Demers inedit la Cluj-Napoca: Alfabetul culorilor, pentru persoanele cu deficiențe de vedere, implementat în premieră – FOTO

Redactor:
Vasile Magradean
Demers inedit la Cluj-Napoca: Alfabetul culorilor, pentru persoanele cu deficiențe de vedere, implementat în  premieră – FOTO
Cluj-Napoca este primul oraș din România care implementează alfabetul culorilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere, fiind vorba despre un sistem tactil care le permite să citească și să recunoască eficient culorile, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit unui mesaj postat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a arătat că se vor realiza trasee turistice pe baza alfabetului culorilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere în cadrul ediției 2019 a Zilelor Clujului.

„Cluj-Napoca este primul oraș din România care implementează alfabetul culorilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Primăria a semnat un acord de parteneriat cu Asociația Scripor în vederea implementării Alfabetului Scripor – un sistem tactil care permite persoanelor cu deficiențe de vedere să citească și să recunoască eficient culorile. Parteneriatul constă în implementarea unor măsuri de accesibilizare a serviciilor oferite de municipalitate, atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung, cum ar fi machete ale clădirilor primăriei de pe Calea Moților și din Piața Unirii și hărți tactile pentru acestea folosind alfabetul culorilor, pentru a facilita accesul persoanelor cu deficiențe de vedere. De asemenea, se vor realiza trasee turistice pe baza alfabetului culorilor pentru persoanele cu deficiențe de vedere în cadrul ediției 2019 a Zilelor Clujului”, se subliniază în documentul citat.

Emil Boc a menționat că, pe termen lung, se vor realiza hărți tactile în alfabetul Scripor cu principalele trasee de transport public, care se vor amplasa în stațiile de autobuz, pentru facilitarea utilizării mijloacelor de transport.

„Analizăm, împreună cu autorul proiectului, Tudor Scripor, extinderea acestuia la nivelul întregului oraș, astfel încât să fie incluse Parcul Central, Cluj Arena, BTarena, Muzeul de Artă, Parcul Etnografic «Romulus Vuia», Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Biblioteca Centrală și Județeană, Grădina Botanică «Alexandru Borza», Aeroportul Internațional «Avram Iancu» Cluj, Gara, centre comerciale. Aceasta presupune amplasarea de machete sau hărți tactile la intrarea fiecăreia dintre instituțiile mai sus menționate, pentru a facilita accesul la informație al persoanelor cu deficiențe de vedere”, a explicat edilul Clujului.

Parteneriatul se derulează pe o perioadă de 5 ani și urmărește, prin implementarea acestor măsuri, să ridice standardul de calitate a vieții tuturor cetățenilor din municipiul Cluj-Napoca.

Alfabetul Scripor este invenția clujeanului Tudor Scripor care a fost premiat în aprilie 2019 cu Medalia de Aur la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva, secțiunea Educație, Cultură și Artă.

Foto: Scripor Alphabet / Facebook 

 

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Ce s-a ales de Patrick Cioacă, fiul Elodiei. Ce decizie radicală a luat băiatul după...
Soția i-a născut 5 fete și era însărcinată pentru a șasea oară. Atunci, bărbatul a...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Andreea Marin, ipostază unică alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate privirile....
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Un milionar și-a testat iubita! A anunțat-o că a rămas fara niciun ban! Reacția ei...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
LOCURI DE MUNCĂ la Hornbach. Cât e salariul, cum e programul și ce persoane sunt...
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Compania care schimbă toată piaţa auto. Cum arată maşina creată de ei, care sperie toţi...
Inchide