Cum a ajuns România pe ruta teroriștilor care se duc în Siria să se antreneze. Mărturia unui membru ISIS

Cum a ajuns România pe ruta teroriștilor care se duc în Siria să se antreneze. Mărturia unui membru ISIS
Publicat: 08/11/2017, 22:08

Tarik Jadaoun, un islamist belgian considerat succesorul lui Abdelhamid Abaaoud, unul dintre liderii celulei teroriste care a comis atentatele din Franța în noiembrie 2015, a explicat în cursul interogatoriilor desfășurate în Irak cum a ajuns în Siria, unde a devenit membru al rețelei teroriste sunnite Stat Islamic, informează site-ul publicației L’Avenir.

Tarik Jadaoun, care folosește pseudonimul de combatant islamist Abu Hamza al-Beljiki, a explicat că a devenit radicalizat în timp ce era deținut într-o închisoare din Liège, unde ispășea o condamnare pentru furt dintr-un supermarket.

După eliberare, islamistul a căutat modalități pentru a se alătura grupurilor teroriste din Siria și Irak.

Tarik Jadaoun le-a spus anchetatorilor irakieni că s-a deplasat în Siria alături de doi islamiști, Redwan Hajaoui și Lotfi Aoumeur, trecând prin România și Turcia. Destinația celor trei teroriști a fost orașul Raqqa, care era fieful din Siria al organizației teroriste Stat Islamic.

În Siria, cei trei islamiști au fost trimiși să se antreneze într-o tabără teroristă din localitatea Tabqa, după care i-au promis loialitate lui Abu Bakr al-Baghdadi, liderul organizației teroriste Stat Islamic. După stagiul de pregătire teroristă, Tarik Jadaoun primea un salariu lunar de 100 de dolari și a fost trimis într-un post de control terorist la frontiera Siriei cu Turcia.

Ulterior, teroristul belgian i-a învățat pe aproximativ 60 de copii cu vârste cuprinse între opt și 13 ani să folosească arme de foc pentru a lupta de partea rețelei Stat Islamic.

Tarik Jadaoun susține că a primit apoi sarcina de a coordona celule teroriste care urmau să comită atentate în Europa. „Am făcut înregistrări video în care îndemnam mujahedinii din Europa, în principal din Franța și Belgia, să comită atacuri sinucigașe”, a declarat el în fața anchetatorilor.

Islamistul belgian a ajuns în orașul Mosul, fostul fief irakian al rețelei teroriste Stat Islamic, în 2015. În iulie 2017, a fost arestat de autoritățile irakiene.

Rețeaua teroristă sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria, Stat Islamic în Irak și Levant / Daesh) ocupă teritorii în vestul Irakului, în nord-estul Siriei, în sud-estul Afganistanului, în nordul Egiptului și în nordul Libiei, unde a instituit un „califat”. Membri ai organizației teroriste au comis o serie de atrocități, inclusiv atentate în Occident, în principal în Franța, Belgia și Marea Britanie, soldate cu sute de morți.