CORONAVIRUS: Apelul făcut de președintele Klaus Iohannis

CORONAVIRUS: Apelul făcut de președintele Klaus Iohannis
Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 31/10/2020, 17:08
Actualizat: 06/04/2021, 15:29

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj, sâmbătă, cu ocazia Zilei oraşelor. În textul său, șeful statului a subliniat importanța respectării măsurilor recomandate de medici în contextul crizei COVID-19.  

Klaus Iohannis: Salut mobilizarea puternică pe care am văzut-o în aceste luni din partea societății civile

Președintele a transmis că măsurile de igienă personală, distanțarea și masca rămân esențiale în a limita răspândirea COVID-19 .
De asemenea, șeful statului a mai spus că în următorii ani, dezvoltarea sustenabilă a orașelor României poate fi posibilă doar printr-un parteneriat solid între autorități și cetățeni.

„Ziua Mondială a Orașelor, pe care o sărbătorim astăzi, este un bun prilej pentru a conștientiza cât de mult este legat locul în care trăim de bunăstarea și calitatea vieții fiecăruia dintre noi. Aceasta cu atât mai mult cu cât mai bine de jumătate din populația României trăiește în mediul urban.

În această perioadă dificilă pe care o traversăm, stoparea pandemiei de COVID-19 depinde și de modul de răspuns al orașelor și al marilor comunități la necesitatea respectării măsurilor de protecție pentru limitarea răspândirii coronavirusului și protejarea celor dragi.

Salut mobilizarea puternică pe care am văzut-o în aceste luni din partea societății civile, a asociațiilor comunitare, a cetățenilor pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile ori a cadrelor medicale din comunitatea lor urbană.

Măsurile de igienă personală, distanțarea și masca rămân esențiale în a limita răspândirea COVID-19 în comunitatea noastră și a-i proteja astfel pe cei dragi și vulnerabili în fața bolii.

De asemenea, pandemia de COVID-19 a evidențiat faptul că orașele noastre au nevoie să se dezvolte pe baze sustenabile, astfel încât trebuie să regândim prioritățile referitoare la dezvoltarea urbană.

Printre altele, pandemia ne-a arătat cât de importante sunt spațiile verzi pentru recreere si socializare și cum un trafic mai redus duce la o calitate superioară a aerului în zona urbană și la mai puține îmbolnăviri respiratorii.

Orașele României joacă un rol esențial în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, pe care ni le-am asumat ca membri ONU, și a obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, conform Acordului de la Paris. Măsurile pentru sănătatea planetei sunt, înainte de toate, măsuri pe care le luăm pentru sănătatea și calitatea vieții noastre și pentru binele generațiilor următoare.

Autoritățile care se ocupă de managementul orașelor trebuie să implice comunitățile strategic și sistematic în planificarea urbană, în implementarea și monitorizarea de politici publice, pentru a modela împreună orașele viitorului.

În următorii ani, dezvoltarea sustenabilă a orașelor României poate fi posibilă doar printr-un parteneriat solid între autorități și cetățeni.

Autorităților le revine, printre altele, responsabilitatea de a implementa fără ezitare și amânări o legislație care protejează calitatea aerului și a apei, de a sprijini colectarea selectivă și facilita reutilizarea materialelor, de a amenaja noi spații verzi și de recreere ușor accesibile, de a dezvolta soluții de termoficare sustenabile și mobilitate urbană cu o amprentă mică de dioxid de carbon, care rezolvă și problema congestiei din trafic.

Trebuie însă subliniat că, indiferent cât de bune ar fi măsurile adoptate de administrație, calitatea vieții în orașe depinde în primul rând de comportamentul fiecăruia dintre noi, cetățenii, și de alegerile pe care le facem zilnic. Predarea selectivă a plasticului și hârtiei, reutilizarea sacoșelor de cumpărături, folosirea pe scară largă a bicicletei pentru deplasări urbane pot părea lucruri minore, dar care au potențialul de a schimba la față radical orașele României în următorii ani.

Doar împreună și printr-o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător, putem, autorități și cetățeni, să dezvoltăm orașe și comunități curate, puțin poluate și prietenoase cu sănătatea noastră, a tuturor”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Ce mașini au avut invitații Simonei Halep și ai lui Toni Iuruc la petrecere de...
Protest cu lacrimi la Caracal, la doi ani de la dispariția Alexandrei Măceșanu. Ți se...
Rezultate Admitere Liceu 2021. Situaţia completă. La ce liceu au intrat elevii
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Țara în care parlamentarii primesc aproape 50.000 de euro ca să-şi cumpere maşini, iar profesorii...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Gina Pistol, înspăimântată din cauza amenințărilor primite. Este hărțuită constant: 'S-au întâmplat lucruri oribile'
Oana Zăvoranu, reacţie spectaculoasă după ce Marius Elisei a apărut gol puşcă pe Instagram. Oana...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Rezultate Admitere liceu 2021: A fost publicată repartizarea pe admitere.edu.ro 2021?
Horoscop duminică, 25 iulie! Zodia care are parte de o zi extrem de stresantă. E...
BOMBĂ! Simona Halep i-a PĂCĂLIT pe toți! De ce s-a ținut petrecerea, de fapt
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...