Anchetatorii ridică mai multe calculatoare de la Spitalul „Victor Babeș”, pentru percheziția informatică

Publicat: 12 04. 2021, 22:18
Spitalul clinic "Dr. Victor Babeș”. Sursă foto: Alexandra Pandrea/GÂNDUL

Polițiștii care anchetează cauzele morții celor trei pacienți cu COVID-19 în unitatea mobilă ATI de la Spitalul „Victor Babeș” ridică mai multe calculatoare din unitatea medicală, pentru a face percheziția informatică, au declarat pentru GÂNDUL surse judiciare.

Anchetatorii vor să stabilească dacă au fost respectate toate procedurile pentru punerea în funcțiune a aparatelor din unitatea mobilă ATI din curtea spitalului, dar și cum s-a comunicat în urma avariei produse la ventilatoarele din container, din cauza presiunii prea mari.

Procurorii și polițiștii vor stabili cine a avertizat echipa tehnică a spitalului după alarma de suprapresiune, care indica peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

Probe ridicate de anchetatori de la Spitalul „Victor Babeș”

Unii medici din spital spun că ventilatoarele ar fi fost montate greșit, au precizat surse judiciare.

Instalarea și operaționalizarea Unității de Terapie Intensivă Mobilă este coordonată de DSU și Spitalul „Victor Babeș”. Reglarea instalației de oxigen intră în atribuțiile echipei tehnice a spitalului.

Trei pacienți cu COVID au murit luni, după ce alimentarea cu oxigen din unitatea mobilă ATI de la Spitalul „Victor Babeș” din București s-a oprit. În unitatea mobilă de la Victor Babeș erau internați 8 pacienți. Cei cinci pacienți care au supraviețuit au fost transferați la alte spitale. Sursele GÂNDUL menționează că cele trei victime erau în stare foarte gravă din cauza infectării cu COVID-19.

Decesele celor trei pacienți de la Spitalul Victor Babeș din Capitală sunt cercetate de către procurorii Parchetului Tribunalului București, fiind deschis un dosar penal în acest caz. Autopsiile pacientelor, fiind vorba de trei femei, vor fi făcute de Institutul Național de Medicină Legală (INML). Anchetatorii fac deocamdată cercetări in rem, pentru fapte de ucidere din culpă, urmând să stabilească, după ce vor aduna probe, vor audia martori și vor primi rezultatele necropsiilor făcute de INML, ce persoane vor fi puse sub acuzare.