Dosar penal în cazul celor trei pacienți decedați la Spitalul Victor Babeș, deschis de Parchetul Tribunalului București (VIDEO)

Dosar penal în cazul celor trei pacienți decedați la Spitalul Victor Babeș, deschis de Parchetul Tribunalului București (VIDEO)
Intrarea în Spitalul Victor Babeș din Capitală (FOTO: Alexandra Pandrea)
Publicat: 12/04/2021, 21:33
Actualizat: 13/04/2021, 01:18

Decesul celor trei pacienți de la Spitalul Victor Babeș din Capitală este cercetat de către procurorii Parchetului Tribunalului București, fiind deschis un dosar penal în acest caz. Autopsiile pacientelor, fiind vorba de trei femei, vor fi făcute de Institutul Național de Medicină Legală (INML).

Potrivit unor surse judiciare, pacientele care au murit aveau vârstele de 66, 74 și 84 ani, iar decesele au survenit în intervalul 17:30 – 18:10.

Anchetatorii fac deocamdată cercetări in rem, pentru fapte de ucidere din culpă, urmând să stabilească, după ce vor aduna probe, vor audia martori și vor primi rezultatele necropsiilor făcute de INML, ce persoane vor fi puse sub acuzare. Surse judicare spun că reprezentantul firmei de mentenanță este audiat de polițiști.

Polițiștii și procurorii vor audia, luni seară, unele dintre cadre medicale care cunosc ce s-a întâmplat în momentul în care s-a produs avaria. Audierile vor continua marți, când vor da declarații cadrele medicale care au ieșit din tură.

Polițiștii de la Serviciul Omoruri se află deja la Spitalul Victor Babeș, pentru a face cercetarea la fața locului și a lua declarații de la cei care s-au ocupat de cei opt pacienți din TIR-ul de Terapie Intensivă din curtea spitalului.

Precizările Poliției Capitalei despre acest caz

Poliția Capitalei a oferit mai multe detalii, prin intermediul unui comunicat, despre situația petrecută la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Institutului Național Victor Babeș din Capitală:

Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului.

Din cei 8 pacienți internați în UTIM din cadrul Victor Babeș:

  • 1 pacient pe o secție proprie a spitalului Victor Babeș;
  • 1 pacient la Spitalul ROL 2 (secția militară a Ana Aslan);
  • 2 pacienți la Spitalul Bagdasar Arseni;
  • 1 pacient la Floreasca;
  • 3 pacienți au fost declarați decedați, în urma intrării în stop cardio respirator.

DSU, reacție după moartea a trei pacienți la unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș: Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor a refuzat să intre în TIR

Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a reacționat, printr-o precizare de presă, în urma decesului a trei pacienți internați în unitatea mobilă ATI de la Spitalul Victor Babeș din cauza unei defecțiuni la rețeaua de oxigen.

Potrivit DSU, personalul medical a anunțat de urgență echipa tehnică a spitalului că toate ventilatoarele din container au intrat în avarie din cauza presiunii prea mari.

DSU adaugă că reprezentantul companiei care distribuie ventilatoarele a sosit la fața locului, dar a refuzat să intre în TIR, cu toate că personalul medical i-a pus la dispoziție echipament de protecție.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași:...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ion Iliescu, urmărit penal în "dosarul fără sfârșit" al mineriadei din urmă cu 34 de...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Secretele neștiute ale NASA: De la inovații medicale la cultivarea plantelor în spațiu
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Prea multă mâncare nesănătoasă provoacă probleme de durată în creier