Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru măsuri după creșterea tensiunilor dintre NATO și Rusia

Publicat: 21 01. 2022, 15:19
Actualizat: 21 01. 2022, 15:38
Președinele Klaus Iohannis / Sursa: Administrația Prezidențială

Consiliului Suprem de Apărare a Țării se va reuni, miercuri, după ce a fost convocat de Klaus Iohannis pentru a analiza situația de securitate și măsuri de răspuns în contextul tensiunilor dintre NATO și diplomația rusă. Ședința a fost anunțată vineri de Administrația Prezidențială după ce șeful statului s-a întâlnit, de urgență, cu premierul Nicolae Ciucă.

Președintele României, Klaus Iohannis, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni, a anunțat, vineri, Adminsitrația Prezindețială.

Agenda ședinței

Potrivit sursei citate, membrii CSAT au pe ordinea de zi a ședinței subiecte referitoare la:

  • Situația de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre și pe Flancul Estic al NATO;
  • Măsuri privind dezvoltarea capacităților de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate și creșterea rezilienței.

Comunicatul a fost transmis după întâlnirea de urgență avută de președinte și premier, vineri, de la ora 13:00.

Ultima ședință a CSAT a avut loc în 25 august 2021, astfel că ședința di 26 ianuarie ar fi prima cu participarea miniștrilor Guvernului Ciucă.

Tensiunile dintre Rusia și Occident au escaladat în ultimele săptămâni. Peste 100.000 de trupe rusești au fost aduse la granița cu Ucraina. Ssăptămâna aceasta, Rusia a început să trimită trupe pentru „exerciții militare” în Belarus. Occidentul se teme că Moscova va invada Ucraina în scurt timp.

Pe fondul acestor tensiuni, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că va trimite trupe NATO în România, iar președintele american Joe Biden a anunțat într-o conferință de presă, miercuri, că va crește prezența militară în Polonia și în România.

Klaus Iohannis a salutat, pe Twitter, anunțul lui Joe Biden. „Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”.