Florin Cîțu: „România solicită încă opt milioane de doze de vaccin BioNTech / Pfizer”

Florin Cîțu: „România solicită încă opt milioane de doze de vaccin BioNTech / Pfizer”
Florin Cîțu: „România solicită încă opt milioane de doze de vaccin BioNTech / Pfizer” / Sursă Foto: Florin Cîțu, Facebook
Publicat: 12/01/2021, 17:20
Actualizat: 06/04/2021, 15:11

Premierul Florin Cîțu a afirmat că România a solicitat Comisiei Europene o suplimentare de opt milioane de doze de vaccin BioNTech / Pfizer. Dozele cerute de premier fac parte din totaalul de 200 de milioane de vaccinuri negociate suplimentar la nivelul Uniunii Europene.

Anunțul suplimentării dozelor de vaccin, făcut pe Facebook

Potrivit primului ministru, față de vaccinurile BioNTech /Pfizer, mai există și cele 3.408.215 de doze produse de Moderna și contractate deja de România

„Asigurăm dozele de vaccin necesare pentru imunizarea cât mai multor cetățeni care vor să se protejeze astfel de COVID-19.

Am aprobat astăzi transmiterea către Comisia Europeană a solicitării ca România să beneficieze de încă opt milioane de doze de vaccin BioNTech / Pfizer din cele 200 de milioane negociate suplimentar la nivel european.
Este vorba, mai exact, de solicitarea a încă 8.055.394 de doze de vaccin, care se vor adăuga celor 12.780.080 milioane de doze produse de BioNTech /Pfizer și contractate deja de România.
Altfel spus, doze vitale care vor asigura imunizarea a 10.417.737 de persoane, care se pot întoarce la o viață normală.
În plus față de vaccinurile BioNTech /Pfizer, mai avem cele 3.408.215 de doze produse de Moderna și contractate deja de România.
Fiecare persoană vaccinată înseamnă mai multe vieți salvate și un pas în plus câștigat împotriva COVID-19”, a explicat premierul Florin Cîțu.

În plus față de vaccinurile BioNTech /Pfizer, mai sunt peste 3,4 milioane de doze produse de Moderna și contractate deja de România.

Valeriu Gheorghiță răspunde la întrebarea care stă „pe buzele” multor români: „Putem alege între vaccinul Pfizer sau Moderna?”

Prima tranșă, de 14.000 doze de vaccin Moderna, va ajunge, miercuri, la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „CANTACUZINO”.  Întrebat dacă o persoană va putea alege singură cu ce vaccin să se imunizeze, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus, într-o conferință de presă, că decizia va aparține personalului din centrele de vaccinare, în funcție de disponibilitatea flacoanelor: „Dacă va fi disponibil la locul de vaccinare, pacientul poate primi tipul de vaccin pe care îl dorește”, spune medicul.

Alocarea acestor doze se va face către centrele care au cel mai mare flux de persoane vaccinate pentru că ne dorim să nu irosim doze. Personalul vaccinator din centrele de vaccinare, în funcție de dozele pe care le au disponibile vor decide alocarea flacoanelor de la Pfizer și Moderna ținând cont de numărul dozelor, dar și de numărul persoanelor programate. În momentul de față, ne bazăm pe medicina cu dovezi, cred că e important să luăm în calcul datele de acum. La acest moment, datele nu ne prezic o durată validată de protecție pe care ne-o oferă vaccinul, indiferent de tip. Sunt absolut asemănătoare din punct de vedere al eficacității. Singurul criteriu de alegere poate fi doar disponibilitatea, pentru că dozele de la Moderna sunt mai puține”, explică Valeriu Gheorghiță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase