavoastră de nădejde de pe cărările munților!”, scrie sursa citată.

Un bărbat a supraviețuit două nopți pe munte, după ce s-a rătăcit și a rămas fără telefon mobil. Cum l-au găsit salvamontiștii

Un turist din Constanța, în vârstă de 45 de ani, care s-a rătăcit în zona Platoul Babelor, undeva între Babele-Omu, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, petrecând două nopți sub cerul liber, a fost găsit – miercuri, 6 ianuarie – de salvamontiști în viață. Bărbatul era epuizat fizic, dar salvatorii săi spun că echipamentul profesional i-a salvat viața.

Acesta a fost găsit în zona Platoul Babelor de către echipa Salvamont Bușteni, aflată în patrulare și care fusese alertată încă de luni de Salvamont Dâmbovița, care a sesizat faptul că o mașină se află în zona telecabinei Peștera și propietarul nu a revenit de pe traseu.

Bărbatul a fost preluat din zona Babelor de echipa Salvamont Dâmbovița și transportat până la autoturism. Potrivit salvamontiștilor, turistul a plecat singur în drumeție la Vârful Omu, în cursul zilei de luni, pornind din zona telecabinei unde și-a lăsat mașina.

„Vremea capricioasă, ceața și precipitațiile i-au creat mari probleme, bărbatul fiind epuizat fizic și pus în situația de a nu mai putea continua drumul. Nu a putut nici să solicite ajutor la 112 sau Salvamont pentru că telefon mobil i s-a descărcat”, au mai transmis salvamontiștii.