Darius Vâlcov, audiat în dosarul de luare de mită, acuză presiuni politice asupra martorilor: „Au fost amenințați cu cătușele pe masă, că dacă nu vor formula denunțuri împotriva mea, nu își vor mai vedea copiii”

Darius Vâlcov, audiat în dosarul de luare de mită, acuză presiuni politice asupra martorilor: „Au fost amenințați cu cătușele pe masă, că dacă nu vor formula denunțuri împotriva mea, nu își vor mai vedea copiii
Publicat: 14/01/2020, 14:45

Fostul ministru al Finanțelor a spus, marți, în fața judecătorilor Tribunalului Gorj, că s-au făcut presiuni politice și presiuni din partea procurorilor asupra martorilor, pentru a depune denunțuri împotriva sa, dovadă că s-a solicitat reținerea sa la o zi după ce a întocmit raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu.

Darius Vâlcov a fost însoțit la proces de trei avocați, iar la termen au venit și ceilalți inculpați din dosar.

Fostul ministru al Finanțelor nu a recunoscut acuzațiile care i se aduc și a susținut că s-au făcut presiuni asupra finului său, fostul deputat Daniel Bărbulescu, care, în 2015, a fost cel care l-a denunțat la procurorii anticorupție.

Vâlcov crede că Bărbulescu a dat vina pe el de teamă să nu ajungă la închisoare.

„Atât el, cât și soția lui, au fost chemați la organele de urmărire penală și au fost amenințați cu cătușele pe masă, că dacă nu vor formula denunțuri împotriva mea, nu își vor mai vedea copiii”, a spus Darius Vâlcov, în fața judecătorului de caz.

De asemenea, Vâlcov a vorbit și despre presiuni politice în 2017.

„La o zi după ce s-a făcut evaluarea Guvernului Grindeanu, a fost făcută propunerea de reținere a mea. A fost un procuror care a refuzat. Am avut noroc”, a mai declarat fostul ministru.

Darius Vâlcov a mai spus că pe angajatul OCPI, inculpat și el în dosar, nu l-ar fi văzut niciodată și nu-i cunoaște nici pe ceilalți incuplați, angajați ai celor trei firme înființate. Potrivit acestuia, singura persoană cu care a discutat a fost finul său Daniel Bărbulescu.

„În 2011 am avut o discuție, o consultație pe idei de afaceri și am declarat că pot susține financiar înființarea firmelor. (…) Familia Bărbulescu mi-a solicitat ajutorul financiar, urmând ca ulterior să-mi restituie banii, iar după ce voi încheia activitatea politică să intru în acționariatul firmelor, contracost. (…) Împrumutul a fost de 400.000 de lei și ulterior a solicitat și a primit încă 400.000 de lei. În total, 800.000 de lei, bani care proveneau de la nunți. Banii au fost luați dintr-un seif aflat la socrul său, în Slatina”, a declarat Darius Vâlcov.

Acesta a precizat că lăsat banii reprezentând darul de la nunta sa, organizată în trei locații, în seiful lui Bărbulescu, pentru că, după familia lui, finul Daniel Bărbulescu era persoana de încredere.

Ulterior, Vâlcov susține că nu ar mai fi știut nimic despre activitatea firmelor sau despre contracte.

La finalul termenului de marți, Darius Vâlcov a declarat că speră să fie achitat.

„Dacă există Dumnezeu, va fi achitare. Nu sunt vinovat!”, a încheiat Vâlcov.

Fostului ministru al Finanțelor și senator de Olt, este acuzat de instigare la dare și luare de mită, procurorii având informații că Vâlcov ar fi mituit un funcționar din cadrul Oficiului de Cadastru.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Darius Vâlcov este acuzat că a inițiat constituirea unui număr de trei societăți care acționau ca un tot unitar, respectiv SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL și SCA Ciobanu și Asociații. Ulterior, fostul ministru al Finanțelor Publice ar fi decis să-l coopteze, în cadrul uneia dintre acestea, pe Eduard Cincu, funcționar al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliare(OCPI) Olt, care să verifice în prealabil documentația întocmită de către angajații SC Millenium Topographica SRL – având ca activitate cadastru – astfel încât să nu fie înregistrate multe respingeri de la OCPI.

Potrivit anchetatorilor, Mircea Dogaru a fost cel care, în perioada ianuarie – aprilie 2012, i-a remis lui Eduard Cincu, funcționar public din cadrul OCPI Olt, suma de 1.000 lei lunar, el fiind acuzat de dare de mită în formă continuată.

Ceilalți trei inculpați în dosar sunt Mircea Dogaru, fost consilier juridic al Millenium Topgraphica, Elena Calotă, administratorul societății, ambii judecați pentru dare de mită și funcționarul public din cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliare Olt, Eduard Cincu, acuzat de luare de mită. Magistratul de caz a stabilit ca următoarea înfățișare să aibă loc pe 28 ianuarie, când va fi audiat un alt inculpat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Sancțiuni dure pentru angajatorii români. Legea s-a schimbat, se dau amenzi grase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu