GÂNDUL LIVE. Sabin Cornoiu, președintele Salvamont România: „Faptul că lumea merge în natură este un lucru foarte bun, dar oamenii trebuie să respecte neapărat niște reguli”

Publicat: 28/08/2020, 13:37
Actualizat: 28/08/2020, 14:04

Sabin Cornoiu, președinte Salvamont România ANSMR (Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România), a vorbit, în cadrul emisiunii GÂNDUL LIVE, despre ce trebuie să facem, dar și ce este interzis atunci când mergem în drumeții.

Noi am fost conștienți că turismul montan va fi una dintre primele forme de turism care se vor revigora după starea de urgență. Așteptările noastre s-au confirmat, dar am constatat că, pe lângă oamenii care mergeau în mod obișnuit pe munte, care căpătaseră experiență, au apărut și alte persoane, iar muntele, putem spune, s-a umplut de turiști. Faptul că lumea merge în natură este un lucru foarte bun, dar toți acești oameni care sunt la început de drum și care nu au experiență montană trebuie să înțeleagă că trebuie să respecte neapărat niște reguli și nu pot să sară niște pași în această activitate”, a spus Sabin Cornoiu

„Astfel ne-am trezit cu niște oameni care vin la munte total nepregătiți”

„Astfel ne-am trezit cu niște oameni care nu au echipament corespunzător, care vin la munte total nepregătiți, vin la munte fără să știe să citească o hartă sau să-și pregătească un circuit turistic, vin însoțiti de alte persoane care dețin experiență la fel de puțină ca și ei, iar de asta apar evenimente. În acest sezon avem între 10 și 40 de evenimente pe zi. Din păcate, unele dintre ele sunt foarte grave și necesită transport cu ambulnța în regim de urgență la spital, recuperare cu elicopterul și, în cele mai nefericite cazuri, transport către servicii IML pentru cei pentru care nu se mai poate face nimic, a mai spus președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.

Recomandări pentru persoanele care vor să meargă în drumeții

„Încurajăm oamenii să meargă la munte, dar să o facă conștient, să o facă cu oameni care au experiență, care le pot spune ce traseu ar putea să abordeze cu minimul de eperiență pe care îl au, ce echipament să aibă, să fie atenți la starea vremii și să anunțe salvamarul despre ce vor să facă, iar noi le vom oferi cele mai bune și cele mai competente sfaturi, astfel încât să reușim ca împreună să reducem numărul de evenimente de pe munte”, a declarat el.

„Oamenii au un acces foarte facil cu mașinile, merg, văd peisaje deosebite, și mai departe încearcă să vadă muntele și pe jos. Aceștia pleacă pe munte total neechipați, considerând că poate poteca va rămâne la fel de ușoară și de accesibilă ca zona în care au parcat mașina. Nu, muntele se schimbă, potecile devin poate mai abrupte, zonele mai dificile, vremea se poate schimba oricând și atunci o ploaie puternică poate să facă încălțămintea să alunece sau hainele pe care le au să nu le mai asigure o protecție termică corespunzătoare, iar de aici apar evenimentele:

– apar fenomnene de hipotermie

-apar accidente din cauza echipării cu încălțăminte necorespunzătoare (atunci intervine salvamontul și încearcă să îndrepte cumva aceste situații)

Sabin Cornoiu: Oamenii pleacă pe munte fără să aibă o hartă și pierd poteca sau consideră că se pot orienta prin pădure sau pe munte și se rătăcesc

„Totuși, noi considerăm că încet-încet oamenii își vor da seama unde greșesc, vor învăța și din cazurile pe care le prezentăm noi în fiecare zi și se vor responsabiliza, iar muntele va deveni un loc în care oamenii tind să își găsească liniștea, să-și găsească libertatea, să găsească această distanțare socială care este necesară în aceste momente. Împreună o să reușim să avem un munte mult mai simplu și cu multă responsabilitate”, a încheiat acesta.

Ioana Tudorascu
Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
De ce l-a părăsit Simona Florescu pe Ion Dichiseanu: "Eu stiu foarte bine ce s-a...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...