Cristian Zărescu, cel care l-a înregistrat pe Nicușor Dan în cazul Mitrache, a fost demis

Publicat: 18 09. 2020, 23:37

Fostul jurnalist Cristian Zărescu, cel care l-a înregistrat pe Nicușor Dan când acesta ar fi intervenit în cazul demolării unui restaurant al omului de afaceri Mihai Mitrache, a fost demis, au declarat surse din Primăria Sectorului 4. Potrivit surselor citate, modalitatea în care Cristian Zărescu a obținut și difuzat această înregistrare a dus la răcirea accentuată a relațiilor cu Daniel Băluță, actualul edil al Sectorului 4, care s-a trezit pus în situația de a fi bănuit că ar fi putut iniția un scandal „neonorabil” în plină campanie electorală.

Cristian Zărescu ar fi acționat fără să îl informeze sau să îl notifice, fapt care l-a determinat să decidă încetarea colaborarii, menționează sursele citate pentru GÂNDUL.RO.

Recent, după izbucnirea scandalului, în spațiul public s-a aflat că înregistrarea este făcută de Cristian Zărescu, consilierul primarului sectorului 4 și președinte executiv al PSD Sector 4.

Cristian Zărescu a renunțat la jurnalism în anul 2016 pentru a se ocupa de imaginea primarului Sectorului 4. El deținea mai multe funcții în Primăria Sectorului 4, după o ascensiune accelerată. Însă ultimul său gest, în care a implicat numele lui Nicușor Dan, candidatul la Primăria Capitalei, susținut de PNL și de USR Plus, a dus la o deteriorare rapidă a relației cu edilul Daniel Băluță.

Nicuțor Dan despre scandal: „Am încercat să corectez un abuz, pe care Primăria Sectorului 4 l-a făcut, care s-a dovedit de către instanța de judecată”

Reamintim că Nicușor Dan a comentat marți seară, la B1 TV, înregistrarea convorbirii telefonice în baza căreia a fost acuzat că ar fi intervenit pentru oprirea unei demolări în Sectorul 4. Candidatul la Primăria Capitalei, susținut de PNL și USR-Plus, susține că doar a încercat să prevină un abuz.

„Am încercat să corectez un abuz, pe care Primăria Sectorului 4 l-a făcut, care s-a dovedit de către instanța de judecată. Deci, un cetățean, un proprietar de construcție, cu o autorizație din Sectorul 4, a fost demolat abuziv de către Primăria Sectorului 4. Înainte ca el să fie demolat, a venit la mine, m-am dus cu ei la Avocatul Poporului, pentru că Avocatul Poporului, după cum știți, poate să suspende – dacă el atacă în instanță, ca Prefectul, actele se suspendă. Avocatul Poporului nu a preluat acest caz”, a declarat el.

Nicușor Dan a dezvăluit că i-a spus lui Cristian Zărescu la telefon ca instanța a decis în cazul demolării restaurantului că este un abuz

„Am contactat Primăria Sectorului 4, l-am sunat direct pe primar (Daniel Băluță, edilul Sectorului 4 – n.r.). Am vorbit cu domnul Zărescu (Cristian Zărescu, consilierul primarului Daniel Băluță și fost purtător de cuvânt al Primăriei Sectorului 4 – n.r.), care mi-a zis că sunt, în fine, în aceeași mașină și că o să îi transmită tot ce îi spun. I-am spus, atenție, faceți un mare abuz. N-au făcut nici ei nimic. Am mers în instanță cu Asociația Salvați Bucureștiul de partea persoanei care a fost, repet, abuzată, i s-a demolat construcția, și am avut câștig de cauză definitiv la Curtea de Apel București. Asta este povestea”, a mai spus Nicușor Dan.

El a comentat și înregistrarea în sine și susține că ea cuprinde „două lucruri importante”:

„Una, eu mă disociez de orice fel de eventuale acte ale acestui domn – când îmi spune că are acte de prostituție și mai știu eu, prindeți-l cu asta și băgați-l la pușcărie – dar pe chestiunea clădirii pe care o are, el are dreptate. Asta este ce spun eu în această înregistrare. În al doilea rând, se confirmă ceea ce v-am spus, am trimis Primăriei Sectorului 4 un punct de vedere scris, în care i-am spus primăriei, încălcați legea”, a afirmat Nicușor Dan.

Nicușor Dan a adăugat că are încredere în bucureşteni că vor vedea unde este adevărat corupţie. De asemenea, Nicușor Dan a menționat că are obligația să apere reputația sa și a colegilor săi din Asociația „Salvați Bucureștiul”, care au făcut muncă voluntară 15 ani.