Cinci aeroporturi din România, cu pierderi financiare din cauza pandemiei de Covid-19, vor primi ajutor de stat

Publicat: 20 08. 2020, 03:01
Aeroportul Internațional Iași (FOTO: Facebook)

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, o schemă de ajutor de stat pentru aeroporturile din Iași, Bacău, Cluj, Craiova și Sibiu, care au înregistrat pierderi din cauza pandemiei de Covid-19.

Astfel, cele cinci aeroporturi vor beneficia de o compensare a pierderilor în valoare de 22 de milioane de lei.

„Printr-un memorandum iniţiat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei a fost adoptată în această şedinţă de Guvern o schemă de ajutor de stat pentru aeroporturile regionale cu un trafic situat între 200.000 şi 3 milioane de pasageri pe an, aflate în subordinea unor judeţe, pentru compensarea pierderilor înregistrate ca urmare a pandemiei COVID-19. Vorbim despre aeroporturile din Iaşi, Bacău, Cluj, Craiova şi Sibiu, care vor beneficia de o compensare a pierderilor în sumă totală de aproximativ 22 de milioane de lei”, a declarat, la finalul ședinței de Guvern, Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului, citat de Mediafax.

Acesta a precizat că aeroporturile cu un trafic mai mic de 200.000 de pasageri pe an au beneficiat, deja, de o schemă similară de sprijin, iar alte aeroporturi care se încadrează în categoria de trafic între 200.000 şi 3 milioane de pasageri pe an au accesat individual astfel de scheme.

Agenţia Uniunii Europene pentru Siguranţă a Aviaţie a întocmit o listă cu cele mai periculoase aeroporturi în contextul pandemiei

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei a întocmit o „listă neagră” a aeroporturilor, care cuprinde ţările cu risc ridicat de transmitere a coronavirusului. Potrivit instituţiei, lista va fi actualizată regulat şi va constitui un ghid pentru zboruri şi turism.

Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei, un organism oficial al Uniunii Europene, a publicat „lista neagră” a aeroporturilor situate în 34 de ţări cu transmitere ridicată a coronavirusului.

Lista, care va fi actualizată regulat şi va constitui un ghid pentru zboruri şi turism, a fost creată pe baza datelor ştiinţifice ale OMS, ECDC şi alte instituţii din domeniul sănătăţii.

În ceea ce priveşte ţările europene, EASA include următoarele state pe „lista neagră”: Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia şi Marea Britanie.

Românul care a trecut prin șapte aeroporturi şi a zburat de trei ori peste ocean să ajungă acasă. Cât l-a costat pe Sorin să revină în țară și prin ce a trecut

Sorin Mihailovici, un român stabilit în Canada, a plecat în Argentina pentru a filma o emisiune de călătorii, dar din cauza pandemiei, a rămas blocat în Buenos Aires timp de patru luni.

După ridicarea restricţiilor, Sorin a încercat să revină în România, dar întoarcerea a fost plină de peripeţii.

Cine vrea o vacanţă cât mai departe de casă ar trebui să se gândească de două ori înainte în această perioadă.

Sorin, un român stabilit în Canada, a plecat la Buenos Aires să filmeze o emisiune de călătorii. După o săptămână, însă, Argentina şi-a închis graniţele din cauza pandemiei, hotelurile şi site-urile de rezervări s-au închis, aşa că a avut noroc că proprietarul apartamentului închiriat pe Airbnb l-a lăsat să stea acolo pe perioadă nedeterminată… Citește aici povestea lui Sorin!