Iohannis și Ciucă, întâlnire de urgență, pe tema situației de securitate de pe Flancul Estic al NATO

Iohannis și Ciucă, întâlnire de urgență, pe tema situației de securitate de pe Flancul Estic al NATO
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 21/01/2022, 10:22
Actualizat: 21/01/2022, 12:46

Președintele Klaus Iohannis se va întâlni de urgență, la ora 13.00, cu premierul Nicolae Ciucă, pentru a discuta situația de securitate de pe Flancul Estic al NATO, transmite Administrația Prezidențială.

  • Tensiunile dintre Rusia și Occident au escaladat în ultimele săptămâni.
  • Peste 100.000 de trupe rusești au fost aduse la granița cu Ucraina.
  • Ssăptămâna aceasta, Rusia a început să trimită trupe pentru „exerciții militare” în Belarus.
  • Occidentul se teme că Moscova va invada Ucraina în scurt timp.

Pe fondul acestor tensiuni, președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat că va trimite trupe NATO în România, iar președintele american Joe Biden a anunțat într-o conferință de presă, miercuri, că va crește prezența militară în Polonia și în România.

Iohannis a salutat, pe Twitter, anunțul lui Biden. „Salut anunţul explicit al preşedintelui Joe Biden privind creşterea prezenţei militare a SUA în România, pe Flancul Estic, dacă situaţia de securitate se deteriorează şi mai mult. Parteneriatul Strategic România-SUA şi solidaritatea NATO sunt foarte puternice”.

Biden a mai avertizat că, în cazul unei invazii a țărilor membre UE de la granița cu Ucraina, speră că „Vladimir Putin înțelege că este la un pas de un război nuclear în toată regula, nu se află într-o poziție foarte bună să domine lumea. Nu cred că gândește asta, dar este o îngrijorare”.