Guvernul ar câștiga un miliad de lei dacă ar elimina scutirea de impozit pe venit pentru angajații din IT

Guvernul ar câștiga un miliad de lei dacă ar elimina scutirea de impozit pe venit pentru angajații din IT
Publicat: 29/01/2020, 12:32

Premierul Ludovic Orban susține în continuare renunțarea la scutirea de impozit pe venit acordată în prezent unor categorii de angajați din domeniul IT și afirmă că tratamentul fiscal egal al cetățenilor și al firmelor reprezintă un obiectiv al guvernării PNL, în timp ce ministrul finanțelor Florin Cîțu spune că PNL vrea să discute dacă în societate ne mai putem permite să avem unii români mai speciali ca alții.

Dacă ar renunța la scutirea de impozit pe venit în cazul angajaților din IT&C, guvernul ar încasa suplimentar 936 de milioane de lei, adică aproape 200 de milioane de euro pe an.

Fostul ministru PSD al comunicațiilor Alexandru Petrescu a dezvăluit pentru prima dată numărul de programatori scutiți de impozitul pe venit: 100.000 de IT-iști nu plătesc impozit de 10% pe salariu precum restul angajaților.

Câștigul salarial mediu brut câștigat de angajații din IT este cel mai mare din economie, de mai mult de 12.000 de lei (2.500 de euro) în noiembrie 2019, mai mult decât dublu față de salariul mediu brut la nivel de economie, de aproape 5.200 de lei, conform datelor de la Institutul Național de Statistică.

La un salariu brut de 12.000 lei lunar, contribuția socială a angajatului (25%) reprezintă 3.000 de lei, contribuția la sănătate (10%) este de 1.200 de lei. Astfel, venitul impozitabil este 7.800 lei. Prin urmare, în cazul aplicării impozitului pe venit de 10%, suma ar scădea cu 780 de lei, iar un angajat în IT ar câștiga un salariu net de 7.020 de lei.

Dacă sunt 100.000 de angajați în sectorul IT&C care vor plăti 780 de lei pe lună, la bugetul de stat vor veni fonduri suplimentare în valoare de 78 de milioane de lei lunar, respectiv 936 de milioane de lei (aproape 200 mil. euro) pe an, conform calculelor ZF.

Posibil efect: exodul forței de muncă

Consultantul fiscal Emil Duca spune că renunțarea la scutirea de impozit pe venit acordată IT-iștilor va duce la creșterea veniturilor la bugetul de stat, dar ar produce efecte negative precum exodul forței de muncă.

„Renunțarea la scutirea de impozit pe venit acordată unor angajați din domeniul IT ar putea avea două efecte. Primul este creșterea veniturilor la bugetul de stat. Pentru că angajații din IT sunt persoane cu salarii mari, ar veni mulți bani spre bugetul de stat. Al doilea efect poate să fie cel al exodului forței de muncă spre alte țări sau găsirea de către angajați a unor metode prin care să obțină o impozitare mai mică precum crearea de PFA (persoană fizică autorizată) sau microîntreprinderi. În momentul de față PFA-urile plătesc un nivel mult mai mic al impozitului, deci efectul ar putea să fie dezastruos prin prisma contribuțiilor sociale colectate de stat”, afirmă Duca.

Impactul eliminării scutirii de impozit pe venit acordată angajaților din IT nu va fi unul spectaculos, spune consultantul fiscal.

„Pierderea ar fi una de imagine, care nu poate fi măsurată în bani. Dacă vrei o industrie de IT bine dezvoltată, trebuie să îi acorzi o facilitate. La noi, problema impozitării forței de muncă s-a accentuat. Salariații plătesc cele mai multe impozite în momentul de față. Când nu oferi un mediu economic stabil, ajungi la situații în care îți fug oamenii și nu mai ai de unde să găsești alții. Foamea de la bugetul de pensii este în spatele oricărei discuții despre impozitarea salariilor”, concluzionează Emil Duca.

În schimb, Florin Godean, country manager al Adecco România și Ungaria, liderul pieței locale de recrutare, crede că facilitatea oferită angajaților din IT și-a atins scopul deoarece companiile din IT&C sunt printre cei mai mari angajatori din economie.

„Nu cred că renunțarea la scutirea de impozit pe venit acordată în prezent angajaților din IT va duce la un exod al forței de muncă. Această facilitate a fost acordată pentru dezvoltarea industriei de IT și comunicații, iar în prezent acestea angajează cel mai mult din economie. Păstrarea acestei facilități este derizorie, pentru că ea și-a atins scopul deja”, afirmă Florin Godean.

El afirmă că impactul masiv pe care îl va avea renunțarea la scutirea de impozit pe venit acordată angajaților din IT va fi asupra costului cu forța de muncă al companiilor din industrie.

„Toate aceste companii au drept principal cost cel cu forța de muncă, iar cu renunțarea la această facilitate va crește costul cu forța de muncă al companiilor din IT&C. Dacă cei din actuala guvernare vor să aibă o abordare diferită, trebuie să renunțe la această facilitate în o anumită perioadă de timp care să le permită companiilor din sector să se adapteze. Angajații din IT nu vor pleca în alte țări dacă va trebui să plătească acel impozit pe venit de 10% pentru că organizațiile vor compensa, vor plăti salarii mai mari. Astfel, se va ajunge la o mică isterie pe piața muncii, o furtună, deoarece companiile se vor lupta să își păstreze angajații. O astfel de măsură ar fi îndreptățită, depinde doar de cum va fi implementată”, concluzionează Florin Godean.

În scutirea de impozitul pe venit în valoare de 10% se încadrează angajații operatorilor economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul României, al căror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase