GÂNDUL LIVE. Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România: „Faptul că lumea merge în natură este un lucru foarte bun, dar oamenii trebuie să respecte neapărat niște reguli”

Redactor:
Ioana Tudorascu

Sabin Cornoiu, președinte Salvamont România ANSMR (Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România), a vorbit, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, despre ce trebuie să facem, dar și ce este interzis atunci când mergem în drumeții.

Noi am fost conștienți că turismul montan va fi una dintre primele forme de turism care se vor revigora după starea de urgență. Așteptările noastre s-au confirmat, dar am constatat că, pe lângă oamenii care mergeau în mod obișnuit pe munte, care căpătaseră experiență, au apărut și alte persoane, iar muntele, putem spune, s-a umplut de turiști. Faptul că lumea merge în natură este un lucru foarte bun, dar toți acești oameni care sunt la început de drum și care nu au experiență montană trebuie să înțeleagă că trebuie să respecte neapărat niște reguli și nu pot să sară niște pași în această activitate”, a spus Sabin Cornoiu

„Astfel ne-am trezit cu niște oameni care vin la munte total nepregătiți”

„Astfel ne-am trezit cu niște oameni care nu au echipament corespunzător, care vin la munte total nepregătiți, vin la munte fără să știe să citească o hartă sau să-și pregătească un circuit turistic, vin însoțiti de alte persoane care dețin experiență la fel de puțină ca și ei, iar de asta apar evenimente. În acest sezon avem între 10 și 40 de evenimente pe zi. Din păcate, unele dintre ele sunt foarte grave și necesită transport cu ambulnța în regim de urgență la spital, recuperare cu elicopterul și, în cele mai nefericite cazuri, transport către servicii IML pentru cei pentru care nu se mai poate face nimic, a mai spus președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.

Recomandări pentru persoanele care vor să meargă în drumeții

„Încurajăm oamenii să meargă la munte, dar să o facă conștient, să o facă cu oameni care au experiență, care le pot spune ce traseu ar putea să abordeze cu minimul de eperiență pe care îl au, ce echipament să aibă, să fie atenți la starea vremii și să anunțe salvamarul despre ce vor să facă, iar noi le vom oferi cele mai bune și cele mai competente sfaturi, astfel încât să reușim ca împreună să reducem numărul de evenimente de pe munte”, a declarat el.

„Oamenii au un acces foarte facil cu mașinile, merg, văd peisaje deosebite, și mai departe încearcă să vadă muntele și pe jos. Aceștia pleacă pe munte total neechipați, considerând că poate poteca va rămâne la fel de ușoară și de accesibilă ca zona în care au parcat mașina. Nu, muntele se schimbă, potecile devin poate mai abrupte, zonele mai dificile, vremea se poate schimba oricând și atunci o ploaie puternică poate să facă încălțămintea să alunece sau hainele pe care le au să nu le mai asigure o protecție termică corespunzătoare, iar de aici apar evenimentele:

– apar fenomnene de hipotermie

-apar accidente din cauza echipării cu încălțăminte necorespunzătoare (atunci intervine salvamontul și încearcă să îndrepte cumva aceste situații)

Sabin Cornoiu: Oamenii pleacă pe munte fără să aibă o hartă și pierd poteca sau consideră că se pot orienta prin pădure sau pe munte și se rătăcesc

„Totuși, noi considerăm că încet-încet oamenii își vor da seama unde greșesc, vor învăța și din cazurile pe care le prezentăm noi în fiecare zi și se vor responsabiliza, iar muntele va deveni un loc în care oamenii tind să își găsească liniștea, să-și găsească libertatea, să găsească această distanțare socială care este necesară în aceste momente. Împreună o să reușim să avem un munte mult mai simplu și cu multă responsabilitate”, a încheiat acesta.

FOTO EXCLUSIV | Imagini şocante cu blana ursului Arthur, împuşcat de Emanuel de Liechtenstein
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
FOTO. Loredana Groza, într-o ipostază rușinoasă pe internet! Gafa care i-a lăsat sânul la vedere
Doinița Oancea rupe tăcerea! Adevărul despre despărțirea de bărbatul cu care urma să se căsătorească:...
Asta o va lovi în orgoliu pe Simona Halep! Șanse mari ca antrenorul înlăturat de...
Profesiile care ar urma să fie plătite în tichete. Ministrul Muncii vrea să elimine munca...
Cartierul Roşu din Amsterdam, înlocuit cu un centru „erotic”. Planurile primăriei în privinţa prostituţiei şi...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
STUDIU. A fost identificată „mama” întregii familii a coronavirusului SARS-CoV-2. Când și unde a apărut...
EXCLUSIV. Cum au apărut Dragoș Buzăianu și noua iubită la LOFT Mamaia
Cele patru TEHNICI prin care femeile pot simți mai multă PLĂCERE. Sunt extrem de simple...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Roxana Ghiță l-a uitat pe Albert Oprea. Pe cine votează la Survivor România
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Izvorul Tămăduirii 2021, prima mare sărbătoare din calendarul ortodox după Paște. Tradiţii şi obiceiuri
Vedete care suferă de boli grave. De ce poartă Bono de la U2 mereu ochelari...
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Ideile de afaceri vin în moduri diferite şi câteodată sunt şi mai ciudate. Cum a...
Inchide