EXCLUSIV. Bucureștenii s-au spălat mai mult în martie. Cu cât cresc facturile

EXCLUSIV. Bucureștenii s-au spălat mai mult în martie. Cu cât cresc facturile
Consumul de apă, la asociațiile de locatari, a crescut în Capitală / Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07/04/2020, 16:46
Actualizat: 07/04/2021, 01:57

Consumul de apă din Capitală a înregistrat per total o creștere în luna martie 2020, faţă de lunile ianuarie şi februarie, arată răspunsul companiei Apa Nova, la solicitarea Gândul.ro.

Consumatorii casnici au consumat cu 11% mai multă apă în luna martie, lună în care s-a instituit starea de urgență, față de luna anterioară, deci vor plăti facturi mai mari, în timp ce la consumatorii economici s-au înregistrat scăderi.

„În urma analizei interne, se constată o creştere per total a consumului de apă în luna martie 2020, faţă de lunile ianuarie şi februarie. La nivel de asociaţii de locatari, acestea au înregistrat un consum mai mare cu 11% faţă de februarie 2020 şi cu 7% mai mare faţă de luna ianuarie din acest an”, a transmis compania Apa Nova, ca urmare a solicitării Gândul.ro privind consumul de apă înregistrat în ultimele luni în Capitală.

Pe de altă parte, informează compania Apa Nova, în luna martie, s-a putut observa şi o scădere de consum în rândul agenţilor economici.

Conform precizărilor companiei, este important de luat în calcul faptul că luna februarie a avut doar 29 de zile faţă de martie, modificările de consum regăsindu-se şi în această diferenţă de două zile.

„Rămânem atenți la evoluția crizei care a fost generată de COVID19 astfel încât să putem lua cele mai bune decizii care să asigure continuitatea activității și disponibilitatea serviciilor pentru cei aproape 2.000.000 de bucureșteni”, a transmis Apa Nova.

Conform documentului transmis, Apa Nova este o companie responsabilă și atentă atunci când vine vorba despre asigurarea serviciilor publice de alimentare cu apă potabilă și canalizare în condiții de calitate şi siguranţă.

„În vederea respectării unor măsuri de prevenție şi protecție a sănătăţii şi integrității, atât a angajaților noștri, cât și a clienților, în această perioadă, citirea contoarelor de apă se desfăşoară temporizat. Totodată, am încurajat și încurajăm clienții să folosească opțiunea de auto-citire şi să ne transmită indexul de consum prin mijloacele online puse la dispoziție de Apa Nova – platforma www.apanovabucuresti.ro și aplicația Apa Nova”, a comunicat compania.

Tarifele la utilități, plafonate pe perioada stării de urgență

Pentru a avea un ordin de mărime, consumul mediu de apă potabilă al bucureștenilor era, în septembrie 2019, de aproximativ 486.000 de metri cubi de apă pe zi, așa cum declara Mădălin Mihailovici, directorul general al Apa Nova, citat de Mediafax. La acea dată, consumul crescuse, față de luna anterioară, cu aproximativ 40.000 de metri cubi.

Tarifele practicate de Apa Nova Bucureşti pentru toţi clienţii sunt, pentru apă potabilă: 3,61 lei/ mc (fără TVA); 3,93 lei/ mc (TVA 9% inclus), iar pentru canalizare: 1,9 lei/ mc (fără TVA); 2,07 lei/ mc (TVA 9% inclus)

Tarifele menţionate (fără cotă TVA) sunt avizate de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) şi sunt puse în aplicare începând cu data de 01 iulie 2018. Conform legislaţiei în vigoare, TVA-ul aplicat tarifului pentru prestarea serviciului de canalizare s-a diminuat de la 19%, la 9% începând cu 01 ianuarie 2019.

În plus, începând din 29 martie, prin Ordonanța Militară nr. 4, s-a stabilit că aceste tarife nu pot fi majorate în perioada stării de urgență, care urmează să fie prelungită cu o lună, conform deciziei președintelui Klaus Iohannis

Potrivit art.8 din OM nr.4, „în perioada stării de urgență prețurile la energie electrică și termică, gaze naturale, alimentare cu apă, salubritate și carburanți nu pot fi majorate peste nivelul practicat la data emiterii prezentei ordonanțe militare, acestea putând fi doar diminuate în funcție de cerere și ofertă”.

Mai mult, legea prin care se poate amâna plata facturilor la utilităţi a trecut de Parlament, dar a fost  atacată la CCR de liberali.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase