Cum arată cel mai mare mall cultural: numai mutarea tuturor cărților în noul sediu al Bibliotecii Naționale costă cât 7 km de autostradă. MULTIMEDIA

Publicat: 23/04/2012, 19:25
Actualizat: 23/04/2012, 19:33

Cărțile din Biblioteca Națională, situate în 11 locuri diferitedin Capitală, sunt parțial împachetate, gata de a fi mutate înimpozanta clădire comunistă rebranduită de vizavi de TribunalulMunicipiului București. Cititorii s-au împuținat, în comparație cuanii trecuți, pentru că numeroase publicații nu mai pot ficonsultate, așteptând, în cutii, să ajungă la nouadestinație.
Actualul sediu central, devenit neîn­căpător și impropicedepozitării colec­țiilor bibliotecii, este dezolant de pustiu: doarcâțiva cititori, majori­tatea în vârstă, dar și unii studenți, maimerg în sălile de lectură. Lucrurile se vor schimba, însă, radical,promite direc­toarea Bibliotecii, viitorul sediu beneficiind detoate facilitățile moderne pentru atragerea publicului: cafenele,restaurante, librării, săli de expoziții, un muzeu al cărții,servicii de fotocopiere, parcări spațioase.

„Ne-ar trebui cam 200 de oameni și vreo 15 ani ca săcurățăm tot ce s-a făcut alandala”

Directoarea generală a Bibliotecii, conf. univ. dr. ElenaTîrziman, se arată optimistă în ceea ce privește respectareatermenului de finalizare a noii construcții: sfârșitul lui 2011. Cutoate acestea, ține să precizeze că până în 2013 va fi imposibil caactivitatea bibliotecii să se desfășoare la parametri normali, datăfiind dificultatea procesului de mutare a cărților. Problemele țin,în primul rând, de precaritatea resurselor umane disponibile: „Noitrebuie să fim, conform indicatorului de țară, 995 de persoaneangajate la BN, dar suntem 250. Gândiți-vă că ne-ar trebui cam 200de oameni și vreo 15 ani numai ca să curățăm tot ce a însumat BN,făcută așa, alandala”.
În plus, costurile totale implicate de transferul adecvat alcolecțiilor din cele 11 sedii actuale ale BN în noua clădire nusunt nici ele de neglijat: „Estimarea noastră este în jur de 7kilometri de autostradă, cam 20-24 milioane de euro, dar astaînsemnând tot. Cele mai multe cheltuieli merg în IT, dar și înCentrul Național de Patologie și Restaurare”.

CLICK AICI PENTRU GALERIEFOTO

Cum se face și cât costă deparazitarea uneicărți

O parte importantă din banii necesari mutării vor merge îndirecția restaurării cărților din colecțiile speciale, procesultehnic implicat de aceasta fiind extrem de laborios și costisitor.Șefa Centrului de Patologie și Restaurare a Cărții, MarianaNesfântu, ne-a declarat că, într-o primă etapă, se va faceașa-numita „igienizare” a cărților.

„Vom face o curățare generală a colecțiilor. Cărțile vor sta încarantină, ca la spital. Apoi li se va face un buletin de analizefizico-chimice și biologice. Cartea nu se duce în laboratorul derestaurare până când nu are un buletin de analize, va fi ca lamedic”. Logistica necesară prezervării publicațiilor vechi, supusepericolelor deteriorării, este la fel de complicată, viitorul sediuavând nevoie de o sală frigorifică, unde se va face congelareacărților la o temperatură de -50 de grade Celsius în cazul unuiatac masiv cauzat de insecte, mucegai sau alți factorialteranți.

Dotarea Centrului de Patologie a Cărții presupune cheltuieliimense: „Dotarea ajunge, minimal, la 1 milion de euro. Avemechipamente speciale, care nici nu se fac în țară. Va fi ceva cutotul nou pentru România. Numai o masă de restaurare ajunge la 400de milioane de lei”, a precizat șefa centrului. DirectoareaTîrziman o completează însă: „Minimal, ne costă 1 milion de euro.Dacă e să facem cum trebuie, s-ar tripla costul”.

Ce poți găsi în cel mai mare mall cultural dinRomânia

La clădirea de pe Bd. Unirii, începută la comanda lui Ceaușescuîn 1986 și reluată dintr-o altă perspectivă arhitecturală în 2005,lucrările sunt în toi. Termenul de finalizare este 2011, iarcontractul încheiat cu Banca Mondială nu admite nicio amânare.Șeful de proiect, arhitectul Eliodor Popa, ne-a explicat, în liniimari, cum va arăta viitorul sediu, care a fost denumit și „mallcultural”, deși apelativul le displace profund angajaților BN:

„În stânga și în dreapta intrării pietonale vor fi niște fântâniîn cascadă, care creează niște pânze de apă ce cad dintr-un bazinîn altul, jardiniere ș.a.m.d. Va fi o intrare destul demonumentală, spun eu, pentru o bibliotecă națională. Piesaprincipală este atriumul. În jurul ei se vor desfășura majoritateaactivităților care necesită mai puțină concentrare, mai libere:lecturi de ziare, de reviste, cafenele, proiecții de filme,audiții”. Directoarea BN, glumind, adaugă că, „dacă va fi acces laterase, vom face și un party”.

În opinia arhitectului-șef, cel mai dificil de realizat a fostregândirea unui spațiu imens, construit în epoca ceaușistă, încontextul arhitectural con­temporan. Acesta recunoaște căpro­vocarea managerului cultural al BN va fi să umanizeze spațiul,prin valo­rificarea spațiilor adiacente sălilor de lectură: salămultimedia, librărie, anticariat, cafenele, săli de expoziții șichiar o grădiniță destinată copiilor celor ce lucrează înbibliotecă.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Cine sunt viitorii socri ai lui Laurențiu Reghecampf! Toate detaliile despre familie și cum au...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
5 mașini de care să FUGI
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Originea bideului, un accesoriu de baie care a stârnit polemici cu secole în urmă
Și ei îi e rușine! Câte clase are Gina Pistol, de fapt. De ce s-a...
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Metoda banală care te ajută să economiseşti bani. Atenţie la rafturile de jos din supermarket
Covid-19 la Constanța: 593 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența pe municipiu este de 12,71
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Restricția ȘOC despre care nu vorbește NIMENI. Intră în vigoare de luni. Ce va fi...
Minunea înfricoșătoare care a avut loc de curând! Toată lumea a început să plângă. Totul...
După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021