Israel: Premierul Naftali Bennett va dizolva parlamentul și va convoca alegeri anticipate

Publicat: 20 06. 2022, 22:24
Premierul Israelului, Naftali Bennett / Sursă Foto: Profimedia

Prim-ministrul Naftali Bennett și ministrul de externe Yair Lapid au convenit să dizolve parlamentul și să organizeze alegeri anticipate. 

Parlamentul israelian va fi dizolvat și vor fi convocate noi alegeri, a anunțat luni prim-ministrul Naftali Bennett, relatează DW.

Bennett a fost de acord ca ministrul de externe Yair Lapid să preia funcția de prim-ministru interimar.

Un vot în Knesset a fost programat pe această temă pentru săptămâna viitoare.

Într-o conferință de presă, Bennett a spus că nu a fost o decizie ușoară de a desființa parlamentul, dar a numit-o „decizia corectă pentru Israel”.

Acesta a promis o tranziție ordonată și a subliniat realizările guvernului său.

Lapid i-a mulțumit lui Bennett, spunând că a plasat țara înaintea intereselor sale personale.

Provocările Israelului ca stat

„Chiar dacă vom merge la alegeri în câteva luni, provocările noastre ca stat nu pot aștepta”, a spus Lapid.

„Trebuie să abordăm costul vieții, să purtăm campania împotriva Iranului, Hamas și Hezbollah și să ne poziționăm împotriva forțelor care amenință să transforme Israelul într-o țară nedemocratică”, a spus el.

Cum s-a ajuns la criză politică

Lapid și Bennett au format un guvern de coaliție, împreună cu alte câteva partide, în iunie 2021, punând capăt la doi ani de impas politic, deoarece Benjamin Netanyahu nu a reușit să formeze un guvern.

Coaliția era formată din partide de dreapta, liberale și arabe musulmane și a fost amar divizată pe probleme cheie. Bennett s-a străduit să mențină ordinea în coaliție, dezertările afectând decisiv structura politică.

Cei doi parteneri principali ai coaliției au lansat o declarație în care se menționează: „După epuizarea tuturor eforturilor de stabilizare a coaliției, premierul Naftali Bennett și Yair Lapid au decis să depună un proiect de lege” de dizolvare a parlamentului „săptămâna viitoare”.

Coaliția largă a fost formată pentru a-l înlătura pe fostul prim-ministru Benjamin Netanyahu, care este acum liderul opoziției. Coaliția lui Netanyahu a ieșit dintr-o serie de alegeri drept cel mai mare partid, dar fără majoritate, încercările lui de a guverna scăzând rapid după fiecare vot.

Noile alegeri — cele cinci din țară în trei ani — sunt de așteptat să aibă loc în octombrie sau noiembrie.