CORONAVIRUS: Apelul făcut de președintele Klaus Iohannis

CORONAVIRUS: Apelul făcut de președintele Klaus Iohannis
Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 31/10/2020, 17:08
Actualizat: 06/04/2021, 15:29

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj, sâmbătă, cu ocazia Zilei oraşelor. În textul său, șeful statului a subliniat importanța respectării măsurilor recomandate de medici în contextul crizei COVID-19.  

Klaus Iohannis: Salut mobilizarea puternică pe care am văzut-o în aceste luni din partea societății civile

Președintele a transmis că măsurile de igienă personală, distanțarea și masca rămân esențiale în a limita răspândirea COVID-19 .
De asemenea, șeful statului a mai spus că în următorii ani, dezvoltarea sustenabilă a orașelor României poate fi posibilă doar printr-un parteneriat solid între autorități și cetățeni.

„Ziua Mondială a Orașelor, pe care o sărbătorim astăzi, este un bun prilej pentru a conștientiza cât de mult este legat locul în care trăim de bunăstarea și calitatea vieții fiecăruia dintre noi. Aceasta cu atât mai mult cu cât mai bine de jumătate din populația României trăiește în mediul urban.

În această perioadă dificilă pe care o traversăm, stoparea pandemiei de COVID-19 depinde și de modul de răspuns al orașelor și al marilor comunități la necesitatea respectării măsurilor de protecție pentru limitarea răspândirii coronavirusului și protejarea celor dragi.

Salut mobilizarea puternică pe care am văzut-o în aceste luni din partea societății civile, a asociațiilor comunitare, a cetățenilor pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile ori a cadrelor medicale din comunitatea lor urbană.

Măsurile de igienă personală, distanțarea și masca rămân esențiale în a limita răspândirea COVID-19 în comunitatea noastră și a-i proteja astfel pe cei dragi și vulnerabili în fața bolii.

De asemenea, pandemia de COVID-19 a evidențiat faptul că orașele noastre au nevoie să se dezvolte pe baze sustenabile, astfel încât trebuie să regândim prioritățile referitoare la dezvoltarea urbană.

Printre altele, pandemia ne-a arătat cât de importante sunt spațiile verzi pentru recreere si socializare și cum un trafic mai redus duce la o calitate superioară a aerului în zona urbană și la mai puține îmbolnăviri respiratorii.

Orașele României joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, pe care ni le-am asumat ca membri ONU, și a obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, conform Acordului de la Paris. Măsurile pentru sănătatea planetei sunt, înainte de toate, măsuri pe care le luăm pentru sănătatea și calitatea vieții noastre și pentru binele generațiilor următoare.

Autoritățile care se ocupă de managementul orașelor trebuie să implice comunitățile strategic și sistematic în planificarea urbană, în implementarea și monitorizarea de politici publice, pentru a modela împreună orașele viitorului.

În următorii ani, dezvoltarea sustenabilă a orașelor României poate fi posibilă doar printr-un parteneriat solid între autorități și cetățeni.

Autorităților le revine, printre altele, responsabilitatea de a implementa fără ezitare și amânări o legislație care protejează calitatea aerului și a apei, de a sprijini colectarea selectivă și facilita reutilizarea materialelor, de a amenaja noi spații verzi și de recreere ușor accesibile, de a dezvolta soluții de termoficare sustenabile și mobilitate urbană cu o amprentă mică de dioxid de carbon, care rezolvă și problema congestiei din trafic.

Trebuie însă subliniat că, indiferent cât de bune ar fi măsurile adoptate de administrație, calitatea vieții în orașe depinde în primul rând de comportamentul fiecăruia dintre noi, cetățenii, și de alegerile pe care le facem zilnic. Predarea selectivă a plasticului și hârtiei, reutilizarea sacoșelor de cumpărături, folosirea pe scară largă a bicicletei pentru deplasări urbane pot părea lucruri minore, dar care au potențialul de a schimba la față radical orașele României în următorii ani.

Doar împreună și printr-o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător, putem, autorități și cetățeni, să dezvoltăm orașe și comunități curate, puțin poluate și prietenoase cu sănătatea noastră, a tuturor”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
E panică mare pe piața imobiliară. Se forțează creșterea prețurilor
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului